Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jak obrać krewetki?

Jak obrać krewetki? Co oznaczają numery na opakowaniach z krewetkami? Dlaczego jedne krewetki są szare, inne różowe? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w tej poradzie!

Wiele osób lubi krewetki, ale rzadko przyrządza je w domu… Dlaczego? Bo nie wiadomo, jak je obrać, jeśli są w pancerzykach; nie wiadomo, czy są już ugotowane czy nie; jakiego rodzaju krewetek użyć i do czego… Pytania się mnożą i… rezygnujemy z ich przyrządzania. Niesłusznie, bo krewetki – dobrze zrobione i przyprawione – są smaczne, a ponieważ nie wymagają długiej obróbki, obiad lub kolacja gotowa jest w 10 minut.

Jak obrać krewetki? Jeśli są mrożone – muszą się rozmrozić. W filmie możesz zobaczyć, jak po kolei pozbyć się pancerzyka i jelita.

Kolor krewetek – szary oznacza, że skorupiaki są surowe i wymagają obróbki; różowy  oznacza, że krewetki są obgotowane i po rozmrożeniu, gotowe do spożycia.

Co oznaczają numery krewetek, które pojawiają się na opakowaniach? Numery oznaczają ilość sztuk na kilogram/funt. Na przykład w 1 kilogramie mieści się 16-20 sztuk krewetek całych, w pancerzykach. Rodzaj i rozmiar krewetek dobieramy do dania, na przykład:

 

Krewetki całe, w pancerzykach (ilość sztuk na kilogram)

Krewetki 16/20 – w kilogramie mieści się 16-20 sztuk krewetek

Krewetki 30/40 - w kilogramie mieści się 30-40 sztuk krewetek

 

Krewetki obrane (ilość sztuk na funt {454g})

Krewetki 16/20 – w opakowaniu mieści się 16-20 sztuk krewetek (krewetki tygrysie)

Krewetki 30/40 – w opakowaniu mieści się 30-40 sztuk krewetek

Krewetki 200/300 – w opakowaniu mieści się 200-300 sztuk krewetek

Krewetki 300/500 – w opakowaniu mieści się 300-500 sztuk krewetek (krewetki koktajlowe)

 

Jaki rodzaj krewetek do jakich dań?

  •  Krewetki świeże, w pancerzykach

najlepsze do dań kuchni włoskiej, można je przyrządzać w całości (smażyć, grillować, dusić w winie przyprawach), i obierać po przyrządzeniu.

  • Krewetki mrożone, w pancerzykach

Po rozmrożeniu, należy je obrać z pancerzyków. Świetne do makaronów, zup, sałatek.

  • Krewetki mrożone, obrane

Po rozmrożeniu wykorzystaj je do risotto, makaronów, zup, na grilla.

  • Krewetki mrożone, ugotowane

Po rozmrożeniu, gotowe do spożycia. Duże i średnie - najlepsze do sałatek, zup. Koktajlowe – do sałatek, koktajli.

 

Więcej przepisów z krewetkami znajdziesz pod linkiem przepisy z krewetkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak