Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szybkie ciasta ucierane z owocami

Zapraszam Was kochani na szybkie, sprawdzone przepisy, na ciasta ucierane z owocami.

Jeśli nie macie zbytnio czasu na przygotowanie pracochłonnego ciacha to polecam proste ciasta ucierane z owocami, które przygotujemy w kilka chwil i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem. W moim domu takie przepisy najczęściej goszczą, gdy spodziewam się gości, a niestety nie mam już czasu na przygotowanie pracochłonnego ciasta. Kilka prostych składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Zapraszam na sprawdzone przepisy :) 

 

 

 

Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

Szybkie ciasta ucierane z owocami

Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) :

ciasto:

mąka pszenna 3 szklanki,

cukier 1 szklanka,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

jajka 5 szt,

olej 3/4 szklanki,

olejek waniliowy 1 łyżeczka,

starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,


kruszonka:

mąka pszenna 1 szklanka,

margaryna 0,5 kostki,

cukier puder 0,5 szklanki,


dodatkowo:

truskawki mrożone 600 g,

bułka tarta,

cukier puder,


Sposób przygotowania:

Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. 

 

Ciasto ucierane ze śliwkami

Szybkie ciasta ucierane z owocami

jajka 5 szt,

mąka 3 szklanki,

cukier 1 szklanka,

cukier waniliowy 1 opakowanie,

skórka z cytryny 1 łyżeczka,

olej 3/4 szklanki,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,


dodatkowo:

śliwki mrożone 50 dag,

cukier puder do posypania ciasta,


kruszonka:

mąka pszenna 5 dag,

cukier 5 dag,

masło 5 dag,

 

Sposób przygotowania:

Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

Zamrożone śliwki, układamy na cieście czubkami do dołu. 

Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

 

Ciasto jabłkowo-cynamonowe

Szybkie ciasta ucierane z owocami

Ciasto (blaszka 23/33 cm):

jajka 5 szt,

mąka pszenna 4 szklanki,

śmietana 18% 1,5 szklanki,

cukier 1,5 szklanki,

proszek do pieczenia 2 łyżeczki,

cynamon 2 łyżeczki,

jabłka 5 szt,

cukier puder do posypania ciasta,


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 40-50 min. aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem. 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak