Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Desery bezglutenowe na gorąco

Kto z nas nie lubi deserów? Myślę, że mała grupa ludzi..... Dla mnie życie bez słodkości byłoby bardzo smutne. Kocham wszelkiego rodzaju desery i zapraszam dzisiaj na pyszne, gorące słodkości, które nie zawierają glutenu.

Na diecie bezglutenowej są głównie ludzie którzy chorują na celiakie, lecz nie tylko. Nie którzy postanawiają przejść na dietę bezglutenową  ze względu na samopoczucie. Od wielu osób słyszałam, że bez glutenu ma się więcej energii i chęci do życia. W diecie bezglutenowej zabronione jest spożywanie pszenicy, orkiszu, jęczmienia, żyta oraz wszystkich produktów z ich dodatkiem. Osoby, które są uczulone na gluten musza być niezwykle ostrożne. W sklepie należy kupować produkty, które są oznaczone znakiem przekreślonego kłosa. Na tej diecie możemy również cieszyć się pysznymi deserami, które są nie tylko zdrowe, ale również rewelacyjne w smaku. Dzisiaj przedstawiam kilka moich odsłon bezglutenowych deserów na gorąco.

 

Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika

 Składniki:
kasza jaglana 1 szklanka, 

woda 2 szklanki,
jajko 1 szt,
sok z pomarańczy 5 łyżek,
starta skórka pomarańczy 1 łyżeczka,
miód 1,5 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka,
dodatkowo:
dżem z owoców rokitnik 4 łyżki,
tłuszcz kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:
Kasze jaglaną płuczemy, następnie zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę. Do kaszy dodajemy jajko, miód, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, sok i startą skórkę z pomarańczy. Następnie wszystko miksujemy na gładki krem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką placuszki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z dżemem z rokitnika. Smacznego

Desery bezglutenowe na gorąco

 

Zapiekanka z kaszy jaglanej z czarnym bzem i orzechowym krokantem

 Składniki na 1 porcje:

kasza jaglana ugotowana 4 łyżki,
sok z mandarynki 2 łyżeczki,
dżem o smaku Czarnego bzu 2 łyżki,
orzechy włoskie 5 szt,
miód 2 łyżeczki,
masło 25 g,

Sposób przygotowania:
Ugotowaną kasze jaglaną łączymy z sokiem z mandarynki. Na dno malej kokilki układamy kasze jaglaną, następnie dżem z czarnego bzu. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy miód i podgrzewamy przez chwile. Następnie do masła i miodu dodajemy pokruszone orzechy włoskie, mieszamy i podsmażamy do momentu aż orzechy będą złociste. Orzechy przekładamy na wierzch zapiekanki. Piekarnik rozgrzewamy. Zapiekankę pieczemy w 170 stopniach przez 15 min. Podajemy na gorąco.

Zapiekanka z kaszy jaglanej z czarnym bzem i orzechowym krokantem - medium

 

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane z pomarańczą

Składniki:

ciasto naleśnikowe:
mąka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki,
mleko ok 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki,
mąka ziemniaczana ok 2,5 łyżki,
sok z pomarańczy 3 łyżki,
starta skorka pomarańczy 1 łyżeczka,
cukier brązowy 2 łyżki,
sol szczypta,
dodatkowo:
tłuszcz kokosowy do smażenia,

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to należy dodać odrobinę więcej mąki. Ciasto odstawiamy na 10 min. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Ciasto wlewamy delikatnie na patelnie tak aby cienka warstwa ciasta przykrywała dno patelni i smażymy z obu stron na zloty kolor. Usmażone naleśniki składamy na pół, następnie jeszcze raz na pół i podajemy z ulubionym dodatkiem. Jako dodatek do tego rodzaju naleśników możecie zastosować sos pomarańczowy, dżem z pomarańczy lub mój ulubiony dodatek, czyli karmelizowane pomarańcze.
 
Desery bezglutenowe na gorąco
 
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak