Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Koktajle to płynne bomby witaminowe, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Oprócz właściwości zdrowotnych są świetnym orzeźwieniem.

Koktajle to tak jakby desery w płynie. Są bombą witaminową. W swej płynnej formie zawierają mnóstwo cennych składników między innymi minerały czy błonnik, które są potrzebne do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz zawartych witamin, koktajle mają jeszcze inne zalety, pobudzają metabolizm, wspomagają odchudzanie oraz wzmacniają organizm. Są bardzo zdrowe i syte, a jeśli dobrze schłodzone to bardzo orzeźwiające, ugaszą pragnienie w upalne dni. Można zastąpić nimi np. śniadanie, przygotować na lunch lub wypić po intensywnym treningu. Koktajle są głównie z owoców, warzyw z wodą lub mleczne.
Najpopularniejsze jeśli chodzi o warzywa to koktajle ze szpinakiem, burakiem, pomidorami lub jarmużem.
Natomiast najpopularniejsze koktajle owocowe to z truskawek, jabłek, owoców leśnych, banana, kiwi, gruszek czy z melona. Składniki można łączyć dowolnie. Coraz częściej łączy się warzywa z owocami, dzięki czemu powstaje koktajl warzywno owocowy. Owoce sprawiają, że zwykły koktajl warzywny nabiera więcej słodkości i nie jest mdły.
Koktajle można przygotować o każdej porze, jesienią i zimą najlepiej z owoców mrożonych, bo wtedy wiemy, że są najmniej przetwarzane, pakowane w sezonie, chyba że mamy swoje owoce z ogródka zamrożone i nie musimy się obawiać, czyście naturalne bez sztucznych nawozów.
Koktajle mogą być też na słodko np. z dodatkiem lodów lub jogurtu. Jeśli chcemy uzyskać bardziej mroźny koktajl "smoothie" możemy zmiksować koktajl z kostkami lodu, będzie gęstszy a'la sorbet.
Koktajle można wzbogacać np. poprzez dodanie imbiru, siemienia lnianego lub cynamonu, który poprawia proces trawienia, przyspiesza przemianę materii oraz poprawia pracę nerek, co wiąże się z oczyszczaniem, a w związku z tym utrata niepotrzebnych kilogramów.
Do przygotowania koktajlu potrzebny jest dobry blender ręczny lub w kielichu, albo sokowirówka, dzięki której można przygotować nie tyle co koktajle, ale zdrowe soki warzywne lub owocowe.
 

 


MOJE PROPOZYCJE NA OWOCOWE KOKTAJLE:

KOKTAJL WSPOMAGAJĄCY ODCHUDZANIE

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
banan 1 szt.
truskawki świeże 4 szt.
mleko 1.5 % 3/4 szkl.
cynamon 1/2 łyżeczki

Metoda:
Banana obrać i pokroić w plasterki. Umieścić w malakserze. Truskawki umyć, pozbyć się szypułek. Pokroić na pół dodać do bananów. Owoce zasypać cynamonem. Wlać mleko i zmiksować.

KOKTAJL Z MANGO I GRUSZKI

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
mango duże 1 szt.
gruszka 1 szt.
jogurt naturalny 5 łyżek
ksylitol 1/3 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Metoda:
Mango i gruszkę obrać. Pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w blenderze. Dodać jogurt, ksylitol i sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Przelać do szklaneczki.

KOKTAJL BANANOWO MALINOWY

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
banan 1 szt.
maliny 10-15 szt.
mleko 1.5 % 1 szkl.
siemię lniane 1/2 łyżeczki
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Metoda:
Banana obrać. Pokroić w plastry. Umieścić w malakserze z ostrymi ostrzami. Dodać umyte maliny, mleko, sok z cytryny oraz siemię lniane. Zmiksować. Przelać do szklanek.

