Tofu jest bogatym źródłem wapnia, soli mineralnych oraz witamin takich jak: potas, fosfor, żelazo, sód, witaminy z grupy B oraz witaminy E. Doskonale wpływa na kości, nie zawiera cholesterolu, a ponadto jest odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. Tofu ma szerokie zastosowanie w kuchni ze względu na delikatny smak. Możemy użyć go dań wytrawnych a nawet do ciast. Zapraszam na kilka moich przepisów z wykorzystaniem serka tofu.
Tradycyjną jajecznice myślę, że większość z Was jadło w swoim życiu, ale czy próbowaliście jajecznicy z tofu? Kolor żółty otrzymywany jest dzięki kurkumie. Pozostałe składniki to już wedle naszej fantazji... Moją tofucznice usmażyłam na cebulce, poza tym dodałam do niej mnóstwo szczypiorku i obowiązkowo podawałam ją z pomidorkami koktajlowymi, które cudownie się komponują z tofu i dzięki nim tofucznica nie jest zamulająca. Jest to szybkie do zrobienia śniadanie na ciepło, które moim zdaniem jest rewelacyjne!
Składniki:
tofu zwykłe 200 g,
cebula pół szt,
szczypiorek posiekany 4 łyżki,
kurkuma 1/4 łyżeczki,
sos sojowy 1 łyżeczka,
zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy tofu i ugniatamy widelcem, aby było pokruszone. Dodajemy kurkumę, zioła prowansalskie, sos sojowy oraz sól i pieprz. Podsmażamy przez 2 min. Dodajemy posiekany szczypiorek i nakładamy do miseczki. Podajemy z dużą ilością pomidorków koktajlowych i najlepiej ze świeżą bułeczką. Smacznego!
Sałatka z wędzonym tofu
Wędzona wersja serka tofu jest równie pyszna! Preferuje tą wersje serka w szczególności w sałatkach. Połączenie świeżych, pachnących warzyw z wędzonym serkiem i chrupiącą czosnkową bagietką to istne niebo w gębie! Zdrowo i smacznie :-)
Składniki:
sałata kolorowa pół główki,
pomidorki koktajlowe 15 dag,
cebula pół szt,
awokado pół szt,
papryka żółta pół szt,
tofu wędzone 200 g,
oliwa z oliwek 3 łyżki,
sok z limonki do skropienia sałatki,
sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół, cebulę obieramy i kroimy w piórka, awokado kroimy na półplasterki, a paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa łączymy razem, na wierzchu sałatki układamy pokrojone w kostkę tofu. Sałatkę skrapiamy sokiem z limonki i polewamy oliwą. Przed podaniem sałatkę posypujemy solą i pieprzem.
Pak choi z wędzonym tofu
Pak choi to chińska kapusta, która staje się coraz bardziej popularna w kuchni europejskiej. Bardzo chciałam ją wypróbować, więc jak tylko pojawiła się na sklepowych półkach, to od razu ją kupiłam. Z pak choi możemy zrobić zupę, zaserwować ją jako przystawkę lub podać jako dodatek do dania głównego. W moim dzisiejszym wydaniu, kapustę pak choi połączyłam z pysznym wędzonym tofu, pomidorkami koktajlowymi oraz sosem sojowym.
Składniki:
pak choi 2 szt,
tofu wędzone 10 dag,
pomidorki koktajlowe 10 dag,
sos sojowy 1,5 łyżki,
pieprz do smaku,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Z pak choi odcinamy stwardniałą końcówkę, następnie siekamy w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pak cjoi i smażymy na półtwardo, taki stopień usmażenia ja najbardziej preferuje, ponieważ pak choi jest wtedy lekko chrupiące. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu oraz pieprz, podsmażamy i wlewamy sos sojowy. Smażymy wszystko razem przez 2 min i przekładamy na talerz. Na wierzchu lub po bokach układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Podajemy jako samodzielną przystawkę lub jako dodatek do dania głównego.
Tofucznica z pieczarkami
Tym razem do tofucznicy dodałam pieczarki i bardzo posmakowała mi ta wersja... z pewnością nie raz do niej powrócę. Oczywiście do tofucznicy dodałam również szczypiorek i podawałam ją z pomidorami, bo bez nich ani rusz!
Składniki:
ser tofu zwykłe 200 g,
posiekany szczypiorek 3 łyżki,
rzodkiewka 2 szt,
pieczarki 10 szt,
olej do smażenia,
kurkuma mielona 3/4 łyżeczki,
sól i pieprz do smaku,
sos sojowy 1 łyżeczka,
Sposób przygotowania:
Pieczarki myjemy, kroimy na cztery części. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i smażymy z każdej ze stron. Dodajemy poduszony widelcem serek tofu, sos sojowy i przyprawy. Smażymy przez 2-3 min. Dodajemy pokrojone w półplasterki rzodkiewki oraz posiekany szczypiorek. Podajemy z pieczywem i pomidorami.