Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi
1. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy: obraną cebulę, ząbki czosnku, oraz pomidory przekrojone na pół.
2. Skrapiamy całość oliwą, solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C na godzinę.
3. Czosnek rozgniatamy i mieszamy z masłem.
4. Bagietkę smarujemy masłem z czosnkiem, nakładamy ser, posypujemy przyprawą do dań kuchni włoskiej i zapiekamy w nagrzanym piekarniku około 10 minut.
5. Upieczone pomidory obieramy za skóry, wkładamy do garnka z gorącym bulionem, dodajemy pieczoną cebulę, czosnek, przecier pomidorowy, przyprawy i mieszamy.
6. Po zagotowaniu całość miksujemy na jednolity krem, dodając masło, a pod koniec wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.
7. Tak przygotowany krem podajemy w miseczkach, posypujemy orzeszkami, dekorujemy bazylią i podajemy z ciepłymi grzankami.