Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne propozycje na zdrowe śniadania

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien dostarczyć nam odpowiedniej dawki witamin i energii na cały poranek.

Śniadanie nie musi być nudne! Nie pozwólmy na nudę w kuchni i zamieńmy kanapki na różnorodne śniadania. Szczególnie polecam placuszki jaglane, które możemy przygotować na różne sposoby. Placuszki dostarczą nam cenne witaminy i minerały. Możemy je podawać z ulubionymi dżemami, sokami lub musami owocowymi. W smaku są naprawdę obłędne! Poza placuszkami polecam pełnoziarniste drożdżówki, zupy mleczne oraz puddingi owocowe. Zapraszam serdecznie do wypróbowania moich propozycji.

Placuszki jaglane z bananem i musem z mango

 Gdy po raz pierwszy spróbowałam te placuszki, to naprawdę byłam w szoku, że z kaszy można wyczarować coś tak pysznego. Najważniejszą zaletą placuszków jest to, że są bezglutenowe i bardzo zdrowe, także śmiało możemy sobie pozwolić na solidną porcje:-) Pamiętajmy, o tymże mango musi być bardzo dojrzale, bo w tedy jest bardzo soczyste, słodkie i smaczne. 
 
Pyszne propozycje na zdrowe śniadania

Składniki:
kasza jaglana 1 woreczek,
banan 1 szt,
jajko 1 szt,
skórka z pomarańczy pół łyżeczki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
cukier waniliowy 1 łyżka,
cukier brązowy 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 2 łyżki,
olej kokosowy do smażenia,
mango pół szt,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie do lekko ostygniętej kaszy, dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz cukier brązowy, sok i skórkę z pomarańczy. Wszystko razem miksujemy dokładnie blenderem, do momentu aż masa będzie gładka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Placuszki delikatnie kładziemy łyżką na patelnie i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Najłatwiej placuszki przewracać widelcem.
Usmażone placuszki odkładamy na papierowy ręcznik.
Mango obieramy, kroimy w mniejsze części i miksujemy za pomocą blendera na gładki mus. Podajemy z usmażonymi placuszkami. Smacznego!
 
 

Zupa mleczna z quinoa, czarnym bzem, borówkami i orzechami pekan

zupa mleczna to doskonały pomysł na zdrowe śniadanie. Zrobiłam ją z mleka sojowego o smaku waniliowym i połączyłam z dżemem z czarnego bzu, który nadał zupie ciekawego smaku i pięknej barwy. Głównym składnikiem zupy jest niezwykle zdrowa quinoa czyli komosa ryżowa, którą połączyłam z orzechami pekan i borówkami. Miseczka takiej zupy doda nam mnóstwo cennych witamin i minerałów

Wegańska zupa mleczna z quinoa, czarnym bzem, borówkami i orzechami pekan - medium


Składniki:
mleko sojowe (waniliowe) 1,5 szklanki,
quinoa pół szklanki,
woda 1 szklanka,
dżem z owoców czarny bez 2 łyżki,
borówki 100 g,
orzechy pekan 2 garście,

Sposób przygotowania:
Quinoa zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu. Gdy quinoa wsiąknie całą wodę to dodajemy mleko i gotujemy do miękkości. Następnie zupę łączymy z dżemem, mieszamy i przekładamy do miseczki. 
Orzechy drobno siekamy i posypujemy nimi zupę. Następnie na wierzchu układamy borówki i gotowe :-) Zajadajmy na zdrówko!

 

Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika

 Zdrowe bułeczki zrobione w 100% z mąki pełnoziarnistej. Do ciasta zamiast jajek użyłam puree z pieczonej dyni. Nadziewane są dżemem z rokitnika, który jest bardzo zdrowy a zarazem pyszny. Bułeczki są mięciutkie i lekkie...Najlepiej smakują świeżutkie, kiedy są jeszcze ciepłe.Cudowny zapach drożdżówek rozchodzi się po całym domu.... 
 
Pełnoziarniste drożdżówki z puree z dyni i dżemem z rokitnika - medium

Składniki:
ciasto:
mąka pełnoziarnista 4 szklanki,
drożdże suche 1,5 łyżeczki,
cukier brązowy 4 łyżki,
puree z pieczonej dyni 1 szklanka,
mleko pół szklanki,
masło 100 g,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,
sól szczypta,

nadzienie:
dżem z owoców Rokitnik pół słoika,

dodatkowo:
mleko do posmarowania drożdżówek,

Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy, a masło rozpuszczamy. 
Mąkę łączymy z drożdżami, puree z pieczonej dyni, cukrem, solą oraz ciepłym mlekiem i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie zagniatamy do momentu aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości ok 1h.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Następnie ciasto dzielimy na równe części. Z ciasta formujemy kulki, następnie rozpłaszczamy w dłoniach, nakładamy dżem i dokładnie zlepiamy, tak aby podczas pieczenia drożdżówki się nie pootwierały.
Bułki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy mlekiem.
Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę z bułkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min, aż bułki będą rumiane. 
Upieczone bułki posypałam dla ozdoby granulowaną stewią. Smacznego :-)
 
 

Pudding kokosowy z chia, musem z mango i kiwi

Pyszne i lekkie śniadanie! Najlepiej będzie, jeśli mleko kokosowe z chia oraz musy owocowe ułożymy w kieliszku lub słoiku warstwami, ponieważ pudding prezentuje się w tedy o wiele bardziej efektownie.Pudding możemy zaserwować również jako zdrowy deser, który dostarczy nam nie tylko słodyczy, ale również witaminy. 

 

Pyszne propozycje na zdrowe śniadania
 
Składniki na 2 porcje:
mleko kokosowe 200 ml
nasiona chia 2 łyżki,
miód 1 łyżeczka,
wiórki kokosowe 3 łyżki,
kiwi 3 szt,
mango 3/4 szt,
 
Sposób przygotowania:
Mleko mieszamy w miseczce z nasionami chia i odstawiamy do napęcznienia.
Kiwi i mango miksujemy w oddzielnych pojemnikach na gładki mus. 
Do mleka kokosowego z chia, dodajemy wiórki kokosowe i miód.
W kieliszkach lub słoiczkach, układamy warstwowo, najpierw połowę mleka kokosowego z chia, następnie mus z kiwi, na to ponownie nakładamy mleko kokosowe, a na wierzch nakładamy mus z mango.
Smacznego:-)
 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak