Jeśli nie macie zbytnio czasu na przygotowanie pracochłonnego ciacha to polecam proste ciasta ucierane z owocami, które przygotujemy w kilka chwil i będziemy mogli cieszyć się domowym ciastem. W moim domu takie przepisy najczęściej goszczą, gdy spodziewam się gości, a niestety nie mam już czasu na przygotowanie pracochłonnego ciasta. Kilka prostych składników, niewiele pracy i ciasto gotowe! Zapraszam na sprawdzone przepisy :)
Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami
Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) :
ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajka 5 szt,
olej 3/4 szklanki,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
kruszonka:
mąka pszenna 1 szklanka,
margaryna 0,5 kostki,
cukier puder 0,5 szklanki,
dodatkowo:
truskawki mrożone 600 g,
bułka tarta,
cukier puder,
Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto ucierane ze śliwkami
jajka 5 szt,
mąka 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
cukier waniliowy 1 opakowanie,
skórka z cytryny 1 łyżeczka,
olej 3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
dodatkowo:
śliwki mrożone 50 dag,
cukier puder do posypania ciasta,
kruszonka:
mąka pszenna 5 dag,
cukier 5 dag,
masło 5 dag,
Sposób przygotowania:
Jajka z cukrem ucieramy mikserem. Dodajemy olej i miksujemy na niskich obrotach miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy ciasto łyżką, do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Zamrożone śliwki, układamy na cieście czubkami do dołu.
Mąkę, cukier i masło rozcieramy opuszkami palców i posypujemy po wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez 45 min, do tzw. suchego patyczka. Ostygnięte ciacho posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)
Ciasto jabłkowo-cynamonowe
Ciasto (blaszka 23/33 cm):
jajka 5 szt,
mąka pszenna 4 szklanki,
śmietana 18% 1,5 szklanki,
cukier 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
cynamon 2 łyżeczki,
jabłka 5 szt,
cukier puder do posypania ciasta,
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana będzie błyszcząca, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i śmietanę. Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon i mieszamy. Suche składniki dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 170 st. C przez 40-50 min. aż włożony w ciasto patyczek będzie suchy. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Następnie posypujemy cukrem pudrem.