Brukiew to warzywo bogate w witaminy A, C, D, K, B1, B2, B5, B6, B9, B12, oraz minerały takie jak: cynk, fosfor, wapń, miedź, magnez, sód, siarkę i żelazo.
Oprócz cennych witamin i minerałów, brukiew zawiera cenne właściwości. Otóż przeciwdziała przeziębieniom, pomaga w trawieniu, wzmacnia włosy, utrzymuje młodość i witalność oraz zwalcza komórki rakowe. Bukiew jest sycącym warzywem, a przy tym niskokalorycznym. Doskonała dla osób dbających o linie. Jak kulinarne wykorzystać to cudowne warzywo? Na przykład możemy zrobić pyszne puree z brukwi i ziemniaków. Poza tym możemy ją upiec lub usmażyć. Aby brukiew zachowała wszystkie witaminy, możemy zrobić z niej pyszną surówkę. Zapraszam na kilka przepisów z wykorzystaniem brukwi.
Surówka z brukwi z chrzanem i rodzynkami
Składniki:
brukiew 1 szt,
rodzynki 1 garść,
chrzan starty 1,5 łyżki,
jogurt naturalny 6 łyżek,
majonez 2 łyżki,
sol i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Brukiew ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny i majonez. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy rodzynkami. Podajemy jako dodatek do obiadu.
Pełnoziarniste penne w sosie śmietanowym z brukwią, marchwią i kalafiorem
Składniki:
makaron penne pełnoziarnisty 400 g,
brukiew 1 szt,
kalafior 1 szt,
marchew 0,5 kg,
śmietana 12% 200 g,
cebula 1 szt,
czosnek 2 ząbki,
natka pietruszki 2 łyżki,
kurkuma 1/4 łyżeczki,
sos sojowy 3 łyżki,
sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebule posiekać i podsmażyć na oleju.Kalafior podzielić na różyczki i ugotować do miękkości. Marchew i brukiew obrać, następnie zetrzeć na grubych oczkach i dodać do cebulki. Podlewamy warzywa woda. Gdy warzywa będą miękkie to dodajemy ugotowanego kalafiora oraz śmietanę. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i posiekana natkę pietruszki.
Makaron gotujemy na półtwardo z dodatkiem soli. Odcedzamy i podajemy z sosem.
Surówka z brukwi i jabłka z chrzanem
Składniki:
brukiew pół szt,
jabłko 1 szt,
chrzan 1 łyżeczka,
jogurt naturalny 5 łyżek,
majonez 2 łyżki,
sok z cytryny do smaku,
sól i pieprz do smaku,
Sposób przygotowania:
Brukiew i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy chrzan, jogurt naturalny, majonez i mieszamy. Dodajemy do smaku sok z cytryny oraz sól i pieprz. Podajemy jako dodatek do dania głównego.
Puree ziemniaczane z brukwią
Składniki:
ziemniaki 2 duże szt,
brukiew 0,5 szt,
masło 40 g,
mleko 1/4 szklanki,
sól do smaku,
gałka muszkatołowa do smaku,
Sposób przygotowania:
Ziemniaki i brukiew obieramy, a następnie gotujemy w oddzielnych garnkach. Następnie warzywa odcedzamy, wsypujemy do jednego naczynia, dodajemy masło oraz mleko i miksujemy blenderem na gładkie puree. Przyprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową. Podajemy jako dodatek do dania głównego.