Ciasta dla niespodziewanych gości

Nie raz zdarza się, że goście zadzwonią na ostatni monet i zapowiedzą się, że przyjadą na kawę. Ja osobiście ostatecznie gdy na prawdę nie mam czasu nic upiec otwieram kupne ciasteczka lub oferuję kupione ciasto, wolę upiec szybkie a smaczne, domowe ciasto.
Poniżej proponuję kilka z nich:
MURZYNEK
4 jajka
kostka margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki kakao
cukier waniliowy
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru kryształ
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do posypania
Margaryna + mleko + cukier + kakao + cukier waniliowy rozpuścić. Ostudzić. Wbijać kolejno po 1 żółtku, wymieszać. Przesiewać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Białka ubić i wymieszać delikatnie z powstałą masą. Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę do pieczenia (wymiary blaszki: 24 x 39cm) . Piec w piekarniku 180 st C ok 1h. Po ostudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
MURZYNEK BAMBO
1 kostka margaryny
1,5 szklanki cukru kryształ
1,5 mąki pszennej
3 jajka
7 łyżek mleka lub wody
2-3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
2-3 łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
3 łyżki kakao
Margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy, wodę lub mleko, kakao i nutellę, zagotować i przestudzić. Żółtka utrzeć, dodawać powoli przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, masę kakaową, a na koniec ubite białką, delikatnie dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki z kominem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, piec 40 min w temp. 180 st C.
PÓŁKRUCHE Z JABŁKAMI
Ciasto:
1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
1 żółtko
3 łyżki gęstej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 dag mąki pszennej
Nadzienie:
Ok 1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
½ szklanki zimnej wody
Cukier do smaku
Dodatkowo:
Cukier puder do posypania
Margarynę, cukier i żółtko zagnieść ze sobą. Dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części. 2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem. Delikatnie za pomocą widelca zrobić dziurki.
Jabłka obrać, pokroić na drobniejsze kawałki i przesmażyć z zimną wodą na mus. Dodać cynamon i dosłodzić do smaku. Na ciasto wyłożyć przestudzony mus jabłkowy.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na wielkość blaszki pokroić ukośnie w paski. Ułożyć na cieście na kształt kratki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 1h 15 min. Zimne oprószyć cukrem pudrem.
CIASTO UCIERANE Z JABŁKAMI
- 5 jaj
- 25 dag cukru
- 30 dag mąki
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- cynamon
- 5 łyżek bułki tartej
- 2 kg jabłek (lub jabłka ze słoika, można wybrać np jabłka z brzoskwiniami)
Polewa cytrynowa:
6 kopiatych łyżeczek cukru pudru
ok 2 łyżeczki soku z cytryny
Oddzielić żółtka od białek. Utrzeć żółtka z połową cukru (12,5dag), margaryną, dodając pod koniec 5 łyżek zimnej wody. Ubić białka z resztą cukru i podzielić na połowę. Do masy z żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i jedną część białek i wyłożyć na przygotowaną brytfankę (wysmarowany dół blaszki margaryną) połowę tego ciasta. Posypać bułką tartą i wyłożyć starte jabłka (lub jak kto woli mogą być usmażone), posypać z wierzchu cynamonem a na końcu resztą bułki tartej. Do pozostałej części ciasta dodać 2 część białek i kakao, wymieszać. Wyłożyć na jabłka. Piec ok 50min-1h w 180st C. Wykonać polewę: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Polewą polać ciasto. Schłodzić w lodówce.
CIASTO Z ŻURAWINĄ I CZEKOLADĄ
Ciasto:
125g masła
3 jajka
200g mąki pszennej
125g cukru kryształ
3 jabłka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka mleka
2 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie żurawiny
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Posypka:
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru pudru
Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowymi i żółtkami, utrzeć do białości. Mąkę przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ciasta, utrzeć, dodać mleko, cały czas ucierając. Dodać jabłka pokrojone w kostkę, wymieszane z cynamonem. Dodać żurawinę i połamane na drobne kawałki czekoladę. Na koniec dodać ubitą pianę z jajek, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej tłuszczem, piec ok 1h to tzw. suchego patyczka. Ciepłe ciasto posypać wymieszanym cynamonem z cukrem.