Cały czas trwa sezon na cukinię. Osobiście bardzo lubię to warzywo. Można z niego przygotować wiele smacznych dań na obiad. Najbardziej popularną potrawą z cukinii jest leczo. Cukinia to bardzo wdzięczne warzywo. A jak jest u Was, lubicie cukinię? Zapraszam do wpisu.
Cukinia to bardzo wdzięczne sezonowe warzywo. Można z niej przygotować wiele smacznych dań, od lecza po nadziewaną i zapiekaną, może być doskonałym sosem do makaronu spaghetti czy placków z ziemniaków a nawet nadzieniem do drożdżówek. Cukinia lubi przyprawy, a ja ich nie żałuję, najczęściej są to bardzo aromatyczne zioła prowansalskie, papryka mielona, pikantny cząber, koperek, czosnek no i oczywiście sól i pieprz. Każde z moich dań jest może i trochę pracochłonne, ale warto poświęcić czas i je przygotować, bo np. leczo czy drożdżówki mogą być na dwa dni, każde to danie jest również bardzo smaczne. Może skorzystacie z któregoś mojego przepisu. Bardzo polecam, jest w czym wybierać.
Moje propozycje na wykorzystanie cukinii:
Placki ziemniaczane z cukiniową potrawką.
Lubicie placki ziemniaczane? Myślę, że tak, bo kto ich nie lubi...ja najbardziej takie cieniutkie i chrupiące. Dzisiaj polecam Wam pyszny przepis na placki podane z potrawką z cukinii, zapewniam, że takie połączenie jest pyszne, właśnie trwa sezon na cukinię, korzystajcie. Zróbcie takie danie na obiad. Zapraszam:)
Składniki:
Placki:
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %
Potrawka:
1 średnia cukinia
2 ząbki czosnku
2 duże cebule
1 duża marchewka
koncentrat pomidorowy według uznania
zioła prowansalskie do smaku
papryka słodka mielona do smaku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania
gorąca woda
Dodatkowo:
olej do smażenia
Wykonanie:
1. Potrawka: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę w drobną kostkę, cukinię w większą, a marchewkę w cieniutkie paski. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy marchewkę i cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, dodajemy koncentrat, posiekany koperek i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.
2. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskamy na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
3. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje placków i potrawki z cukinii, podajemy od razu gorące.
5. Smacznego życzę.
Spaghetti z cukiniowym sosem.
Dzisiaj mam dla Was bardzo pyszny przepis na danie z makaronem i moją ulubioną cukinią. Polecam na bezmięsny lekki, a zarazem sycący obiad. Przyprawiając danie cząbrem i pieprzem chili-cayenne należy uważać, ponieważ są one dość pikantne i lepiej nie przesadzić. Zapraszam :)
Składniki:
Sos:
2 średnie cukinie
4 średnie cebule
3 ząbki czosnku
15 dag koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
sól do smaku
czarny pieprz mielony do smaku
słodka papryka mielona do smaku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta cząbru suszonego
szczypta pieprzu chili-cayenne
olej do smażenia
niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowo:
30 dag makaronu spaghetti
sól do gotowania
gorąca woda do gotowania
Wykonanie:
1. Sos: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając. Całość podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat, umyty, osuszony i posiekany koperek oraz przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając.
2. Makaron: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy.
3. Podanie: Na talerze nakładamy porcje makaronu i sosu z cukinii. Od razu podajemy.
4. Smacznego życzę.
Leczo z cukinii z makaronem, kiełbasą i kukurydzą.
Takie danie jest bardzo smaczne i bardzo sycące. Z przepisu wychodzie spora porcja, więc z powodzeniem wystarczy dla dużej rodziny lub na dwa dni. Danie jest bardzo gęste i pełne sezonowych warzyw, pachnących pomidorów, papryki i cukinii. Pamiętajcie, żeby kupić dobrą jakościowo kiełbasę. Makaron w takim daniu idealnie pasuje. Przepis bardzo polecam, zróbcie póki trwa sezon na warzywa. Zapraszam :)
Składniki:
2 średnie cukinie
2 duże czerwone papryki
50 dag pomidorów
3 średnie cebule
50 dag dobrej jakościowo kiełbasy
20 dag koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
gorąca woda
olej do smażenia
40 dag makaronu świderki
20 dag kukurydzy z puszki
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy: cebulę i paprykę w cieniutkie paski, cukinie w mniejszą kostkę, a pomidory w większą. Również kiełbasę kroimy w niewielką kostkę.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i kolejno przesmażamy do lekkiego zrumienienia cebulę, paprykę, cukinię i kiełbasę. Przekładamy do garnka, dodajemy pomidory, ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości składników, wody nalewamy tyle, żeby składniki były przykryte, gdy składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy do zgęstnienie, potrawa nie może być zbyt rzadka, ma być gęsta.
3. W między czasie odcedzamy kukurydzę i gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Następnie przekładamy do lecza, całość dokładnie mieszamy. Ewentualnie jeszcze przyprawiamy do smaku.
4. Danie jest gotowe do podania.
5. Smacznego życzę.
Drożdżówki z cukinią.
Bardzo, bardzo polecam Wam takie bułki, zróbcie, a będziecie zachwyceni tak jak ja. Można je podać na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne po wystudzeniu. Obie wersje są pyszne. U mnie były na obiad i to był super pomysł. Trwa sezon na cukinię to trzeba korzystać. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
pół szklanki ciepłej wody
Ciasto:
50 dag mąki tortowej
1 jajko
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
około pół szklanki ciepłej wody
Nadzienie:
1 średnia cukinia
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
olej do smażenia
pieprz czarny mielony do smaku
sól do smaku
papryka słodka mielona do smaku
zioła prowansalskie według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, wodą i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''.
2. Ciasto: Do mąki dodajemy rozczyn, jajko, olej i sól, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłej wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Nadzienie: W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy nadzienie: Warzywa obieramy, oczyszczamy, myjemy, dokładnie osuszamy i kroimy. Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę a cukinię w trochę większą,. Następnie na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek i cebulę, chwilę przesmażamy cały czas mieszając do lekkiego zrumienienia ( uważajmy, żeby za mocno nie przypiec ), następnie wrzucamy cukinię, również przesmażamy cały czas mieszając, następnie dajemy całą zawartość pomidorów z puszki. Całość dusimy do miękkości, gdy warzywa będą miękkie, nadmiar płynu odparowujemy, następnie dodajemy koncentrat i przyprawy do smaku, chwilę dusimy cały czas mieszając. Nadzienie studzimy.
4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, każdą część formujemy a kulkę, wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy, dnem szklanki robimy wgłębienie i w to wgłębienie nakładamy farsz. Tak wykonane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
5. Pieczenie: Po tym czasie pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.
6. Podajemy i smacznego życzę.
Smacznych inspiracji życzę.