Witajcie :) Lubicie placuszki? Ja często przygotowuję je na podwieczorek. Bardzo je lubimy. W tym wpisie mam dla Was aż trzy pyszne propozycje. Ciekawi jakie? To zapraszam serdecznie do wpisu. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Placuszki to idealne rozwiązanie na słodki podwieczorek. Co prawda są bardzo kaloryczne, bo smażone na oleju, ale od czas do czasu można sobie pozwolić na taką przyjemną. Z pośród moich propozycji możecie wybrać coś dla siebie, będzie mi zresztą miło. Do wyboru są placuszki na serku mascarpone z kolorowymi cukierkami, delikatne i niezwykle pyszne, myślę, że dzieci na pewno się na nie skuszą. Kolejna propozycja do placuszki czekoladowe z bananem, banan bardzo pysznie pachnie, spróbujcie koniecznie tej propozycji. I ostatnie placuszki o kokosowym smaku z kawałkami białej czekolady, one są po prostu cudowne i w smaku i zapachu. Tak zachwalam, zachwalam, że koniecznie musicie je przygotować. Zapraszam.
Moje przepisy na placuszki, które polecam:
1. Placuszki na serku mascarpone z kolorowymi cukierkami.
Od czasu do czasu lubię przygotować na podwieczorek pyszne placuszki. Tym razem przygotowałam je na serku mascarpone, który zalegał mi w lodówce ( uważam, że nic się nie może zmarnować ). Do ciasta dosypałam pokruszone cukierki i wyszły mi ( nie chwaląc się ) bardzo, bardzo pyszne i delikatne w smaku placuszki. Dodam, że cukierki są mocno wyczuwalne w smaku. Z powodzeniem można je usmażyć na drugie słodkie śniadanie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
12,5 dag serka mascarpone
3 łyżki cukru
2 jajka
100 ml zimnego mleka
1 łyżka cukru waniliowego
półtorej szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag kolorowych cukierków typu lentylki
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.
2. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy je, następnie wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Gotowe placuszki podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło 16 sztuk placuszków.
2. Placuszki czekoladowo-bananowe.
Na podwieczorek warto przygotować pyszne placuszki, czekoladowo-bananowe z rodzynkami i nutką cynamonu. Do ich przygotowania wystarczy tylko pół godziny. Bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
pół szklanki mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki rodzynek
1 średni banan
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i obranego banana, miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy kakao, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3. Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków.
3. Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą.
Pyszne i delikatne w smaku placuszki, z wyczuwalną w smaku białą czekoladą. Polecam na podwieczorek. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mleka
1 łyżka cukru
3 łyżki wiórek kokosowych
4 łyżki rodzynek
pół łyżeczki proszku do pieczenia
4 kostki białej czekolady
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Jajka, cukier, mleko, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Dodajemy rodzynki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.
3. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 16 placuszków.
Smacznych inspiracji życzę.