Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tłusty czwartek!

Już dzisiaj najsłodszy dzień w roku! Czyli TŁUSTY CZWARTEK :) Jakie słodkości królują dzisiaj na Waszym stole? Faworki? Oponki? A może pączki? U mnie zdecydowanie pączki :)

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Obchodzony w ostatni tydzień karnawału. W tym dniu możemy objadać się tłustymi słodkościami do woli :) Z tej okazji możemy przygotować faworki, oponki, róże karnawałowe lub moje ulubione pączki. Polecam serdecznie, aby przygotować je w domu, bo takie są najlepsze i bez dodatku ulepszaczy i konserwantów. Pączki uwielbiam z różnymi nadzieniami, ale moje ulubione są z marmoladą i domową kandyzowaną skórką pomarańczową, na którą mam smaczny przepis i chętnie się nim podzielę z Wami :) Kandyzowana skórka przyda nam się również do wypieków wielkanocnych, takich jak: mazurki, serniki i babki. Oprócz tego świetnie się komponuje również z makowcami i keksami.  Zapraszam :) 

 

Kandyzowana skórka pomarańczowa

Tłusty czwartek!

 

Składniki:

skórka pomarańczy 250 g,

cukier 250 g,

woda 0,5 szklanki,

ocet 0,5 łyżki, 


Sposób przygotowania:

Ze skórki należy odkroić białą część i wyrzucić. Następnie skórki zalewamy zimną wodą i moczymy przez 24 godziny. Po 12 godzinach wymieniamy wodę. Po upływie tego czasu ponownie wymieniamy wodę i garnek ze skórkami stawiamy na palnik. Gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, odstawiamy do ostygnięcia i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier i na wrzący syrop wrzucamy pokrojoną skórkę. Gotujemy na małym ogniu, aż skórka będzie półprzeźroczysta. 5 min. przed końcem gotowania dodajemy ocet i mieszamy. Dzięki temu zapobiegniemy scukrzeniu się skórki. Gorącą skórkę nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. 

 

Zapraszam również na kilka moich sprawdzonych przepisów na pączki. Oto one: 

 

Pączki wyrastające na zimno

Tłusty czwartek!

 

Składniki:

 

ciasto:

 

mąka pszenna 1 kg,

 

drożdże świeże 10 dag,

 

mleko 500 ml,

 

masło 10 dag,

 

żółtka 5 szt,

 

białka 4 szt,

 

cukier waniliowy 1 opakowanie,

 

cukier 4 łyżki, 

 

starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

 

wódka 1 kieliszek,

 

sól szczypta,

 


dodatkowo:

 

marmolada różana lub wieloowocowa 1 duży słoik,

 

cukier puder,

 

olej do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Jajka oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z drożdżami i cukrem. Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy. Do przesianej mąki dodajemy utarte żółtka, mleko, cukier, skórkę z pomarańczy, sól i zagniatamy ciasto. Pod koniec stopniowo dodajemy rozpuszczone masło i wódkę. Gdy ciasto jest już gładkie,  to ubijamy białka na sztywną pianę i wklepujemy w ciasto. Początkowo ciasto będzie luźne, ale nie przejmujcie się tym. W razie potrzeby możecie ciasto trochę podsypać mąką, ale nie za dużo, ponieważ ciasto na pączki nie może być ciężkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na krążek nakładamy marmoladę, przykrywamy drugim krążkiem, zlepiamy boki i ponownie wykrawamy szklanką, aby boki pączka były równe. Zlepione pączki odkładamy na oprószony mąką blat i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni. Musimy być ostrożni, ponieważ zbyt niska temperatura spowoduje, że nasze pączki pochłoną dużo tłuszczu, a zbyt wysoka temperatura spali pączki z zewnątrz, a w środku będą wciąż surowe. 

 

Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym, gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem. 

 


Pączki z budyniem, polewą czekoladową i orzechami

Tłusty czwartek!

 

 

Składniki:

 

ciasto:

 

mąka pszenna 4 szklanki + mąka do podsypywania,

 

jajka 4 szt,

 

masło 100 g,

 

cukier 4 łyżki,

 

skorka z pomarańczy 1 łyżeczka,

 

mleko 250 ml,

 

drożdże świeże 50 g +3 łyżki ciepłego mleka + 1 łyżka cukru + 2 łyżki mąki,

 

spirytus 20 ml,

 

sol szczypta,

 

nadzienie:

 

budyń waniliowy słodzony 1 opakowanie,

 

mleko 500 ml,

 

polewa:

 

czekolada mleczna 1 tabliczka,

 

mleko 7 łyżek,

 

dodatkowo:

 

dowolne orzechy do posypania,

 

tłuszcz do smażenia,

 


Sposób przygotowania:

 

Drożdże kruszymy, dodajemy ciepłe mleko, mąkę i cukier. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn i miksujemy ciasto dodając stopniowo pozostałe składniki. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i startą skórkę z pomarańczy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok 1h. 

 

W tym czasie sporządzamy nadzienie. Budyń należy ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie przykrywamy folią i odstawiamy do ostygnięcia

 

Gdy ciasto będzie już wyrośnięte to wykładamy je na oprószony mąką blat i krotko wyrabiamy. Pamiętajmy, że do podsypywania pączków używamy jak najmniej mąki, ponieważ w tedy pączki będą bardziej delikatne. Następnie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach i na środek nakładamy łyżeczkę budyniu. Zlepiamy bardzo dokładnie, aby pączek się nie otworzył podczas smażenia. Odstawiamy na oproszony mąką blat lub stolnice i przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości

 

Olej rozgrzewamy, powinien osiągnąć 170 stopni, temperaturę możemy zmierzyć za pomocą termometra cukierniczego. Pączki wrzucamy na olej, przykrywamy pokrywką, gdy będą złociste przewracamy je na drugą stronę i smażymy je bez przykrycia. Usmażone pączki odstawiamy na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu

 

Czekoladę łączymy z mlekiem i podgrzewamy na małej mocy palnika cały czas mieszając. Gdy utworzy się nam  polewa to polewamy ostygnięte pączki. Orzechy drobno siekamy i posypujemy wierzch pączków.

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak