Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki, placuszki-słodkie podwieczorki.

Witajcie :) Lubicie placuszki? Ja często przygotowuję je na podwieczorek. Bardzo je lubimy. W tym wpisie mam dla Was aż trzy pyszne propozycje. Ciekawi jakie? To zapraszam serdecznie do wpisu. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Witajcie :) Lubicie placuszki? Ja często przygotowuję je na podwieczorek. Bardzo je lubimy. W tym wpisie mam dla Was aż trzy pyszne propozycje. Ciekawi jakie? To zapraszam serdecznie do wpisu. Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Placuszki to idealne rozwiązanie na słodki podwieczorek. Co prawda są bardzo kaloryczne, bo smażone na oleju, ale od czas do czasu można sobie pozwolić na taką przyjemną. Z pośród moich propozycji możecie wybrać coś dla siebie, będzie mi zresztą miło. Do wyboru są placuszki na serku mascarpone z kolorowymi cukierkami, delikatne i niezwykle pyszne, myślę, że dzieci na pewno się na nie skuszą. Kolejna propozycja do placuszki czekoladowe z bananem, banan bardzo pysznie pachnie, spróbujcie koniecznie tej propozycji. I ostatnie placuszki o kokosowym smaku z kawałkami białej czekolady, one są po prostu cudowne i w smaku i zapachu. Tak zachwalam, zachwalam, że koniecznie musicie je przygotować. Zapraszam.

 

Moje przepisy na placuszki, które polecam:

 

1. Placuszki na serku mascarpone z kolorowymi cukierkami.


Od czasu do czasu lubię przygotować na podwieczorek pyszne placuszki. Tym razem przygotowałam je na serku mascarpone, który zalegał mi w lodówce ( uważam, że nic się nie może zmarnować ). Do ciasta dosypałam pokruszone cukierki i wyszły mi ( nie chwaląc się ) bardzo, bardzo pyszne i delikatne w smaku placuszki. Dodam, że cukierki są mocno wyczuwalne w smaku. Z powodzeniem można je usmażyć na drugie słodkie śniadanie. Zapraszam :)

 

Placki, placuszki-słodkie podwieczorki.

 

Składniki:


Ciasto:

12,5 dag serka mascarpone

3 łyżki cukru

2 jajka

100 ml zimnego mleka

1 łyżka cukru waniliowego

półtorej szklanki mąki tortowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Dodatkowo:

10 dag kolorowych cukierków typu lentylki

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, dodajemy serek mascarpone i miksujemy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, miksujemy na gładkie bez grudek ciasto.


2. Cukierki wsypujemy do woreczka i za pomocą wałka do ciasta kruszymy je, następnie wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy.


3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


4. Gotowe placuszki podajemy i smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wyszło 16 sztuk placuszków.

 

 

2. Placuszki czekoladowo-bananowe.


Na podwieczorek warto przygotować pyszne placuszki, czekoladowo-bananowe z rodzynkami i nutką cynamonu. Do ich przygotowania wystarczy tylko pół godziny. Bardzo polecam. Zapraszam :)

 

Placki, placuszki-słodkie podwieczorki.

 

Składniki:


Ciasto:

2 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka kakao

pół szklanki mleka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki rodzynek

1 średni banan


Dodatkowo:

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i obranego banana, miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy kakao, cynamon, mąkę, proszek do pieczenia i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Na koniec wsypujemy rodzynki i mieszamy.


2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


3. Podajemy i smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków.

 

 

3. Kokosowe placuszki z rodzynkami i białą czekoladą.


Pyszne i delikatne w smaku placuszki, z wyczuwalną w smaku białą czekoladą. Polecam na podwieczorek. Zapraszam :)

 

Placki, placuszki-słodkie podwieczorki.

 

Składniki:


Ciasto:

2 jajka

1 szklanka mąki tortowej

pół szklanki mleka

1 łyżka cukru

3 łyżki wiórek kokosowych

4 łyżki rodzynek

pół łyżeczki proszku do pieczenia

4 kostki białej czekolady


Dodatkowo:

olej do smażenia


Wykonanie:


1. Jajka, cukier, mleko, mąkę, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Dodajemy rodzynki i czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.


2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy.


3. Smacznego życzę.


Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi około 16 placuszków.

 

Smacznych inspiracji życzę.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak