Pasty to wspaniały dodatek do pieczywa. Możemy je przygotować z rożnego rodzaju składników. Mogą być przygotowane z kasz, ryb, jajek, mięsa, warzyw - świeżych lub marynowanych. Dzięki nim możemy przemycić wiele cennych witamin dla naszych dzieci. Pastę możemy zmiksować na gładką masę, wiec nasze pociechy nie widzą, co tam jest ukryte. Są szybkie w przygotowaniu i możemy je przechowywać przez kilka dni. Przedstawiam kilka przepisów na moje ulubione pasty.
Pasta z kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami i kaparami
Składniki:
- kasza jaglana pół szklanki,
- pomidory suszone pół słoika,
- kapary 2 łyżki,
- zioła prowansalskie Prymat, pieprz czarny Prymat i sól do smaku,
Sposób przygotowania:
Kaszę opłukać w wodzie, następnie ugotować w 1.5 szklanki wody. Ugotowaną kaszę możemy zmiksować blenderem jeżeli chcemy gładką masę, ja udusiłam kaszę widelcem. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do kaszy. Dodajemy kapary i przyprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem lub tortillą.
Pasta z ciecierzycy z czarnymi oliwkami i natką pietruszki
Składniki:
- ciecierzyca pół szklanki,
- oliwki czarne pół małego słoika,
- natka pietruszki 4 łyżki,
- oliwa z oliwek 5 łyżek,
- pieprz ziołowy, czarny pieprz Prymat i sól do smaku,
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dzień wcześniej namoczyć. Możemy użyć ciecierzycy z puszki, jeśli nie mamy czasu. Następnego dnia ciecierzycę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Dodajemy szklankę wody, oliwę i miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy do smaku. Oliwki siekamy nożem i dodajemy do pasty. Podawać możemy w rożnych wersjach. Z pieczywem, tortillą lub warzywami.
Pasta z fasoli Mung z koperkiem
Składniki:
- fasola Mung pół szklanki ugotowanej,
- cebula biała 1/4 szt,
- koperek 2 łyżki,
- kminek Prymat pół łyżeczki,
- olej do smażenia,
- sól do smaku,
Sposób przygotowania:
Fasolę dzień wcześniej namoczyć. Następnie ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Cebule obrać i posiekać, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Fasolę odcedzić i zmiksować razem z cebulką. Koperek posiekać i dodać do pasty. Dodać kminek i wymieszać. Gotową pastę podawałam z pieczywem i ogórkiem kiszonym.
Pasta z czarnych oliwek
Składniki:
- oliwki czarne 2 małe słoiki,
- oliwa z oliwek 3 łyżki,
- pestki słonecznika 3 łyżki,
- sok z cytryny 1 łyżka,
- zioła prowansalskie Prymat pół łyżeczki,
Sposób przygotowania:
Oliwki miksujemy ze słonecznikiem i oliwą z oliwek. Następnie dodajemy sok z cytryny i zioła prowansalskie. Mieszamy i gotowe. Pastę podawałam z pieczywem.