TREŚCIWE DANIA

Opublikowano: 27.02.2017
Autor: paulette17
TREŚCIWE DANIA
Jednym z głównych posiłków jest obiad. Obiad powinien być syty, pełnowartościowy i smaczny, dlatego przygotowałam kilka propozycji na pyszny obiad.

TREŚCIWE DANIA

 

Dania treściwe to dania syte, które nas napełnią do następnego posiłku, dodadzą energii. Posiłki są pełnowartościowe, a niektóre rozgrzewające. Głównie składające się z mięsa, kolorowych warzyw, kasz, ryżu, makaronów i ziemniaków.

Opcji i przepisów jest wiele. Ja gustuje bardziej w potrawy mięsne np. gulasz z mięsa wieprzowego, do tego kasza gryczana i ogórek kiszony lub buraczki.

Jak wiadomo gulasz najlepiej robi mama czy babcia. To od nich nastała tradycja takiego konkretnego podania potrawy. Oprócz gulaszu można przygotować np. roladki czy sosy mięsne.

PRZEPIS I

TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

 

TREŚCIWE DANIA

 

Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych ze względu na to, że jest zdrowa, a dania są proste i szybkie w przygotowaniu. Dania zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny :)).

 

 

~~SKŁADNIKI~~

  • filety z piersi kurczaka 2 szt.
  • warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )
  • pieczarki 4-5 szt.
  • mała cebula 1 szt.
  • sos sojowy ciemny 2 łyżki
  • pieprz do smaku
  • bulion warzywny 1 szkl.
  • makaron ryżowy 1 op.
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • olej ryżowy 2 łyżki

 

~~METODA ~~

 

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.

Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i  wyłączyć gaz.

Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekaną natką lub kolendra przed podaniem.

 

PRZEPIS II

PIECZONE ROLADKI Z POMIDORKAMI W CEBULI

 

TREŚCIWE DANIA

 

Co prawda roladki możemy przygotować z czym chcemy. Jednak ja polecam z suszonymi pomidorkami i serem mozzarella. Te dwa składniki pasują do siebie idealnie. Aby roladki nabrały aromatu i smaku zapiekłam je z cebulką, która ze złociła się i zmiękła. Jest smacznym dodatkiem do ziemniaków :>

 

 

~~SKŁADNIKI~~

  • schab bez kości 6 średnich plastrów
  • pomidorki suszone z zalewy ok. 12 szt.
  • ser mozzarella w kulce 1 szt.
  • bazylia suszona do oprószenia
  • sól i pieprz do oprószenia
  • papryka słodka mielona do oprószenia ok. 1 łyżeczki
  • boczek wędzony parzony w plastrach 6 szt.
  • olej rzepakowy 5 łyżek
  • cebula 2-3 szt.

 

~~METODA~~

 

Schab rozbijamy jak na kotlety schabowe, tyle że cieniej. Każdy plaster oprószamy solą, pieprzem i bazylią. Na brzegu układamy plaster mozzarelli i dwa małe pomidorki. Zwijamy roladkę. Wokół roladki owijamy boczek. Roladki smarujemy olejem przy pomocy pędzelka. Wierzch roladki ponownie oprószamy solą, pieprzem i papryką. Umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy dookoła roladek. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 35 min.

 

PRZEPIS III

NAJPROSTSZY GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ

 TREŚCIWE DANIA

Gulasz to danie rozgrzewające, syte i treściwe. Jest to najprostsza i najszybsza wersja gulaszu. Nie zawsze każdy ma czas, by tworzyć w kuchni dania wymyślne, chodź bardzo by się chciało. Nieraz jesteśmy zmęczeni, zabiegani. Jednak to, że przepis jest prosty nie zmienia faktu, że pyszny !

 

~~SKŁADNIKI~~

(3 porcje)

  • mięso wieprzowe np. szynka lub łopatka ok. 600 g.
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • przyprawa do mięsa duszonego 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • kasza gryczana 3 woreczki
  • woda 1 szkl.
  • ewentualnie przyprawa uniwersalna do smaku
  • mąka 1 łyżka + woda do zaklepki
  • natka pietruszki 2-3 łyżki ( posiekana )
  • olej do smażenia

 

~~METODA~~

 

Mięso kroimy w kostkę lub paski. Doprawiamy papryką, solą, przyprawą, pieprzem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy mięso, przysmażamy, mieszamy. Dolewamy 1/2 szkl. wody. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 40 min. na bardzo małym ogniu.

 

Kaszę gotujemy według wskazówek na opakowaniu.

 

Kiedy mięso zmięknie dolewamy drugą połowę wody ( jeżeli chcecie więcej sosu, więcej wody + 1 łyżka mąki więcej do zaklepki ). Przekręcamy gaz na większy, aby woda zaczęła bulgotać. Przygotowujemy zaklepkę i dodajemy do sosu. Mieszamy. Na koniec doprawiamy ewentualnie do smaku i dodajemy natkę pietruszki.

Gotowym sosem polewamy kaszę.

 

PRZEPIS IV

PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM

 

TREŚCIWE DANIA

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić. 

 

Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić podwójną porcję. Jeżeli ktoś chce może dodać ziemniaki gotowane do farszu :)

 

~~SKŁADNIKI ~~

( wszystko odmierzamy w tej samej szklance):

Ciasto:

  • mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl. 
  • woda ciepła 1 szkl. 
  • olej 1/4 szkl. 
  • sól 1 łyżeczka
  • mleko 2 łyżki

Farsz:

  • twaróg chudy 750 g. 
  • cebula 2 szt.
  • sól i pieprz do smaku
  • erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier
  • olej do smażenia

 

~~METODA~~

Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie zbyt rzadkie tzn. klejące się dodać trochę mąki (to wszystko zależy od wody czy jest zbyt ciepła, czy zbyt zimna) jeśli zbyt gęste zwilżyć 2-3 razy dłonie i ponownie zagnieść ciasto. Zawijamy w woreczek i odstawiamy na ok. 15 min., aby odpoczęło. 

 

Farsz: Twaróg dobrze rozdrobnić widelcem. Cebulę obrać i podsmażyć na patelni z olejem. Zasypać cukrem, wymieszać i poczekać, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłą cebulę dodać do farszu. Doprawić solą i pieprzem. 

 

Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą podsypać mąką i cienko rozwałkować. Wyciąć szklanką kółka. Nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zlepić pierogi. Gotowe pierogi wrzucić do gotującej się wody z olejem. Gdy wypłyną na wierzch wyciągnąć i umieścić w misce z zimną wodą, aby zahartowały się. Przełożyć na talerze. 

prymat