Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniki w małej formie.

Dla wielbicieli serników mam dwie propozycje na te słodkości, ale upieczone w formie muffinek. Ciekawi? To serdecznie zapraszam do wpisu.

Dla wielbicieli serników mam dwie propozycje na te słodkości, ale upieczone w formie muffinek. Ciekawi? To serdecznie zapraszam do wpisu.

Uwielbiam piec serniki i nie ukrywam, że jest to mój ulubiony wypiek. Zawsze piekłam je w formie dużych ciast, ale pomyślałam, że czas na zmianę i czemu by nie upiec ich formie małych serniczków, do takiego wypieku idealnie nadaje się forma do pieczenia muffinek i oczywiście papierowe papilotki. Potrzebujemy jeszcze składników, chęci i apetytu, żeby je potem zjeść, ale myślę, że z tym to nie będzie problemu.


Poniżej przedstawię Wam dwie pyszne propozycje serniczków, które są bardzo delikatne w smaku, bo pieczone na śmietance kremówce, wprost rozpływają się w ustach. Jedne są z mnóstwem rodzynek i czekolady, a drugie pieczone na biszkopcikach z masą krówkową. Obie propozycje przypadną Wam do smaku. Dodam, że można je zabrać na piknik czy do pracy, przygotować na podwieczorek z rodziną czy poczęstunek dla gości, a i dzieci z apetytem je zjedzą, ponieważ taka forma jest bardzo wygodna. Może któryś przepis Wam się spodoba i upieczecie. Pamiętajcie, żeby dać znać czy smakowało. Zapraszam.


Moje pyszne propozycje:


1. Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą.

Zamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :)

 

Serniki w małej formie.


Składniki:


Masa serowa:

50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

3 małe jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki śmietanki kremówki 30 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

5 dag mlecznej czekolady

pół szklanki rodzynek


Wykonanie:


1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki i pokrojoną w małą kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się martwić.


2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna.


3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

 

Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.

 

2. Mini-serniczki kajmakowe na biszkoptach.


Witajcie :) Dla wielbicieli serników ( czyli również dla mnie ) mam pyszną propozycję na mini serniczki, bardzo szybkie do wykonania, bo wystarczy wszystkie składniki zmiksować w jednej misce. Potem tylko przelać do formy do pieczenia muffinek i upiec. Te serniczki są idealne na podwieczorek, poczęstunek czy nawet piknik. Dodam też, że takie serniczki to super rozwiązanie dla dzieci, będzie im wygodniej je zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :)

 

Serniki w małej formie.

 

Składniki:


Masa serowa:

50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

3 małe jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki śmietanki kremówki 30 %

2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

 

Dodatkowo:

20 sztuk okrągłych biszkoptów

 

Wykonanie:

 

1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy kajmak i ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka ma być i nie należy się martwić.


2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową.


3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy.


4. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 20 sztuk mini-serniczków.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak