Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz czerwony - z czym go podać?

Można podać w wersji zabielonej lub tradycyjnie jako barszcz czerwony, z kilkoma dodatkami.

U mnie w domu barszcz czerwony przyrządzam często, gdyż moi domownicy uważają że to jedna ze smaczniejszych zup. I ja muszę się z ty w zupełności zgodzić.

Z chęcią podzielę się przepisem na tą pyszną zupę:

4l wody
ok 40 dag boczku gotowanego wędzonego
plaster boczku surowego wędzonego
ok 7 - 8 buraków
0,5 - 1 łyżka octu
2 grzybki suszone
2 liście laurowe, 2-3 ziela angielskie
sól, pieprz do smaku

Ewentualnie w przypadku barszczu zabielanego:
łyżeczka mąki
2 płaskie łyżki śmietany kwaśnej
szczypta soli

Grzybki namoczyć ok 1h.
Boczek gotowany wędzony wrzucić do wody, gotować. Wyjąć boczek, do wywaru dodać obrane, pokrojone na 4 buraki, wrzucić plaster surowego boczku wędzonego oraz namoczone grzybki wraz z wodą w której były moczone. Gdy buraki będą miękkie, wyjąć kilka, potrzeć na tarce i wrzucić ponownie do wywaru. Gotować. Odcedzić. Dodać ocet i przyprawy, zagotować.

W przypadku barszczu zabielanego: należy w garnuszku rozmieszać łyżeczkę mąki w niewielkiej ilości wody z ok 2 płaskimi łyżkami śmietany, dodać szczyptę soli, wymieszać by nie było grudek, ubrać chochlę barszczu czerwonego, wlać do mąki ze śmietaną, aby zahartować, wlać do całości zupy, zagotować.

Dużym plusem jest to, że można podać ją w różnych wersjach, z różnymi dodatkami. Z jakimi? Otóż:

- z jajkiem,

- ziemniakami,

- z krokietem z różnym nadzieniem.

Podaję go w dwojaki sposób: tradycyjny czerwony lub zabielony śmietaną.

Przepisy na krokiety:

CIASTO NALEŚNIKOWE:

1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
8 czubatych łyżek mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli

Składniki na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą (musi mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażyć cieniutkie naleśniki.

FARSZ ZE SZPINAKIEM:
1 opakowanie mrożonego szpinaku (450g)
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz do smaku
10 dag sera żółtego
3 łyżki oleju rzepakowego

Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na rumiano wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać szpinak i dusić do miękkości, a na koniec dodając ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach, wymieszać i doprawić do smaku.Barszcz czerwony - z czym go podać?

FARSZ Z MIĘSEM:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
kawałek wołowego
1 skrzydełko z indyka
1 udko z kurczaka
1 cebula
jajko
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Mięso ugotować. Przestudzone zmielić wraz z cebulą, dodać jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić. Barszcz czerwony - z czym go podać?

 

Panierka:
1/2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
2 szklanki bułki tartej

Na usmażone przestudzone naleśniki nakładać farsz, zwinąć. Panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano przed podaniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak