Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jedzenie pełne miłości - walentynki

Romantyczne menu na Walentynki! Bo miłość można okazywać na wiele sposobów - przez jedzenie również. A o uczucia dbajmy cały rok, nie tylko w ten jeden dzień w roku!

Czy u Was również świętuje się tak szalony dzień jak Walentynki? Niektórzy twierdzą, że ten dzień jest czysto komercyjny . U nas jakoś z wielką fetą go nie obchodzimy. Ale staram się przygotować coś pysznego do jedzenia na kolację i deser. Jestem zdania, że miłość powinno się okazywać cały rok, nie tylko tego jednego dnia. Chociaż przyznam się szczerze, że miło jest razem usiąść, zjeść, wypić lampkę wina. Poniżej kilka moich propozycji na ten magiczny dzień!

Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach

Jedzenie pełne miłości - walentynki

 

Pomysł idealny na kolację we dwoje. Kurczak jest niezwykle aromatyczny dzięki świeżym warzywom a pomidory dodatkowo utworzyły smaczny sos. Danie podane w serowych miseczkach wygląda bardziej atrakcyjnie.

350 g fileta z piersi kurczaka
Przyprawa do kurczaka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
4 pieczarki
2 pomidory
Kilka różyczek brokuła
Sól
Pieprz
150 g żółtego twardego sera
250 g pełnoziarnistego tagliatelle
Olej do smażenia


Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy paprykę oraz pieczarki. Gdy zmiękną dodajemy kurczaka, pomidory i różyczki brokułu. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości mięsa i rozgotowania się pomidorów. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy na durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ser rozkładamy w kształcie dwóch kół (dość grubo). Wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika. Pieczemy 5 minut (czasem mnie w zależność od sera). Ser musi się ładnie rozpuścić. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru i nakładamy na spód miseczki. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. W gotowych miseczkach na dnie układamy makaron a na nim przygotowany sos z kurczakiem. Ciepły sos rozgrzeje makaron i miseczki.

Ciasto serce z kremem czekoladowym i masą cukrową

Jedzenie pełne miłości - walentynki

 

Bardzo prosty w przygotowaniu torcik w kształcie serca. Może być miłym prezentem lub niespodzianką dla bliskiej osoby.

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Krem czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
330 ml śmietany 30%
1 fix do śmietany
1 łyżka cukru pudru

Masa cukrowa:
65 g margaryny PALMA
¼ szklanki wody
0,5 szklanki mąki pszennej
40 dag cukru pudru
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
Czerwony barwnik spożywczy

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier. Gdy białka są sztywne kolejno dodajemy po jednym żółtku. Miksujemy do połączenia się składników. Maki przesiewamy przez sitko i wsypujemy do masy. Całość łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką lub łopatką. Gotową masę przelewamy do foremki w kształcie serca (około 21cm*21 cm). Wcześniej formę wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (z termo obiegiem) na 25 minut. Najlepiej biszkopt sprawdzić suchym patyczkiem. Gdy jest suchy i czysty oznacza, że ciasto jest już gotowe. Gotowy biszkopt wyjmujemy z piekarnika. Studzimy i kroimy na dwa blaty.

Krem czekoladowy:
Do garnka wlewamy śmietankę. Podgrzewamy. Dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady (nie gotujemy). Studzimy. Śmietankę najlepiej wystudzić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i fixem do śmietany. Masę dzielimy na dwie części. Jedną przekładamy biszkopty, a drugą część rozsmarowujemy na górze ciasta.

Masa cukrowa:
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Rozpuszczamy. Gdy masa wrze wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania gładkiej masy. Ciasto musi odchodzić od ścianek garnka. Studzimy. Gdy masa nam wystygnie wyrabiamy ją z cukrem pudrem, kilkoma kropelkami aromatu pomarańczowego oraz odrobiną czerwonego spożywczego barwnika. Masa musi być gładka i elastyczna. Jeżeli uznamy, że taka nie jest możemy jeszcze troszkę dosypać cukru pudru. Masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Gotową delikatnie przekładamy na torcik. Nadmiar odcinamy. U góry foremką odznaczamy serduszko.

Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami

Jedzenie pełne miłości - walentynki

 

Bardzo syte risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami. Kurkuma oraz pieprz cayeński nadają potrawie ostrości i charakteru. Mięso jest idealnie mięciutki a ryż rozpływa się w ustach.

2 cebule
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
7 pieczarek
0,5 szklanki ryżu
3 szklanki bulionu
Kurkuma
Sól
Pieprz
Pieprz Cayenne
Pęczek szczypiorku
½ pęczka natki pietruszki
5 plastrów karkówki
Przyprawa do karkówki
2 ząbki czosnku


Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy w pojemniku, szczelnie zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy do miękkości na patelni grillowej lub w piekarniku. Kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmażamy kilka minut. Następnie wsypujemy ryż oraz dokładamy resztę masła. Gdy się przesmaży i zmieni kolor na przezroczysty na patelnię wlewamy połowę bulionu. Od czasu do czasu mieszamy. Gdy bulion wyparuje znów podlewamy (aż do wyczerpania). Gdy ryż będzie już miękki dokładamy grillowane mięso oraz posiekany szczypior. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem cayeńskim, kurkumą. Dusimy jeszcze kilka minut. Dekorujemy natką pietruszki.

