Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzień czwarty - delikatny krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi na bazie rosołu z pierwszego dnia.

Składniki:

pomidory 1 kilogram
cebula 2 sztuki
czosnek 4 ząbki
oliwa
masło 1 łyżka
przecier pomidorowy 2 łyżki
wywar drobiowo-wołowy 1/2 litra
śmietana kremówka 1 szklanka
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat do smaku
Chili z solą morską Prymat w młynku do smaku
bagietka 1 sztuka
masło czosnkowe 2 łyżki
parmezan starty 1/2 szklanki
świeże liście bazylii
orzeszki pini (prażone) 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi

1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy: obraną cebulę, ząbki czosnku, oraz pomidory przekrojone na pół.

2. Skrapiamy całość oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na godzinę.

3. Czosnek rozgniatamy i mieszamy z masłem.

4. Bagietkę smarujemy masłem z czosnkiem, nakładamy ser, posypujemy przyprawą do dań kuchni włoskiej i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 10 minut.

5. Upieczone pomidory obieramy za skóry, wkładamy do garnka z gorącym bulionem, dodajemy pieczoną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy.

6. Po zagotowaniu całość miksujemy na jednolity krem, dodając masło, a pod koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.

7. Tak przygotowany krem podajemy w miseczkach, posypujemy orzeszkami, dekorujemy bazylią i podajemy z ciepłymi grzankami.   

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak