Jagody są owocami, które lubią prawie wszyscy. Są nie tylko dobre ale także zdrowe. Właściwości zdrowotne mają także listki jagodowe. Czarna jagoda inaczej nazywana borówką czernicą wspomaga leczenie chorób oczu, poprawia wzrok u krótkowidzów. Zawarte w jagodach garbniki neutralizują toksyny pokarmowe. Polecane są także w leczeniu układu moczowego. Zawierają także dużo flawonoidów które mają działanie antynowotworowe, i obniżają cholesterol.
Jagodowo-budyniowe ciacho
biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki maki ziemniaczanej
1 budyń śmietankowy
1/2 szklanki cukru
krem jagodowy:
400 g jagód
2 łyżeczki żelatyny
250 g serka mascarpone
400 ml śmietany 30 % kremówki
3 łyżki cukru pudru płaskie
1/3 tabliczki czekolady gorzkiej
Biszkopt:
Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo cukier i dolej ubijam. Na końcu dodaję stopniowo żółtka.Ubijam dalej aż masą będzie puszysta i gęsta. Mąki i budyń mieszam oraz przesiewam do jaj ubitych. Mieszam drewnianą łyżką od spodu delikatnie. Blaszkę o wymiarach 31 x 41 cm wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut.
Jagody miksuje blenderem. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody żeby spęczniała, dolewam, 4 łyżki gorącej wody i rozpuszczam. Dla ułatwienia wstawiam kubek z żelatyną do garnuszka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do jagód i wstawiam do lodówki na noc. Na drugi dzień, serek mascarpone i śmietanę przekładam do miski. Galaretkę jagodową miksuję blenderem, żeby nie była taka sztywna. Dodaję do serka, razem z cukrem pudrem i ubijam mikserem aż całość się połączy i ubije. Biszkopt kroję na pół, przekładam kremem, układam drugi blat i znowu krem. Posypuję startą czekoladą, i dekoruję resztą kremu.
Pyzy z jagodami
Ciasto:
250 g mąki
1 jajko
1 dkg drożdży
cukier szczypta
szczypta soli
1/2 szklanki mleka
12 g masła
1 i 1/2 szklanka jagód
150 g jogurtu greckiego
mięta
Do miski przekładam drożdże dodaję łyżkę mąki i mleka letniego tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaję sól, letnie mleko pozostałe, jajko i roztopione zimne masło. Ciasto wyrabiam mikserem i zostawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny. Po tym czasie ciasto przekładam na deskę podsypaną mąką, ciasto rozciągam na grubość około 1-2 cm i wycinam szklanką kulki. Na każdej pyzie układam łyżkę jagód, sklejam i odstawiam na desce do wyrośnięcia. Gotuję 10 minut na parze.
Pozostałe jagody miksuję blenderem, kilka sztuk zostawiam, dodaję jogurt grecki. Pyzy podaję z sosem i miętą. Można dosłodzić sos wedle uznania.
Tort jagodowy z koszyczkiem
biszkopt:
7 jaj średnich
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki mąki tortowej
masa jagodowa:
400 g jagód świeżych
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki żelatyny pełne
1/3 szklanki wody
500 g mascarpone
400 ml kremówki 36 % śmietany
poncz:
1 herbata czarna
4 łyżki spirytusu
1/2 szklanki konfitury jagodowej
1 opakowanie płatków migdałowych
masa jasna :
400 ml śmietany kremówki 36 %
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 fix do śmietany
owoce do dekoracji:
maliny, borówki, truskawki
koszyczek czekoladowy:
1 tabliczka czekolady gorzkiej
Biszkopt:
Do miski wbijam białka i ubijam mikserem na sztywną pianę. Dodaję cukier i dalej ubijam aż piana zrobi się lśniąca. Następnie dokładam po 1 żółtku stopniowo i dalej ubijam aż masa będzie idealnie ubita. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewam i dokładam do ubitych jaj. Mieszam już łyżką nie mikserem dokładnie od spodu żeby całość się połączyła. Formę okrągłą średnica 25 cm wykładam od spodu papierem i wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni, góra dół na około 35-40 minut . W między czasie sprawdzam patyczkiem czy biszkopt dopiekł się. Po wyjęciu z piekarnika wykładam biszkopt na kratkę żeby odparował.
Masa jagodowa:
Jagody przekładam na sitko i dokładnie płuczę. Przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Uważać, bo pryska. Przekładam do garnka, dodaję cukier i podgrzewam do temperatury w której cukier się rozpuści. Żelatynę zalewam 1 łyżką zimnej wody żeby napęczniała, następnie dodaję gorącą wodę i rozpuszczam. Jeżeli nie chce się dokładnie rozpuścić to wtedy wkładam kubek z żelatyną go garnka z gorącą wodą. Żelatynę dodaję do masy jagodowej . Mieszam i odstawiam do stężenia.
Serek mascarpone i śmietanę kremówkę ubijam mikserem i dodaję 2/3 masy jagodowej, dalej ubijam aż krem będzie dobrze rozrobiony. Jak krem będzie mało słodki można dodać jeszcze cukier puder.
Masa śmietanowa:
Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno dodaję cukier puder na początku, pod koniec ubijania fix.
Herbatę zaparzam studzę i dodaję spirytus
Koszyczek czekoladowy:
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Przekładam do woreczka foliowego grubego, robię na końcu małą dziurkę. Miseczkę małą owijam folią aluminiową, czekoladą rysuję na około miseczki wzorki tworząc koszyczek. Odstawiam do lodówki na 30 minut. Delikatnie zdejmuję folię razem z koszyczkiem.
Biszkopt kroję na trzy blaty ostrym nożem. Spodni blat nasączam ponczem. Resztę galaretki jagodowej i konfiturę miksuje blenderem, i smaruje blat. Nakładam 1/3 kremu jagodowego. Kolejny blat, nasączam, smaruje 1/3 kremu jagodowego, układam 10 dkg jagód, ostatni blat smaruje już masą śmietanową boki także. Resztą kremu jagodowego robię wzorki na około szprycą, układam koszyczek w którym są owoce. Boki obkładam migdałami uprażonymi na patelni.
Zupa jagodowa
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 litry wody
cukier , sól do smaku
25 dkg makaronu gniazda
1/2 szklanki śmietany kremówki
Makaron gotuje aldente, przecedzam i przelewam zimą wodą. Do garnka wlewam wodę, dodaje jagody i od wrzenia gotuję 3 minuty. Do kubka wsypuje mączkę ziemniaczaną dolewam kilka łyżek zimnej wody, rozpuszczam, wlewam do gotującej się zupy. Doprawiam solą, cukrem. Do kubeczka wlewam śmietanę, dodaję po łyżce zupy stopniowo żeby śmietana się nie zważyła. Dopiero potem dodaję do zupy. Podaję schłodzoną z makaronem,.
Drożdżówki z jagodami i budyniem
350 g mąki pszennej typ 500
3 żółtka
2 dkg drożdży
sól szczypta
1/3 szklanki cukru
1 łyżka masła
2 łyżki jogurtu greckiego
1/2 szklanki mleka
1 i 1/2 szklanki jagód
budyń:
1 budyń śmietankowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
kruszonka:
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki mąki
puder do posypania
1 jajko do posmarowania
Do miski przekładam drożdże, dodaję 4 łyżki mleka letniego i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję szczyptę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki dodaje, sól, roztopione masło zimne, resztę mleka letniego, jogurt. Żółtka ubijam z cukrem osobno mikserem i dodaję do ciasta. Wyrabiam ciasto mikserem i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około półtorej godziny.
Budyń rozrabiam z 1/2 szklanką mleka, i cukrem. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budyń, gotuję aż zrobi się gęsty. Przykrywam folią i odstawiam do ostygnięcia.
Ciasto wykładam na deskę zagniatam i robię wałek z którego odcinam kawałki ciasta z którego formuje kulki. jak na pączki. Układam na blaszce wysmarowanej i zostawiam do wyrośnięcia. Szklanką spodem, robię wgłębienia w cieście, smaruję roztrzepanym jajkiem, dodaję budyń i umyte i osuszone jagody. Na wierzchu dodaję kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dól i piekę 20 minut aż się zarumienią.
Kruszonka:
W misce zagniatam palcami mąkę z masłem i na końcu dodaje cukier.
Pierogi maślano-jagodowo-serowe
300 g mąki pszennej
30 g masła
200 ml wody ciepłej
szczypta soli
30 dkg jagód
15 dkg sera białego
1 łyżeczka cukru
2 łyżki jogurtu greckiego
Mąkę przesiewam do miski, dodaję rozpuszczone zimne masło, sól i wodę ciepłą. Całość wyrabiam ręką aż ciasto dobrze się połączy. Odstawiam na godzinę. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowuje ciasto cienko. Wykrawam kwadraty, które układam na foremce do jagód, nakładam na każdego pieroga łyżeczkę jagód.
Ser biały rozrabiam widelcem, dodaję jogurt, trzy łyżki jagód, cukier i wyrabiam na gładką masę. Nadzienie serowe układam na cieście i sklejam pierogi.
Gotuję w gorącej wodzie z dodatkiem łyżeczki oliwy do momentu aż pierogi wypłyną na wierzch jeszcze dwie minuty.
Pierogi polewam jogurtem i zmiksowanymi jagodami. Dekoruje melisą