Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki na osłodę

Małe, podzielne i szybkie w przygotowaniu tak dobrze znane muffiny. Kilka moich propozycji na osłodę w zimowe dni.

Tak dobrze znane wszystkim ciasto w kształcie wysokiej babeczki z przeróżnymi dodatkami. Podstawowymi składnikami muffin jest mąką, olej, jajka i mleko. Resztę możemy dowolnie modyfikować i zmieniać. Warto pokusić się o dodanie pysznych owoców np. pomarańczy. Zapach podczas pieczenia roznosi się po całym domu. Spośród przypraw możemy dodać np. cynamon lub przyprawę do piernika. Dla pobudzenia i smakoszy warto dodać kawę. Muffinki są ciastkami szybkimi w przygotowaniu, idealnymi dla niezapowiedzianych gości. Poniżej kilka propozycji. Na zakończeniu proponuję pyszną pastę pomarańczową, która znakomicie sprawdzi się jako nadzienie naszych małych babeczek. 

Kawowe muffinki z pomarańczą i rodzynkami

Muffinki na osłodę

 

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej typu ,,pianka”
1 łyżeczka soli
2 jajka
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
1 pomarańcza
70 g rodzynek
W jednej misce mieszamy mokre produkty, czyli mleko, olej, jajka. Do drugiej przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, kawę i dokładnie łączymy ze sobą. Stopniowo suche produkty dodajemy do mokrych. Mieszamy delikatnie łyżką (do uzyskania gładkiej masy). Na końcu dodajemy rodzynki oraz obraną i pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 20 minut.

Muffinki z masą orzechową i kremem budyniowym

Muffinki na osłodę 9 szt:

Muffinki:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ szklanki cukru
1 łyżka kakao
J jajko
¼ szklanki oleju
0,5 szklanki mleka
9 łyżeczek masy orzechowej

Krem:
1,5 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy (40 g)
80 g masła

Ozdoby do dekoracji

Muffinki:
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki - mąkę pszenną, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewamy olej oraz mleko i wbijamy jajko - mieszamy. Do mokrych produktów dosypujemy te sypkie i miksujemy na gładkie ciasto. Do formy wyłożonej papierowymi papilotkami nalewamy po jednej łyżce ciasta. Do każdej muf finki dokładamy na środku po łyżeczce masy orzechowej. Przykrywamy masę kolejną łyżką ciasta. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy przez 20 minut. Studzimy.

Krem budyniowy:
Do garnka wlewamy jedną szklankę mleka oraz wsypujemy cukier. W reszcie mleka rozpuszczamy proszek budyniowy. Gdy mleko wrze dolewamy resztę i energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej masy. Garnek przykrywamy folią spożywczą. Studzimy. Masło ucieramy na puch i kolejno dodajemy po łyżce budyniu. Miksujemy na gładki krem. Dekorujemy muf finki.

Muffinki kajmakowo – pomarańczowe na jogurcie

Muffinki na osłodę

 

250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
180 g jogurtu naturalnego
150 g kajmaku
2 jajka
70 ml oleju
0,5 szklanki mleka
Olejek pomarańczowy
1 pomarańcza
Cukier puder
Skórka pomarańczowa

Wszystkie mokre składniki ( jogurt naturalny, kajmak, jajka, mleko, olej o kilka kropel olejku pomarańczowego) mieszamy dokładnie rózgą. Przelewamy do misy miksera i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki ( mąkę, proszek do pieczenia, cukier). Dokładnie miksujemy do powstania gładkiej, dość gęstej masy. Na samym końcu dodajemy pokrojoną w kosteczkę pomarańczę. Ciasto przelewamy do foremek silikonowych (mi wyszło 12 muffinek). Pieczemy przez 20-25 minut w 170*C. Po wystudzeniu i wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Babeczki z jabłkami i śliwkami na jogurcie naturalnym

Muffinki na osłodę

 

260 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 jajka
260 g jogurtu naturalnego
80 ml oleju
Aromat pomarańczowy
150 g jabłek
100 g śliwek

Przygotowujemy dwie miski. W pierwszej mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cynamon. W drugiej mieszamy jogurt naturalny, jajka, olej, aromat pomarańczowy. Suche produkty łączymy z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na tarce o średnich oczkach ścieramy obrane jabłko. Śliwki kroimy w kosteczkę. Owoce dodajemy do masy i mieszamy. Przygotowanym ciastem napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy w temperaturze 180*C przez 20 minut. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą i kolorowym maczkiem lub według swoich upodobań.

 Orzechowo - cynamonowe babeczki z kakaową polewą

Muffinki na osłodę

 

320 g mąki
165 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
pół szklanki posiekanych orzechów
2 jajka
1 szklanka mleka
6 łyżek oleju (84 gramy)
odrobina soli

Polewa czekoladowa:
1 łyżka masła
3 łyżki cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka wody
W pierwszej misce przygotowujemy suche produkty (mąka, cukier, cynamon, kakao, proszek do pieczenia).
W drugiej misce przygotowujemy mokre składniki- mleko, jajka, olej.
Wszystko razem mieszamy, na końcu dodajemy posiekane orzechy.
Tak przygotowana masę napełniamy foremki na babeczki. Pieczemy w 170 C ok. 20 minut.
Do małego rondelka wkładamy wszystkie składniki na polewę. mieszamy i gotujemy do momentu zgęstnienia (około 2 minut).
Dodatkowo można posypać wiórkami kokosowymi. Z cynamonem i orzechami dają ciekawy smak.

Pasta pomarańczowa z cynamonem

Muffinki na osłodę

 

4 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
200 ml soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
100 g margaryny maślanej
1 łyżeczka cynamonu

Wszystkie składniki przekładamy do rondelka o grubym dnie. Dokładnie łączymy. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu. Musimy pilnować aby krem się nie przypalił. Ciągle mieszamy. Podgrzewamy do momentu zgęstnienia kremu (około 25 minut). Przekładamy do słoika. Krem powinno się przetrzeć przez sito jednakże ja lubię w nim czuć drobinki pomarańczy.
Pastę przechowujemy w lodówce, maksymalnie około 14 dni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak