CUKINIA - warzywo które znajduje szerokie zastosowanie w kulinarii.
Ja osobiście wykorzystuję ją jako:
- podstawowy składnik drugiego dania (panierowana i smażona)
- dodatek do potrawek (leczo, potrawka z cukinii)
- zupa z cukinii
- faszerowane cukinie (mięsem, warzywami)
- placki ziemniaczane z cukinii
Z cukinii można również upiec smaczne ciasto, którego ja jeszcze nie miałam okazji zrobić ale mam w planach :)
Jakie są właściwości cukinii? Otóż:
- jest źródłem witaminy A, C, K, PP, B1, beta karotenu
- źródło składników mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, żelaza i jodu
- źródło węglowodanów, białka, tłuszczu.
Polecam moje przepisy z tego cudownego warzywa:
FASZEROWANA CUKINIA - propozycja na obiad lub wyśmienity pomysł na ciepłą kolację
1 duża cukinia
1 cebula
400g łopatki wieprzowej
1 mniejsza zielona papryka
1/3 szklanki ryżu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
tłuszcz do smażenia
ok 8 dag sera żółtego
Mięso zmielić, przysmażyć na tłuszczu, podlać ok ½ szklanki gorącej wody i dusić ok 15minut (w razie potrzeby dolewać wody). Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i dusić 10min do miękkości, przyprawić do smaku.
W miseczce sporządzić farsz: połączyć ze sobą ugotowany ryż, usmażone mięso, pokrojoną w kostkę paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i doprawić do smaku.
Cukinie przekroić wzdłuż na połowę, środek wydrążyć za pomocą łyżki. Włożyć na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Cukinię wyjąć , osolić i posypać pieprzem, nadziać farszem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 40min. 10 minut przed końcem cukinię wyjąć z piekarnika, posypać z wierzchu startym żółtym serem i ponownie zapiec.
LECZO Z CUKINII -jednogarnkowe danie
1 marchewka
1 pietruszka korzeń
¼ selera
1 duża cukinia
2 cebule
2 papryki zielone
2 kiełbasy śląskie
1 szklanka bulionu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Tłuszcz do smażenia
Sól, pieprz do smaku
Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchew i pietruszkę pokroić na ćwiartki, zaś seler w kostkę. Przysmażyć na tłuszczu do miękkości ok 20 min.
Cukinię i paprykę pokroić w grubszą kostkę, dodać do usmażonych warzyw, gotować do ich miękkości.
Cebulę i kiełbaskę śląską pokroić w kostkę, przyrumienić na tłuszczu. Dodać do warzyw. Do potrawki wlać bulion i przyprawić ją do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w małej ilości zimnej wody, wlać do potrawki i zagotować.
PLACUSZKI Z CUKINII, ZIEMNIAKÓW I SERA ŻÓŁTEGO - niewielki dodatek cukinii sprawia, że placuszki z ziemniaków są o wiele smaczniejsze
10 dag sera żółtego
400g ziemniaków
200g cukinii
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki, cukinię i ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białko jajka ubić. Do potartych ziemniaków dodać żółtko, mąkę i ubite białko, delikatnie wymieszać, przyprawić do smaku. Placuszki smażyć na rozgrzanym tłuszczu.
ZUPA KREM Z CUKINII - jedna z ulubionych zup mojej rodziny.
1 średnia cukinia
2 średnie ziemniaki
1 większa cebula
1 większy ząbek czosnku
0,5 litra wody
1 kostka rosołowa
2 łyżki masła
pieprz, sól do smaku
zioła: oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek
kilka łodyg zielonej pietruszki
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę wraz z czosnkiem przyrumienić na maśle.
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę, dodać do zeszklonej cebulki, smażyć 5 min.
W garnuszku we wrzątku rozpuścić kostkę rosołową, wlać do ziemniaków i cebuli, gotować ok 10 min.
Dodać pokrojoną w kostkę cukinię wrzucić do bulionu z ziemniakami i cukinii, gotować następne 15 min.
Oregano, rozmaryn, tymianek, bazylię i zieloną pietruszkę poszatkuj. Zupę zmiksuj dodaj poszatkowane zioła. Doprawić do smaku.
Zupę rozlać do miseczek, przyozdobić zieloną pietruszką.