KOKTAJL OWOCOWY

 

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
mandarynki 5 szt.
banan 1 szt.
kiwi 1 szt.
truskawki świeże 5 szt.
mrożone maliny 2-3 łyżki

Metoda:
Z mandarynek wyciskamy sok. Przelewamy do blendera.
Dodajemy obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki banana. Miksujemy połowę przelewamy do szklaneczek.
Do blendera wrzucamy maliny mrożone, obrane kiwi i truskawki bez szypułek. Miksujemy. Wlewamy do szklaneczek z koktajlem.

KOKTAJL WARSTWOWY

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
brzoskwinie 3 szt.
kiwi 2 szt.
ananas z puszki połowa puszki (bez soku)
truskawki 1 szkl.
rurki wafelkowe 6 szt.

Metoda:
Brzoskwinie obrać. Wrzucić do blendera i zmiksować. Przelać do pucharków lub szklaneczek. Kiwi obrać i umieścić w misie blendera- zmiksować. Przelać do pucharków. Ananasa odsączyć z soku. Zmiksować blenderem. Przelać do pucharków. Z truskawek usunąć szypułki i zmiksować blenderem. Przelać do pucharków. Rurki umieścić w koktajlu.

KOKTAJL MALINOWY NA BAZIE NAPARU Z MELISY I POKRZYWY

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

 

Koktajl jest naprawdę zdrowy. Dzięki melisie działa uspokajająco i rozkurczowo. Natomiast dzięki pokrzywie poradzimy sobie ze stresem oraz pomoże nam z dolegliwościami związanymi z pęcherzem. Oprócz tego koktajl ma dużo witamin i jest świetnym orzeźwieniem na upalne dni.

Składniki:
mrożone maliny 1 szkl.
pokrzywa 1 saszetka
listki melisy 1 saszetka
gorąca woda 1 szkl.
miód płynny 1 łyżka
sok z cytryny z połowy cytryny

Metoda:
Saszetkę pokrzywy i melisy zalać przegotowaną wodą. Szklankę przykryć talerzykiem i odstawić, aż się zaparzy i ostygnie.W blenderze umieścić maliny oraz napar. Dodać sok z wyciśniętej cytryny oraz miód. Zmiksować.

KOKTAJL MALINOWY A'LA JOGURT

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
maliny mrożone lub świeże 600 gram
jogurt naturalny 400 ml.
kefir lub śmietana 5 łyżek
sok z cytryny 1 łyżka
miód płynny 1-2 łyżki

Metoda:
Maliny odmrażamy w mikrofali ( nie muszą być całkowicie odmrożone ). Umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy jogurt, kefir, miód oraz sok z cytryny.

Wszystko miksujemy, aż powstanie gęsty, ale płynny jogurt. Gotowy przelać do szklanek lub pucharków. Wstawić do lodówki.
Przed podaniem przyozdobić świeżą miętą lub melisą.

KOKTAJL CZEKOLADOWO BANANOWY

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:
banan 1 szt.
mleko odtłuszczone 1 szkl.
kakao 1 łyżka (gorzkie)
orzechy laskowe mielone 3 łyżki

Metoda:
Banana obrać. Pokroić na mniejsze części i umieścić w malakserze/ blenderze z ostrymi ostrzami. Zasypać banany orzechami oraz dodać kakao. Wlać mleko i zmiksować. Przelać do szklanek.

 

MLECZNE FRAPPE CAPPUCCINO

KOKTAJLE: PIJMY NA ZDROWIE

Składniki:

mleko 1.5 % 3/4 szkl. 
jogurt naturalny mrożony - 2 gałki 
cappuccino śmietankowe - 6 łyżeczek

Metoda:

Jak uzyskać mrożony jogurt? Jogurt zmiksować z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny. Następnie przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki. Schłodzoną masę wyjmować z co 1- 2 h. i miksować, by jogurt się napuszył i nie wytworzył kryształków. Do blendera wlać mleko. Dodać gałki mrożonego jogurtu i cappuccino. Zmiksować na gładką masę. Przelać do szklaneczki.

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak