Moją kolejną propozycją na słodkie podwieczorki są ciasta czekoladowe. Moja rodzina je uwielbia, więc często je piekę. Zapraszam Was serdecznie do wpisu, znajdziecie w nim dwie pyszne propozycje.
Ja i moja rodzina uwielbiamy ciasta czekoladowe. Często je piekę i ciągle wymyślam nowe wersje. Smak czekolady jest najlepszy. Miło tak usiąść z rodziną i zjeść coś pysznego. Dzisiaj ma dla Was dwie propozycje. Pierwsze ciasto jest upieczone na bazie kakao, przełożone powidłem i udekorowane mleczną czekoladą. Ciasto jest takie w sam raz, lekko wilgotne od powidła. Łatwe i niedrogie w wykonaniu, w sam raz na podwieczorek. Drugie ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne, i jak stwierdziła moja rodzina najlepsze, ale Wy, żeby się o tym przekonać musicie je upiec. Zachęcam, wybierzcie coś dla siebie. A ja smacznego Wam życzę.
Moje przepisy, które Wam polecam:
1. Ciasto czekoladowe przekładane powidłem.
Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
pół szklanki oleju
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady
5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego
dowolna posypka cukrowa
Wykonanie:
1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.
3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.
4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można pokroić na 16 kawałków.
2. Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.
Jest to bardzo pyszne i mocno czekoladowe ciasto, idealne dla wielbicieli czekolady.Ciasto jest również bardzo wilgotne. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek. Przepis uda się każdemu, więc bardzo polecam. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
półtorej szklanki mąki tortowej
100 ml śmietanki kremówki 30%
2 kopiaste łyżki śmietany 18 %
1 cukier waniliowy
4 łyżki kopiaste łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
5 dag mlecznej czekolady
Wykonanie:
1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.
2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.
3. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.
Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.
Smacznych inspiracji życzę.