Dla wielbicieli serników mam dwie propozycje na te słodkości, ale upieczone w formie muffinek. Ciekawi? To serdecznie zapraszam do wpisu.
Uwielbiam piec serniki i nie ukrywam, że jest to mój ulubiony wypiek. Zawsze piekłam je w formie dużych ciast, ale pomyślałam, że czas na zmianę i czemu by nie upiec ich formie małych serniczków, do takiego wypieku idealnie nadaje się forma do pieczenia muffinek i oczywiście papierowe papilotki. Potrzebujemy jeszcze składników, chęci i apetytu, żeby je potem zjeść, ale myślę, że z tym to nie będzie problemu.
Poniżej przedstawię Wam dwie pyszne propozycje serniczków, które są bardzo delikatne w smaku, bo pieczone na śmietance kremówce, wprost rozpływają się w ustach. Jedne są z mnóstwem rodzynek i czekolady, a drugie pieczone na biszkopcikach z masą krówkową. Obie propozycje przypadną Wam do smaku. Dodam, że można je zabrać na piknik czy do pracy, przygotować na podwieczorek z rodziną czy poczęstunek dla gości, a i dzieci z apetytem je zjedzą, ponieważ taka forma jest bardzo wygodna. Może któryś przepis Wam się spodoba i upieczecie. Pamiętajcie, żeby dać znać czy smakowało. Zapraszam.
Moje pyszne propozycje:
1. Mini-serniczki z rodzynkami i czekoladą.
Zamiast dużego sernika polecam upiec takie małe serniczki w formie muffinek. Pyszne i słodkie, idealne na podwieczorek i spotkanie ze znajomymi. Rodzynki i czekolada nadają im słodkości, a śmietanka kremówka delikatności. Czego chcieć więcej...mniam. Macie składniki? To koniecznie upieczcie. Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
3 małe jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
5 dag mlecznej czekolady
pół szklanki rodzynek
Wykonanie:
1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, następnie miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy rodzynki i pokrojoną w małą kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy. Masa wychodzi dość rzadka, ale taka ma być i nie należy się martwić.
2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i przelewamy do nich masę serową, ja wlewałam do pełna.
3. Pieczenie i podanie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk mini-serniczków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.
2. Mini-serniczki kajmakowe na biszkoptach.
Witajcie :) Dla wielbicieli serników ( czyli również dla mnie ) mam pyszną propozycję na mini serniczki, bardzo szybkie do wykonania, bo wystarczy wszystkie składniki zmiksować w jednej misce. Potem tylko przelać do formy do pieczenia muffinek i upiec. Te serniczki są idealne na podwieczorek, poczęstunek czy nawet piknik. Dodam też, że takie serniczki to super rozwiązanie dla dzieci, będzie im wygodniej je zjeść niż kawałek ciasta. Upieczcie, a na pewno Wam posmakują, u mnie znikały bardzo szybko, a to znaczy, że smakowały. Zapraszam :)
Składniki:
Masa serowa:
50 dag sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
3 małe jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 kopiaste łyżki masy krówkowej o smaku kajmaku
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
20 sztuk okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
1. Masa serowa: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą masę, wlewamy kremówkę, wsypujemy budynie w proszku i dalej miksujemy, dodajemy kajmak i ser i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Masa jest dość rzadka. ale taka ma być i nie należy się martwić.
2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami, na dno każdej wkładamy po jednym biszkopcie i zalewamy masą serową.
3. Pieczenie: Serniczki pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 60 minut, upieczone studzimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 20 sztuk mini-serniczków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Inny ser należy zmielić co najmniej trzy razy.
Smacznych inspiracji życzę.