Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczne jajka na wiele sposobów

Święta Wielkanocne kojarzone są z jajkiem i trudno sobie je wyobrazić bez nich. Jajka na świątecznym stole towarzyszą nam w formie pisanek, kraszanek, drapanek, dodawane są do wielu potraw tych na słodko i wytrawnych. Pierwsze pisanki podchodzą z okresu Mezopotamii. Zwyczaj ich malowania był już znany w okresie cesarstwa rzymskiego. Jajko kojarzy nam się z z symbolem płodności, nowego życia. W symbolice chrześcijańskiej nawiązuje do faktu Zmartwychwstania Pańskiego. Co r

Święta Wielkanocne kojarzone są z jajkiem i trudno sobie je wyobrazić bez nich.
Jajka na świątecznym stole towarzyszą nam w formie pisanek, kraszanek, drapanek, dodawane są do wielu potraw tych na słodko i wytrawnych.
Pierwsze pisanki podchodzą z okresu Mezopotamii. Zwyczaj ich malowania był już znany w okresie cesarstwa rzymskiego.
Jajko kojarzy nam się z z symbolem płodności, nowego życia. W symbolice chrześcijańskiej nawiązuje do faktu Zmartwychwstania Pańskiego.
Co roku święcimy jajka podczas święconki, a rzadko kto wie że tradycja ta ma rodowód pogański który został zaczerpnięty. 
 
 
Kupując jajka na świąteczny stół zwróćmy uwagę  z skąd pochodzą. Czy są od kur z wolnego wybiegu, czy karmione są naturalnie , czy na fermach. Kupując jajka od gospodarza mamy pewność, że dostaniemy pyszne jajko które zjemy z chęcią. Nie da się ukryć że różnią się one smakiem od tych przemysłowych.
W święta możemy zajadać się jajkami kurzęcymi, przepiórczymi. Jajka przepiórcze są mniejsze od kurzęcych i gotujmy je na miękko minutę a na twardo cztery minuty.
Mają więcej witamin i minerałów od tych drugich oraz mniej tłuszczu i dlatego mogą je spożywać alergicy.
Można także podać w święta jajko strusie które na miękko gotuje się 45 minut a na twardo około 60 minut, zależy to od jego wielkości. Jajko to jest większe o 20-30 razy od kurzęcego.
 
 
 
Jajka możemy dodawać do zup np chrzanowej, żurku, do sałatek, nadziewać je na przeróżne sposoby, dodawać do pasztetów, mięs oraz słodkich ciast i deserów. Najczęściej spożywamy jajka z majonezem ale polecam w święta przygotować przeróżne nadzienia do nich. Idealnie komponują się z wiosenną rzeżuchą, sałatami, szynkami.
Nadziewać je możemy chrzanem, buraczkami, pomidorami suszonymi, awokado, a farsze te zrobimy w pięć minut. Jajka możemy barwić też za pomocą zakwasu buraczanego , uzyskamy wtedy kolor fioletowy.
 
 

Zielone jajka z awokado

 

Świąteczne jajka na wiele sposobów

1 doniczka sałaty strzępiastej
4 rzodkiewki
6 plastrów szynki

1/4 ogórka zielonego
2 cebule czerwone
1 papryczka mała żółta
1 papryczka mała czerwona
6 pomidorków koktajlowych
natka pietruszki
1 awokado
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju rzepakowego

sos vinaigrette:
7 łyżek oleju rzepakowego
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki bazylii
sól
1/2 łyżeczki musztardy
3 łyżki wody

Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję na pół. Wydrążam żółtka i przekładam je pojemnika, dodaję do nich obrane awokado, olej rzepakowy i sok z cytryny, sól, pieprz. Pastę wyciskam szprycą do jajek, dekoruję plastrami rzodkiewki. Sałatę myję, strzępię na talerzu, dodaje jajka, pokrojone papryk. Szynkę zwijam w rulon i wkładam w nią plastry ogórka. Dodaję przekrojone pomidorki. Z cebuli wycinam kwiatki i układam na talerzu. Żeby zrobić kwiatek z cebuli trzeba odciąć ogonek i korzeń cebuli. W połowie cebuli ostrym nożem robię nacięcia w literę v ząbki i tak na około. Następnie cebulę okręcam i wyjdą nam dwie połówki kwiatka. Z każdej połówki cebuli rozdzielam jej warstwy i potem układam je jedna na drugą. Składniki na sos przekładam do słoiczka, dodaję sprasowany czosnek i mocno potrząsam zamkniętym. Sałatkę polewam sosem, posypuję natką.

 

 

Jajka w gniazdach z rzeżuchą

 

 

Świąteczne jajka na wiele sposobów

3 jajka
3 pomidory średnie
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka musztardy płaska
sól, pieprz
rzeżucha
papryka wędzona do posypania

 

Świąteczne jajka na wiele sposobów

Jajka gotuję  na twardo, obieram. Odcinam górną cześć jajka około 1/3 wysokości. Wyjmuję żółtka łyżeczką małą, i ucieram je z majonezem. Na końcu dodaję musztardę, sól, pieprz. Pomidory myję, odcinam górną cześć od ogonka i wydrążam miąższ. Do pomidorów wkładam białko jaj ugotowane. Za pomocą szprycy napełniam ich środek farszem z żółtek. Między pomidora i jajko wkładam rzeżuchę. Posypuję papryką. Podaję z sałatą.

 

Sałatka z mango szynką i jajem

 

 

Świąteczne jajka na wiele sposobów

1 główka sałaty rzymskiej
kiełki rzodkiewki
rzeżucha
natka pietruszki
1 mango małe
20 dkg szynki
1 cebula czerwona
7 pomidorów suszonych
3 jajka
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
sól, pieprz czarny
pieprz czerwony


Oddzielam liście od sałaty, myję i osuszam. Mango obieram i kroję w kostkę. Szynkę też kroję w kostkę. Jajka gotuję na twardo i też kroję. Cebule obieram i kroję w piórka. Przekładam wszystko do miski, dodaję pokrojone pomidory suszone, majonez, jogurt, sól, pieprz czarny. Mieszam i układam na liściach sałaty. Dodaję kiełki rzodkiewki, rzeżuchę,natkę, posypuję pieprzem czerwonym.

 

Fioletowe jajka

 

 

Świąteczne jajka na wiele sposobów

 

 5 jajek
1 szklanka wody
3/4 szklanki zakwasu buraczanego
2 buraki pieczone
4 łyżki octu winnego
1 łyżeczka soli
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
200 g serek puszysty śmietankowy
sól, pieprz
natka pietruszki

Jajka gotuję na twardo, obieram i przekładam do słoika. Wlewam wodę, zakwas buraczany, ocet winny, dodaję sól, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojony jeden burak. Wstawiam do lodówki na 12 godzin około. Wyjmuję z zalewy, kroję na pół i wydrążam żółtko. Połowę żółtek przekładam do pojemnika wysokiego, dodaję jeden plaster buraka upieczonego, serek, sól, pieprz i miksuję na puszystą masę. Farsz przekładam do worka i wyciskam szprycą do jajek. Resztę żółtek kruszę na talerzu, układam natkę pietruszki. Z drugiego buraka robię różyczkę.
 
 

Łódeczki z jajek pomidorowych

 
 
 
 
Świąteczne jajka na wiele sposobów

5 jajek

1 słoiczek pomidorów suszonych

sól, pieprz

2 rzodkiewki

3 plastry szynki

natka, szczypior

1 kawałek papryki czerwonej

1 kawałek papryki żółtej

1/3 ogórka zielonego

1 kiełbasa wędzona

 

Jajka gotuję na twardo i studzę. Nożykiem małym nacinam w połowie ząbki na około jajka. W ten sposób powstaną dwie połówki. Wydrążam żółtka, dodaje do nich pomidory z zalewy, sól, pieprz i miksuję blenderem. Farsz przekładam do rękawa i nadziewam jajka. Dekoruję plastrami rzodkiewki, szynki. Układam na plastrach ogórka, kiełbasy, dodaję papryki. Posypuję natką, i szczypiorkiem. Żeby jajka lepiej się trzymały na podstawkach z ogórka wbijam w  nie wykałaczki.

Smacznego :-)
 
bietka 06.04.2017 20:45
Bardzo smaczne propozycje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak