Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brukiew- czyli zdrowie na talerzu

Brukiew to warzywo o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Niegdyś bardzo popularna w Polsce, jednak od kiedy pojawiły się ziemniaki, brukiew odeszła w zapomnienie i stosowana jest głównie do karmienia zwierząt hodowlanych.

Brukiew to warzywo bogate w witaminy A, C, D, K, B1, B2, B5, B6, B9, B12, oraz minerały takie jak: cynk, fosfor, wapń, miedź, magnez, sód, siarkę i żelazo. 

Oprócz cennych witamin i minerałów, brukiew zawiera cenne właściwości. Otóż przeciwdziała przeziębieniom, pomaga w trawieniu, wzmacnia włosy, utrzymuje młodość i witalność oraz zwalcza komórki rakowe. Bukiew jest sycącym warzywem, a przy tym niskokalorycznym. Doskonała dla osób dbających o linie. Jak kulinarne wykorzystać to cudowne warzywo? Na przykład możemy zrobić pyszne puree z brukwi i ziemniaków. Poza tym możemy ją upiec lub usmażyć. Aby brukiew zachowała wszystkie witaminy, możemy zrobić z niej pyszną surówkę. Zapraszam na kilka przepisów z wykorzystaniem brukwi. 

 

Surówka z brukwi z chrzanem i rodzynkami

Brukiew- czyli zdrowie na talerzu

Składniki:

brukiew 1 szt,

rodzynki 1 garść,

chrzan starty 1,5 łyżki,

jogurt naturalny 6 łyżek,

majonez 2 łyżki,

sol i pieprz do smaku,


Sposób przygotowania:

Brukiew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy rodzynkami. Podajemy jako dodatek do obiadu. 

 

Pełnoziarniste penne w sosie śmietanowym z brukwią, marchwią i kalafiorem

Pełnoziarniste Penne w sosie śmietanowym z brukwią, marchwią i kalafiorem - 1

Składniki:

makaron penne pełnoziarnisty 400 g,

brukiew 1 szt,

kalafior 1 szt,

marchew 0,5 kg,

śmietana 12% 200 g,

cebula 1 szt,

czosnek 2 ząbki,

natka pietruszki 2 łyżki,

kurkuma 1/4 łyżeczki,

sos sojowy 3 łyżki,

sól i pieprz do smaku,

olej do smażenia,

 

Sposób przygotowania:

Cebule posiekać i podsmażyć na oleju.Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Marchew i brukiew obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach i dodać do cebulki. Podlewamy warzywa woda. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy ugotowanego kalafiora oraz śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekana natkę pietruszki.
Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem soli. Odcedzamy i podajemy z sosem. 

 

Surówka z brukwi i jabłka z chrzanem

Brukiew- czyli zdrowie na talerzu

 

Składniki:

brukiew pół szt,

jabłko 1 szt,

chrzan 1 łyżeczka,

jogurt naturalny 5 łyżek,

majonez 2 łyżki,

sok z cytryny do smaku,

sól i pieprz do smaku,


Sposób przygotowania:

Brukiew i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny, majonez i mieszamy. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

 

Puree ziemniaczane z brukwią

Brukiew- czyli zdrowie na talerzu

 

Składniki:

ziemniaki 2 duże szt,

brukiew 0,5 szt,

masło 40 g,

mleko 1/4 szklanki,

sól do smaku,

gałka muszkatołowa do smaku,


Sposób przygotowania:

Ziemniaki i brukiew obieramy, a następnie gotujemy w oddzielnych garnkach. Następnie warzywa odcedzamy, wsypujemy do jednego naczynia, dodajemy masło oraz mleko i miksujemy blenderem na gładkie puree. Przyprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Podajemy jako dodatek do dania głównego. 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak