Kilka pomysłów na wołowinę

Opublikowano: 30.11.2017
Autor: Patrycja33
Kilka pomysłów na wołowinę
Wołowina jest bogatym źródłem białka. Poza tym zawiera również sporo żelaza, zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę: B1, B6, oraz B12.

Wołowina jest najważniejszym z mięs kuchni amerykańskiej i europejskiej. Największymi producentami wołowiny są Stany Zjednoczone, Chiny, Indie, Unia Europejska oraz Brazylia. 

Wołowina zawiera łatwo przyswajalne dla człowieka białko, a poza tym jest o wiele zdrowszym mięsem niż mięso wieprzowe. Jak ją wykorzystać w kuchni? Możemy to zrobić na wiele sposobów, ponieważ wołowe mięso nadaje się do smażenia, duszenia, gotowania, grillowania oraz pieczenia. Wołowina to mięso o bardzo specyficznym smaku. Ma ona wielu miłośników jak i przeciwników, mój mąż to zdecydowanie miłośnik tego mięsa, a poza tym jest to jego ulubiony rodzaj.

Oto kilka moich przepisów z wykorzystaniem mięsa wołowego, w różnych odsłonach:

 

Meksykańskie naleśniki zapiekane z serem (przepis)

Naleśniki wypełnione meksykańskim farszem z wołowiny, kukurydzy, czerwonej fasolki i czerwonej papryki, a to wszystko obsypane serem żółtym i zapieczone w piekarniku. Miłośnicy mięsa i ostrych przypraw z pewnością polubią to danie:

Kilka pomysłów na wołowinę

 

 

Gulasz wołowy (przepis)

Gulasz to tradycyjne węgierskie danie, przygotowane z mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kaszą gryczaną. To ulubiona wersja mojego męża.

Kilka pomysłów na wołowinę

 

Pieczeń wołowa marynowana w czerwonym winie (przepis)

Pieczeń do obiadu świetnie się komponuje z pieczonymi lub duszonymi ziemniakami lub możemy podać ją na zimno jako wędlinę, która jest doskonała z dodatkiem wyrazistego sosu na przykład chrzanowego lub czosnkowego. 

Kilka pomysłów na wołowinę

Składniki:

mięso wołowe 1600 g,

wino czerwone wytrawne 1 szklanka,

owoc jałowca 10 ziaren,

rozmaryn suszony pół łyżeczki,

majeranek pół łyżeczki,

cząber pół łyżeczki,

sól i pieprz,

liść laurowy 3 szt,

czosnek 2 ząbki,


Sposób przygotowania:

Mięso dzień wcześniej należy zamarynować. Najpierw wołowinę dokładnie myjemy, następnie osuszamy i nacieramy z obu stron solą, pieprzem, ziołami oraz wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Nalewamy wino, przykrywamy pokrywką i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy marynatę i pieczemy pod przykryciem bez termoobiegu. Najpierw w temperaturze 125 stopni przez 2 h 45 min, następnie obniżyłam temperaturę na 100 stopni i piekłam jeszcze przez 45 min. Upieczone mięso zawinęłam w folię aluminiową i odstawiłam na 15 min, aby odpoczęło. Po tym czasie mięso jest gotowe do spożycia. Sos z naczynia przelewamy do garnka i możemy go zredukować lub zagęścić mąką pszenną. 

 

Stek wołowy z masłem czosnkowym, podany na kaszy gryczanej z sałatką z rukoli (przepis)

Stek to solidne danie, które przygotujemy w kilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również, nie  które kobiety są fankami porządnego kawałka mięcha. Do przygotowania steka możemy użyć antrykot, rozbef lub polędwicę. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie steków, to należy pamiętać o kilku wskazówkach. Mięso, którego będziemy używać powinno mieć temperaturę pokojową, podczas smażenia mięsa nie wolno nakłuwać, a poza tym mięso po usmażeniu powinno odpocząć - to wszystko, a teraz możemy się zabrać za obiad :-) Usmażone steki można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, kaszą i różnorodnymi warzywami... Ja wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczaną i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością.

Kilka pomysłów na wołowinę

 

prymat