Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasta-na podwieczorek.

Moją kolejną propozycją na słodkie podwieczorki są ciasta czekoladowe. Moja rodzina je uwielbia, więc często je piekę. Zapraszam Was serdecznie do wpisu, znajdziecie w nim dwie pyszne propozycje.

Moją kolejną propozycją na słodkie podwieczorki są ciasta czekoladowe. Moja rodzina je uwielbia, więc często je piekę. Zapraszam Was serdecznie do wpisu, znajdziecie w nim dwie pyszne propozycje.

Ja i moja rodzina uwielbiamy ciasta czekoladowe. Często je piekę i ciągle wymyślam nowe wersje. Smak czekolady jest najlepszy. Miło tak usiąść z rodziną i zjeść coś pysznego. Dzisiaj ma dla Was dwie propozycje. Pierwsze ciasto jest upieczone na bazie kakao, przełożone powidłem i udekorowane mleczną czekoladą. Ciasto jest takie w sam raz, lekko wilgotne od powidła. Łatwe i niedrogie w wykonaniu, w sam raz na podwieczorek. Drugie ciasto jest mocno czekoladowe i bardzo wilgotne, i jak stwierdziła moja rodzina najlepsze, ale Wy, żeby się o tym przekonać musicie je upiec. Zachęcam, wybierzcie coś dla siebie. A ja smacznego Wam życzę.

 

Moje przepisy, które Wam polecam:


1. Ciasto czekoladowe przekładane powidłem.


Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne czekoladowe ciasto, proste i szybkie w wykonaniu. Zapewniam, że uda się każdemu. Miksujemy, pieczemy, przekładamy powidłem, dekorujemy czekoladą i gotowe. Na podwieczorek, poczęstunek i nawet dla gości. Uwielbiam takie ciasta, raz, dwa i gotowe. Bardzo polecam. Upieczcie. Spróbujcie. Zapraszam :)

 

Czekoladowe ciasta-na podwieczorek.

 

Składniki:

 

Ciasto:

4 jajka

1 szklanka cukru

pół szklanki oleju

1 cukier waniliowy

2 szklanki mąki tortowej

2 lekko kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej

2 kopiaste łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:

10 dag mlecznej czekolady

5 kopiastych łyżek powidła śliwkowego

dowolna posypka cukrowa


Wykonanie:


1. Ciasto: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i miksujemy kilka minut. Następnie wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


2. Pieczenie: Tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzimy.


3. Przekładanie i dekoracja: Wystudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty, jeden smarujemy powidłem i przykrywamy drugim. Kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią pokrojone ciasto, dekorujemy posypką i odstawiamy do zastygnięcia.


4. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Użyłam blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto można pokroić na 16 kawałków.

 

2. Czekoladowe ciasto z rodzynkami i kawałkami czekolady.


Jest to bardzo pyszne i mocno czekoladowe ciasto, idealne dla wielbicieli czekolady.Ciasto jest również bardzo wilgotne. Doskonale sprawdzi się na podwieczorek. Przepis uda się każdemu, więc bardzo polecam. Zapraszam.

 

Czekoladowe ciasta-na podwieczorek.

 

Składniki:

 

Ciasto:

3 jajka

1 szklanka cukru pudru

15 dag masła lub margaryny

półtorej szklanki mąki tortowej

100 ml śmietanki kremówki 30%

2 kopiaste łyżki śmietany 18 %

1 cukier waniliowy

4 łyżki kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

pół szklanki rodzynek

5 dag mlecznej czekolady


Wykonanie:


1. Ciasto: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, dodajemy śmietanę, śmietankę kremówkę i kakao, nadal ucieramy, na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy rodzynki i czekoladę pokrojoną w małą kostkę. Dokładnie mieszamy.


2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 25 cm x 21 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem. Upieczone dokładnie studzimy i dowolnie kroimy.


3. Podanie: Gotowe ciasto podajemy. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 25 cm x 21 cm.

Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 23 cm.

 

Smacznych inspiracji życzę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak