Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przekąski na wycieczkę

Warto na wycieczkę zabrać ze sobą domowe przekąski.

Wakacje dobiegają końca, ostatni weekend na pewno większość z nas spędzi wraz z dziećmi na wyjeździe. Jedni zdecydują się na wypad w góry, inni do zoo albo chociażby na spacer po parku – warto zabrać ze sobą do plecaka domowe wypieki, te na słodko i na słono, dzieciaki ze zmęczenia chętnie przekąszą coś domowego.

Moje propozycje:

Na słono:

 

KANAPKI Z TUŃCZYKIEM I WARZYWAMI

Kromki chleba tostowego
majonez

Pasta z tuńczyka:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1/4 długiego ogórka zielonego
1/4 papryki czerwonej
1 łyżeczka majonezu
sól, pieprz do smaku

Tuńczyka odsączyć na sitku, dodać pokrojoną w drobną kostkę ogórek i paprykę czerwoną, połączyć z majonezem i doprawić do smaku.

Kromki chleba tostowego posmarować majonezem, przekroić na połowę na "trójkąty", ułożyć pastę z tuńczyka, posmarować z wierzchu majonezem, przykryć chlebem tostowym. Kanapki zapakować w folię aluminiowa lub spożywczą.Przekąski na wycieczkę

MINI TORTILLE Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI

4 tortille

Farsz:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 mała papryka czerwona
1/2 małego ogórka zielonego
1-2 łyżki majonezu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz

Tortille podgrzać na patelni. Pierś z kurczaka posolić i obsypać pieprzem z obu stron, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano, podlewając co jakiś czas wodą. Zimnego usmażonego kurczaka wraz z papryką czerwoną i ogórkiem zielonym pokroić w drobną kostkę, połączyć majonezem, doprawić do smaku. Na gorące placki tortilli układać farsz, zwinąć. Pokroić na kawałki. Przekąski na wycieczkę

KOSZYCZKI DROŻDŻOWE Z PIECZARKAMI

2 szklanki mąki pszennej
40g margaryny
5 łyżek letniego mleka
szczypta soli

zaczyn:
15g drożdży
0,5 szklanki letniego mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki pszennej


30 dag pieczarek
10-15 dag sera żółtego
słodka papryka do smaku
zioła prowansalskie do smaku
sól, pieprz do smaku

Pieczarki obrać, pokroić na półplasterki, zalać ¼ szklanki wody i dusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Drożdże pokruszyć do garnuszka, wlać letnie mleko i dodać mąkę i cukier, wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 15 min do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty zaczyn, rozpuszczoną letnią margarynę, szczyptę soli i letnie mleko. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia na ok 15-20 min w ciepłym miejscu. Ciasto przerobić. Ciasto urywać rękoma i wykonać koszyczki.

Środek koszyczków wypełnić pieczarkami, posypać słodką papryką i na wierzch nałożyć plasterek sera żółtego, posypać ziołami prowansalskimi. Koszyczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić na około 10 min i piec ok 30 min w temp 180 st C. Przekąski na wycieczkę

Na słodko:

KLUSKI NA PARZE

60 dag mąki pszennej
1 jajko + 1 żółtko
5 dag drożdży
ok 2 szklanki mleka
1/4 kostki margaryny
11 łyżek cukru

masło do roztopienia
cukier
cynamon

Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek. 0,5 szklanki mleka podgrzać, zdjąć z panika, dodać łyżkę cukru i pokruszyć drożdże dobrze wymieszać.  Rozrobione drożdże wlać do dołka w mące. Posypać z wierzchu mąką, nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia 15-30min.  W rondelku rozpuścić margarynę, a 2 szklanki mleka podgrzać.  Jajka rozmieszać w garnuszku za pomocą widelca. Do mąki z wyrastającymi drożdżami dodać cukier (10 łyżek), kolejno rozmieszane jajka, po trosze podgrzanego mleka i podgrzany tłuszcz, wyrobić dobrze do momentu aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
Ilość mleka uzależniona jest od tego ile ciasto zabierze.  Wyrobione ciasto posypać z wierzchu mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia 15-30min.  

Formowanie klusek: miasto przerobić, łyżką zamoczoną w mące formować kulki, kolejno uformować w ręce. Kłaść na wysypanej powierzchni mąką. Kluski zostawić do wyrośnięcia 10min. Wyrośnięte kluski gotować na parze 10 min.  

W miseczce wymieszać cukier z cynamonem, masło roztopić w rondelku. Każdą kluskę z wierzchu zamoczyć w tłuszczu, a kolejno w cukrze z cynamonem. Przekąski na wycieczkę

ROGALIKI DROŻDŻOWE

- 1 kostka margaryny
- 1/2 kg mąki tortowej
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 5 dag drożdży
- marmolada
- cukier puder do posypania
- 1/2 szklanki schłodzonego mleka

Margaryna + cukier + żółtka + cukier waniliowy utrzeć. Drożdże rozpuścić w schłodzonym mleku i wlać do utartej margaryny. Wsypać mąkę i razem wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na 2 godz. Po wyjęciu ciasto przerobić i podzielić na 4 części.

Formowanie rogalików: jedną z 4 części ciasta rozwałkować i talerzem płytkim wykroić koło. Kolejno podzielić na 8 trójkątów (patrz rysunek) i na każdy z nich nałożyć marmoladę i zwinąć jak rogalika. Piec 25min w temp 180st C.  Przekąski na wycieczkę

 

 

Babeczka35 30.08.2017 21:27
Pyszne propozycje :)
anka1988 30.08.2017 09:06
dziękuję, moja rodzina tosty i rogaliki zawsze ze sobą musi zabrać :)
bietka 29.08.2017 14:57
bardzo smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak