

Jak obrać krewetki? Co oznaczają numery na opakowaniach z krewetkami? Dlaczego jedne krewetki są szare, inne różowe? Na te pytania znajdziesz odpowiedzi w tej poradzie!
Wiele osób lubi krewetki, ale rzadko przyrządza je w domu… Dlaczego? Bo nie wiadomo, jak je obrać, jeśli są w pancerzykach; nie wiadomo, czy są już ugotowane czy nie; jakiego rodzaju krewetek użyć i do czego… Pytania się mnożą i… rezygnujemy z ich przyrządzania. Niesłusznie, bo krewetki – dobrze zrobione i przyprawione – są smaczne, a ponieważ nie wymagają długiej obróbki, obiad lub kolacja gotowa jest w 10 minut.
Jak obrać krewetki? Jeśli są mrożone – muszą się rozmrozić. W filmie możesz zobaczyć, jak po kolei pozbyć się pancerzyka i jelita.
Kolor krewetek – szary oznacza, że skorupiaki są surowe i wymagają obróbki; różowy oznacza, że krewetki są obgotowane i po rozmrożeniu, gotowe do spożycia.
Co oznaczają numery krewetek, które pojawiają się na opakowaniach? Numery oznaczają ilość sztuk na kilogram/funt. Na przykład w 1 kilogramie mieści się 16-20 sztuk krewetek całych, w pancerzykach. Rodzaj i rozmiar krewetek dobieramy do dania, na przykład:
Krewetki całe, w pancerzykach (ilość sztuk na kilogram)
Krewetki 16/20 – w kilogramie mieści się 16-20 sztuk krewetek
Krewetki 30/40 - w kilogramie mieści się 30-40 sztuk krewetek
Krewetki obrane (ilość sztuk na funt {454g})
Krewetki 16/20 – w opakowaniu mieści się 16-20 sztuk krewetek (krewetki tygrysie)
Krewetki 30/40 – w opakowaniu mieści się 30-40 sztuk krewetek
Krewetki 200/300 – w opakowaniu mieści się 200-300 sztuk krewetek
Krewetki 300/500 – w opakowaniu mieści się 300-500 sztuk krewetek (krewetki koktajlowe)
Jaki rodzaj krewetek do jakich dań?
najlepsze do dań kuchni włoskiej, można je przyrządzać w całości (smażyć, grillować, dusić w winie przyprawach), i obierać po przyrządzeniu.
Po rozmrożeniu, należy je obrać z pancerzyków. Świetne do makaronów, zup, sałatek.
Po rozmrożeniu wykorzystaj je do risotto, makaronów, zup, na grilla.
Po rozmrożeniu, gotowe do spożycia. Duże i średnie - najlepsze do sałatek, zup. Koktajlowe – do sałatek, koktajli.
Więcej przepisów z krewetkami znajdziesz pod linkiem przepisy z krewetkami.
POLECANE PRZEPISY
PORADY KULINARNE
Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: