Syrop z mniszka lekarskiego w moim domu stosowany jest głównie w celu leczenia kaszlu i bólu gardła, ale niedawno dowiedziałam się o jego innych cudownych właściwościach. Otóż syrop z mniszka oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga leczenie miażdżycy, oraz schorzeń wątroby, działa przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie oraz wspomaga trawienie. W moim domu syrop z mniszka jest przygotowywany co roku. W okresie grypowym często używam go profilaktycznie np, do słodzenia herbaty, a gdy dopadnie mnie choroba to zawsze leczę się naturalnymi sposobami czyli czosnek, syrop z mniszka lekarskiego, syrop z młodych pędów sosny o czym napisze w następnym blogu oraz czosnek, sok z malin i oczywiście dużo wody i ciepłe łóżko. Zachęcam do sporządzenia domowego syropu. Oprócz tego że zawiera on cenne witaminy i mikroelementy to jego smak jest naprawdę pyszny! Często polewam sobie nim pieczywo z masłem i naprawdę mi to smakuje, koniecznie spróbujcie :) Kwiaty mniszka lekarskiego należy zbierać w słoneczny dzień przed południem. A oto przepis na syrop:
Składniki:
kwiaty mniszka lekarskiego 200 szt,
woda 3/4 litra,
cukier 1 kg,
cytryna 1 szt,
miód 1 łyżka,
Sposób przygotowania:
Kwiaty (bez łodyżek) zalewamy wodą, stawiamy na palnik i gotujemy 5 min. Odcedzamy, dodajemy cukier i gotujemy do lekkiego zagęszczenia. Dodać sok z cytryny, miód i zagotować. Gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków.