Sezon letni powoli dobiega końca, w kuchni intensywnie trwają prace przy przetworach. Za niedługo, gdyż już w październiku przygotowywać będziemy przetwory z PIGWY. Cóż to za owoc?
Otóż, pigwa to owoc, który w stanie surowym nie nadaje się do spożycia, dopiero po przetworzeniu.
Jakie są jej właściwości? Zawiera wiele witaminy z grupy A, B, C, a także pierwiastki mineralne tj. potas, fosfor, magnez, wapń, które pomagają nam skutecznie walczyć z przeziębieniem.
Co można z niego przyrządzić? Ja najczęściej robię z niego: dżemy, soki i nalewki.
Sok z pigwy to bomba witaminowa, doskonale smakuje dodany w proporcji 2-3 łyżeczek do kubka herbaty. Ma ono działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wzmacnia nasz układ odpornościowy.
4 pigwy (ok 600g)
ok 12 kopiatych łyżek cukru
Pigwę umyć, potrzeć na tarce o grubych oczkach. Potartą pigwę układać warstwowo, zasypując co warstwę cukrem ( każda warstwa - 3 łyżki cukru). Po tygodniu, sok zlać.
Nalewka z pigwy:
Do przyrządzenia nalewki potrzebujemy owoców pigwy, cukru i spirytusu. Nalewkę przygotowuję w proporcjach 1:1:1 (np. 1 kg owoców, 1 kg cukru, 1 litr spirytusu) w zależności ile owoców pigwy posiadam.
Dżem z pigwy:
2kg owoców pigwy
2 szklanki wody
3 szklanki cukru kryształ
Pigwę obrać i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W garnku zagotować wodę i dodać startą pigwę, gotować do momentu aż owoce zmiękną. Dodać cukier, zagotować i gotować kilka minut.Dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować ok 10 minut.