Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Omlety na śniadanie

Puszyste omlety z różnymi dodatkami stanowią pyszne i syte śniadanie. Jajeczne placki każdemu dodadzą energii na cały dzień!

Omlet jest bardzo sytym i pożywnym śniadaniem. Jego przygotowanie jest banalnie proste i poradzi sobie z nim każdy. W kwestii omletów mamy szerokie pole do popisu. Możemy dowolnie eksperymentować i dodawać dowolne dodatki w postaci wędlin, warzyw czy owoców. Do jednego omletu powinniśmy zużyć maksymalnie 3 jajka. Powinny one mieć temperaturę pokojową. Zasadniczo oddziela się białka od żółtek, jednakże w całości również się udają. Ważnym elementem w procesie przygotowania omletów jest bardzo dobrze rozgrzana patelnia. Wlanie na nią jajek powoduje ich błyskawiczne ścinanie. Dodatki dodajemy na samym końcu. Tak więc pysznego śniadania Wam życzę!

Wiejskie omlety

Omlety na śniadanie

Najprostsze omlety na świecie. Z wiejskich jajek, z szynką, pieczarkami i pomidorem. Idealne na syte śniadanie!

Na 1 szt:

2 łyżki masła
2 jajka
2 łyżki mleka
Sól
Pieprz
Kilka plastrów szynki
1 pomidor
2 pieczarki

Szynkę oraz pomidora kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Jajka wbijamy do miski, wlewamy mleko. Energicznie mieszamy trzepaczką. Aż powstanie nam jaśniejsza piana. W ten sposób dobrze napowietrzymy omlet. Na patelni rozgrzewamy masło. Wlewamy jajka i delikatnie potrząsamy w przód i w tył patelnią. Brzegi omleta podgarniamy delikatnie do środka. Na wierchu układamy dodatki tak aby wtopiły się w omlet. Gdy całość dobrze stężeje odwracamy na drugą stronę. Po upieczeniu składamy na pół o przekładamy na talerz.

Omlet ze spaghetti i szpinakiem

Omlety na śniadanie

 

Szybki śniadaniowy omlet z wykorzystaniem ugotowanego spaghetti. Porządne śniadanie jest podstawą całego dnia!

100 g makaronu spaghetti
3 kulki mrożonego szpinaku
3 jajka
2 plastry serka topionego o smaku szynki
Sól
Pieprz
Oliwa z oliwek
Szczypiorek

Jeżeli nie mamy wcześniej ugotowanego makaronu to gotujemy go do miękkości, odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy makaron i kulki mrożonego szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy makaron zmięknie, a szpinak się z nim połączy wlewamy rozmącone jajka. Na wierzchu układamy kawałki serka topionego. Smażymy kilka minut aż jajka się zetną. Zdejmujemy z patelni, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Omlet po chińsku

Omlety na śniadanieRewelacyjny, delikatny omlet z dodatkiem fasolki mung i grzybków mun. Fasolka jest niedocenionym źródłem białka. Takie małe zielone kiełki a takie smaczne!


3 jajka (osobno białka i żółtka)
0,5 szklanki fasolki mung
10 g grzybów mun
0,5 łyżeczki przyprawy do dań chińskich
30 dag filetu z piersi kurczaka
1 duża cebula
3 pieczarki
Sól
Pieprz

Dzień wcześniej przygotowujemy fasolkę. Zalewamy ją ok. 1,5 szklanki wrzątku i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie gotujemy ją w nowej wodzie (przez pierwsze 10 minut na dużym ogniu, przez kolejne 20 na wolnym). Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na około 20 minut. Po tym czasie odcedzamy i kroimy w drobne paseczki. Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do dań chińskich. Cebulę oraz pieczarki kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa (cebulę, pieczarki, fasolkę i grzyby) oraz kurczaka mieszamy ze sobą. Dodajemy żółtka. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Łączymy je delikatnie z pozostałymi składnikami. Omlety smażymy na rozgrzanej patelni na rumiano z obydwu stron. Aby z łatwością je odwrócić używamy pokrywki od patelni.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak