Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasta dla niespodziewanych gości

Często dowiadujemy się na ostatni moment, że wpadną do nas goście, oferuję kilka szybkich propozycji ciast, którymi możemy ich ugościć.

Nie raz zdarza się, że goście zadzwonią na ostatni monet i zapowiedzą się, że przyjadą na kawę. Ja osobiście ostatecznie gdy na prawdę nie mam czasu nic upiec otwieram kupne ciasteczka lub oferuję kupione ciasto, wolę upiec szybkie a smaczne, domowe ciasto.

Poniżej proponuję kilka z nich:

 

 

MURZYNEK


4 jajka
kostka margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru kryształ
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

cukier puder do posypania

Margaryna + mleko + cukier + kakao + cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia (wymiary blaszki: 24 x 39cm) . Piec w piekarniku 180 st C ok 1h. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasta dla niespodziewanych gości

MURZYNEK BAMBO

1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru kryształ
1,5 mąki pszennej
3 jajka
7 łyżek mleka lub wody
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
3 łyżki kakao

Margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy, wodę lub mleko, kakao i nutellę, zagotować i przestudzić. Żółtka utrzeć, dodawać powoli przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, masę kakaową, a na koniec ubite białką, delikatnie dokładnie wymieszać.  Ciasto wylać do blaszki z kominem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec 40 min w temp. 180 st C. Ciasta dla niespodziewanych gości

PÓŁKRUCHE Z JABŁKAMI

Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej

Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania

 Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Delikatnie za pomocą widelca zrobić dziurki.

Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy.

Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.  Ciasta dla niespodziewanych gości

CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI

- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cynamon
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 kg jabłek (lub jabłka ze słoika, można wybrać np jabłka z brzoskwiniami)

Polewa cytrynowa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
ok 2 łyżeczki soku z cytryny

 Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody.  Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę.  Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej.  Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka.  Piec ok 50min-1h w 180st C.  Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasta dla niespodziewanych gości

CIASTO Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ

Ciasto:
125g masła
3 jajka
200g mąki pszennej
125g cukru kryształ
3 jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mleka
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie żurawiny
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Posypka:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru pudru

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowymi i żółtkami, utrzeć do białości. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, utrzeć, dodać mleko, cały czas ucierając. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszane z cynamonem. Dodać żurawinę i połamane na drobne kawałki czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z jajek, delikatnie wymieszać.  Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem, piec ok 1h to tzw. suchego patyczka.  Ciepłe ciasto posypać wymieszanym cynamonem z cukrem.  Ciasta dla niespodziewanych gości

Babeczka35 31.08.2017 07:16
Pyszne propozycje:)
bietka 28.08.2017 17:33
czasami takie szybkie ciasta są najlepsze, z chęcią zjadłabym kawałeczek tego ciasta z żurawiną i czekoladą : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak