Kotlety bezmięsne możemy przygotować z przeróżnych składników. Mogą to być warzywa, kasze, ryż lub grzyby. Takie kotlety są równie smaczne i zdrowe. Moimi ulubionymi są kotlety z kaszy jaglanej. Wystarczy dodać do kaszy ulubione składniki, na przykład suszone pomidory lub usmażone pieczarki i mamy gotowe przepyszne kotlety. Możemy je podawać z ziemniakami lub z samą surówką. Dla osób, które szukają ciekawych smaków, przygotowałam moje zestawienie kotletów bezmięsnych. Serdecznie zapraszam po więcej moich przepisów na mój profil Patrycja33 :-)
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym
Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej
Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
soczewica czerwona pół szklanki,
sos sojowy 1 łyżka,
czosnek 1 ząbek,
kmin rzymski 1 łyżeczka,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka słodka mielona pół łyżeczki,
kolendra mielona 1 łyżeczka,
sol i pieprz do smaku,
bułka tarta do obtoczenia kotlecików,
olej do smażenia,
Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną zalewamy wrzątkiem, tak aby woreczek był przykryty wodą i gotujemy przez 15 min. Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nasze kotleciki się nie skleją. Soczewice płuczemy 3 razy w wodzie, następnie zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy do miękkości (co jakiś czas mieszamy).
Ugotowaną kasze i soczewice łączymy razem i dodajemy sos sojowy, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
Formujemy małe kotleciki i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z surówką.