Grillowany łosoś w lubczyku z talarkami ziemniaczanymi

Jedzenie pełne miłości - walentynki

 

Bardzo zdrowy i lekki obiad. Danie dzięki lubczykowi zyskuje bardzo wyrazistego smaku.
350 g dzikiego łososia
Sól
Pieprz
2 plastry cytryny
2 łyżeczki suszonego lubczyku
5 ziemniaków
Sól morska z młynka
Oliwa z oliwek
Różyczki brokuła

Łososia dzielimy na dwa kawałki. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz łyżeczką suszonego lubczyku. Na wierzchu układamy po plasterku cytryny. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Grillujemy na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Obtaczamy je w lubczyku, solimy delikatnie solą z młynka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 10 minut. Ziemniaczki muszą być miękkie i chrupiące. Danie podajemy z ugotowanym brokułem.

Sałatka z sezamowym kurczakiem, ziemniaczkami, serem camembert i malinowym octem balsamicznym

Jedzenie pełne miłości - walentynki

Kolorowy zawrót głowy, czyli serduszkowo - walentynkowo i wiosennie. Rewelacyjne połączenie kurczaka, ziemniaczków i mojego ulubionego sera. Wszystko skropione malinowym octem balsamicznym. Połączenie dość zaskakujące i pyszne. A jakie romantyczne!
300 g filetu z piersi kurczaka
Sól
Pieprz
Sezam
1 jajko
3 duże ziemniaki
80 g mixu sałat z cytrynową nutą
1 pomidor
0,5 ogórka
1 czerwona cebula
60 g sera camembert z ziołami
Malinowy ocet balsamiczny
Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, foremką do ciastek wycinamy serduszka, smażymy jak frytki (na głębokim oleju). Na talerzu układamy mix sałat, kurczaka, ziemniaczki, pomidora, ogórka, plastry cebuli. Na wierzchu układamy kawałki sera camembert z ziołami. Wszystko skrapiamy malinowym octem balsamicznym. Danie podałam na ciepło, jednakże na zimno smakuje równie wyśmienicie.

Torcik bezowy z kremem chałwowym i bakaliami

Jedzenie pełne miłości - walentynki

Ot takie serducho wyczarowałam na Walentynki. Leciutki biszkopcik, bezy i słodki krem chałwowy z bakaliami. Czego chcieć więcej?
Biszkopt:
Tortownica 21x22 cm (serce)
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżka oleju
Kilka kropel aromatu pomarańczowego
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Spody bezowe:
3 białka
1 szklanka cukru
Szczypta soli
1 kisiel truskawkowy (38 g)
Czerwony barwnik
Krem:
330 ml mleka
5 łyżek cukru
2 cukry waniliowe (po 16g)
4 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka maki ziemniaczanej
250 g margaryny
50 g mieszanki studenckiej (bakalii)
2 łyżki wódki
100 g chałwy waniliowej
2 łyżki wody
2 łyżeczki żelatyny

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, pod koniec dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, wlewamy strużką olej oraz aromat pomarańczowy. Mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie drewniana łyżką. Biszkopt pieczemy w 160 * C (z termoobiegiem) przez około 20 minut (do tzw. Suchego patyczka).
Spody bezowe:
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo dodajemy cukier. Pod koniec wsypujemy kisiel oraz zabarwiamy barwnikiem. Na papierze do pieczenia rysujemy serce o wymiarach 21x22 cm. Szprycę cukierniczą z nasadką gwiazdki napełniamy masą i obrysowujemy serce. Przygotowujemy dwa takie spody. Blaty pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120-130*C i pieczemy około 80 minut.
Krem:
W miseczce mieszamy 80 ml mleka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru oraz 1 cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy na puch z drugim cukrem waniliowym oraz 2 łyżkami cukru. Gdy mleko wrze zalewamy nim masę jajeczną. Energicznie mieszamy i dolewamy mleko z mąkami. Całość gotujemy do powstania gładniej masy budyniowej. Po ugotowaniu okrywamy budyń ściereczką i studzimy.
Margarynę ucieramy na puszystą masę, stopniowo- po 1 łyżce dodajemy budyń, dolewamy wódkę. Chałwę rozgniatamy widelcem i dodajemy do kremu. Mieszankę studencką kruszymy w rozdrabniaczu, również dodajemy do kremu. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzewamy ją w kąpieli wodnej (szklankę wstawiamy do wody i podgrzewamy, nie gotujemy!). Dodajemy do kremu i delikatnie miksujemy.
Złożenie ciasta:
Biszkopt nasączamy alkoholem (opcjonalnie), wykładamy połowę kremu, przykrywamy blatem bezowym, wykładamy resztę kremu i ostatni blat bezowy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak