Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkie podwieczorki.

Lubicie słodkie podwieczorki? Nie ukrywam, że ja uwielbiam. Warto się postarać i przygotować jakieś pyszności, a potem spędzić czas z rodziną podczas wspólnego posiłku. Ciekawi co pysznego mam dla Was? Zapraszam.

Lubicie słodkie podwieczorki? Nie ukrywam, że ja uwielbiam. Warto się postarać i przygotować jakieś pyszności, a potem spędzić czas z rodziną podczas wspólnego posiłku. Ciekawi co pysznego mam dla Was? Zapraszam.

Uwielbiam przygotowywać smakołyki dla mojej rodziny, uwielbiam czas spędzony podczas ich zjadania. Gdy ciągle jesteśmy w biegu, warto celebrować każdą wspólną chwilę. Przygotowałam dla Was kilka smakołyków, które możecie zrobić. Wszystko jest pyszne i łatwe w przygotowaniu, mojej rodzinie bardzo smakowało, myślę, ze posmakuje i Wam. Proponuję tosty z nutellą i bananami, bardzo słodkie i bardzo kaloryczne, zróbcie koniecznie. Proponuję gofry, trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, są również słodkie jak tosty, ale nie można im się oprzeć. I ostatnia moja propozycja to muffinki z ciasteczkami, już nie tak słodkie, bo lekko gorzkie, ale również pyszne. Prawda, że jest w czym wybierać? Wybierzcie coś dla siebie i dajcie znać czy smakowało.


Moje przepisy:


1. Tosty z nutellą i bananami.

Lubicie tosty na słodko? Jeśli tak to zapraszam na moją propozycję, pewnie znacie już taką wersję, ale ja przygotowałam je pierwszy raz. Przyznam się szczerze, że było bardzo słodko, ale też bardzo pysznie. Według mnie najlepiej smakują takie bardzo gorące zaraz po przygotowaniu. Można je przygotować na podwieczorek lub jak ktoś lubi śniadania na słodko to właśnie na śniadanie. Zapraszam :)

 

Słodkie podwieczorki.


Składniki:

chleb tostowy jasny według uznania

słoiczek ulubionej nutelli

2 banany

5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Banany obieramy i kroimy w plasterki.


2. Chleb tostowy kroimy w trójkąty.


3. Kromki chleba smarujemy nutellą, nakładamy po dwa plasterki banana i składamy.


4. Opiekamy w opiekaczu do kanapek, tak jak lubimy na rumiano.


5. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.


6. Na talerze nakładamy tosty, dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i podajemy.


7. Smacznego życzę.

 

2. Gofry z bitą śmietaną, sosem krówkowym i orzeszkami.

 

Nie wiem jak Wy, ale uwielbiam gofry, a przyznam się szczerze, że wieki ich nie robiłam. Napiszę, że wyszły mi niezwykle chrupiące i pachnące, a podane z takimi dodatkami są po prostu obłędne w smaku. Bardzo polecam na podwieczorek, upieczcie, a nie będziecie żałować. Zapraszam:)

 

Słodkie podwieczorki.


Składniki:


Ciasto:

4 jajka

niepełna szklanka cukru trzcinowego

1 szklanka mleka

2 i pół szklanki mąki tortowej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

7 łyżek oleju

2 łyżki cukru waniliowego z prawdziwa wanilią


Bita śmietana:

330 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku


Sos krówkowy:

30 dag cukierków krówek

4 łyżki mleka

 

Dodatkowo:

10 dag orzeszków ziemnych

 

Wykonanie:

 

1. Gofry: Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, olej, proszek do pieczenia i mleko, dokładnie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie pieczemy gofry w rozgrzanej gofrownicy. Studzimy.


2. Orzeszki: Obrane z łupinek orzeszki drobno siekamy i prażymy na suchej i gorącej patelni, podczas prażenia cały czas mieszamy i uważamy, żeby ich za mocno nie przypiec, mają być ładnie zrumienione. Studzimy.


3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


4. Sos krówkowy: Do garnka dajemy mleko i zagotowujemy, następnie wrzucamy krówki i gotujemy do rozpuszczenia się krówek na bardzo małym ogniu cały czas mieszamy. Gotowy sos będzie jednolity i gęsty. Sos lekko studzimy. Przestudzony sos przekładamy do rękawa cukierniczego.


5. Dekorowanie gofrów: Śmietankę według uznania wyciskamy na gofrach, posypujemy orzeszkami, następnie wyciskamy sos krówkowy. Tak przygotowane gofry są gotowe do podania.


6. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło mi 12 sztuk gofrów.

 

3. Muffinki z ciasteczkami ,,Oreo''.


Te muffinki powstały w niewiele ponad godzinkę plus zrobienie zdjęć. Myślę, że całkiem, całkiem ładne i mi wyszły, bo, że pyszne to wiadomo. Dla wielbicieli takich wypieków. Zapraszam :)

 

Słodkie podwieczorki.


Składniki:


Ciasto:

3 jajka

20 dag masła lub margaryny

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 lekko kopiaste łyżki ciemnego kakao

2 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

2 ciasteczka typu ,,Oreo''


Krem:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

2-3 ciasteczka typu ,,Oreo''


Dodatkowo:

12 ciasteczek typu ,,Oreo''


Wykonanie:

1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy obie mąki, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. Ciasteczka wkładamy do woreczka i za pomocą wałka drobno kruszymy, wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.


2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i dokładnie studzimy.


3. Krem: Z ciasteczek za pomocą noża usuwamy nadzienie ( możemy je zjeść ), następnie ciasteczka przekładamy do woreczka i bardzo drobno je kruszymy, ilość ciasteczek zależy od tego jak ciemny chcemy mieć krem ( ja dałam trzy ). Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i pokruszone ciasteczka, miksujemy do połączenia się składników. Jeżeli chcemy, żeby krem był sztywniejszy lub muffinki będą długo stać to można 1 łyżkę żelatyny rozpuścić w dwóch-trzech łyżkach gorącej wody, wystudzić i wlać do krem i dokładnie zmiksować.


4. Dekorowanie: Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobą końcówką i dowolnie dekorujemy muffinki, w każdą wciskamy ciasteczko.


5. Podanie: Tak wykonane muffinki są gotowe do podania. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.

Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietanę typu ,,Śnieżka'' w 175 ml zimnego mleka.


Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak