ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI

Opublikowano: 22.02.2017
Autor: paulette17
ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI
Ziemniaki to warzywa, które nigdy Nam się nie znudzą. Kombinacji i pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele. Każdy w swojej kuchni może wyczarować dania ziemniaczane, które oczarują rodzinę.

ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI

 

Ziemniak powszechnie znany w każdej kuchni jako jadalna bulwa. Często nie obędzie się bez niego w porze obiadu. Podawany w różnych formach. Jako dodatek do mięs, polany sosem lub tłuszczykiem, jako główny składnik placków np. placki po węgiersku, babek, jako dodatek do zapiekanek, zup, sałatek, kotlecików, pyzów, klusków czy pierogów. Mogą stanowić danie główne np. w postaci smażonych talarków lub pod postacią frytek. Możliwości jest na prawdę sporo.

Ziemniaki są uniwersalne w kuchni. Tak jak inne warzywa, tak i one mają różne gatunki np. niektóre mają miąższ biały, a niektóre żółty.

Są takie, które bardziej nadają się do klusków, kopytek i  pyz  czyli mączyste, zawierające więcej skrobi np. Bryza.

Inne bardziej uniwersalne, czyli ogólnoużytkowe do zup, gotowania, czy do smażenia placków, frytek np. Irys oraz ziemniaki sałatkowe o niskiej zawartości skrobi, nadające sie do grillowania oraz do sałatek.

 

PRZEPISY

 

ZŁOCISTA BABKA ZIEMNIACZANA

 

ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI

Polski klasyk, nasza babka ziemniaczana. Pyszna, złocista i każdy ją lubi. Przepis, a raczej tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie. Najlepsza to taka, którą przygotuje babcia. Babkę można podawać na gorąco jak i na zimno. Pokrojona w plastry lub romby prezentuje się wspaniale.

Można polać ją sosem, najlepiej grzybowym lub podać z podsmażonym wędzonym boczkiem.

Pyszności. A gdy zostanie na następny dzień można ją podsmażyć i dalej będzie pyszna.

Babka jest zdrowszą wersją placków ziemniaczanych, gdyż placki są smażone na oleju, a babka pieczona w piekarniku, jedyny tłuszcz to potrzebny do wysmarowania formy i wierzchu babki, aby był chrupiący i złocisty.

W swojej kuchni gotuje dania nowoczesne, ale nie odbijam od tradycji, by domownicy nie zapominali dawnych smaków swojego dzieciństwa.

 

~~Składniki~~

  • ziemniaki surowe 1.5 kg.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz 1/4 łyżeczki
  • mąka 4 łyżki
  • jaja 2 szt.
  • roztopione masło 1 łyżka
  • masło do wysmarowania formy
  • szynka surowa dojrzewająca 7-8 plastrów

 

~~Metoda~~
Ziemniaki obrać,umyć, osuszyć i utrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito (lub ścierkę lnianą, pończochę) i dokładnie odsączyć. Powinny być suche. Do masy dodać jaja, mąkę, sól, pieprz, startą na drobnych oczkach cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać. Małą formę keksową (podłużną) wysmarować cienką warstwą masła, wyłożyć szynkę surową dojrzewającą. na to wylać masę ziemniaczaną. Wierzch wysmarować masłem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 40 minut.

 

 

LENIWE PIEROGI

 

ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI

Leniwe pierogi wyglądają jak kopytka. Różnią się dodatkiem twarogu i innymi proporcjami. Są to pierogi, które przypominają w smaku farsz pierogów ruskich. Jak sama nazwa brzmi leniwe, bo są szybkie w przygotowaniu, bynajmniej dla mnie :). Przepis jest idealny. Pierożki są mięciutkie i takie jakie powinny być. Najlepiej smakują z podsmażonym boczkiem i cebulką. Bardzo syte.

 

~~Składniki~~

  • ziemniaki obrane, ugotowane 8 średnich szt.
  • twaróg półtłusty 500 g.
  • sól 1 łyżeczka
  • żółtka z 2 jaj
  • mąka pszenna 1 i 1/2 szkl.
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • olej 2 łyżki  + 1 łyżeczka soli ( do wody  )

 

~~Metoda~~
Przestygnięte ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać sól, żółtka i mąki. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być jednolite i sprężyste. Na podsypanej stolnicy uformować zgrabny wałek. Podzielić go na kilka części, z których także uformować wałki, ale mniejsze i chudsze. Tępą stroną noża kroić pierogi na kształt małych kwadracików.

Do gotującej się wody ( z olejem i solą ) wrzucić porcję pierogów. Kiedy wypłyną na wierzch ( nie gotować dłużej, bo pierogi są delikatne ) wyciągnąć łyżką cedzakową do zimnej wody, aby zahartować je. Następnie przełożyć do miseczki lub prosto na talerz. Polać cebulką.

 

 

TARTALETKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM

ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI

 

Coś z niczego. Pyszne tartaletki, które można przygotować, gdy zostaną nam ziemniaki z obiadu.

 

~~Składniki~~

  • 3 duże ziemniaki ugotowane
  • 4 duże jaja ugotowane
  • pęczek kopru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka przyprawy uniwersalnej
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju + 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki czubate bułki tartej
  • foremki

 

~~Metoda~~
Ziemniaki ugotowane z 1 łyżeczką soli przecisnąć przez praskę. Jaja drobno posiekać. Dodać przyprawy, posiekany koper i bułkę tartą. Wymieszać. Cebule zrumienić na oleju z solą i dodać do ziemniaków wraz z tłuszczykiem. Wymieszać. Nakładać do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15-20 min.

 

ZIOŁOWE ZIEMNIACZKI Z PIEKARNIKA

 

ZIEMNIACZANE SMAKOŁYKI

Zdrowszy zamiennik smażonych na głębokim oleju frytek. Są złociste, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Idealne jako dodatek do mięs z grilla, do mięs pieczonych lub smaczne są same podane np. z ulubionym dipem. 

 

~~Składniki~~

 

  • ziemniaki ok. 1 kg. 
  • sól himalajska 1 łyżeczka
  • czosnek 3 ząbki
  • oregano 1 i 1/2 łyżeczki 
  • majeranek 1 łyżeczka
  • suszona natka pietruszki 1 łyżeczka
  • pieprz biały 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • masło roztopione 4 łyżki

 

~~Metoda~~

 

Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć. Pokroić w łódeczki. Sól, pieprz, oregano, majeranek, natkę pietruszki i kurkumę wymieszać. Oprószyć ziemniaki. Czosnek drobno posiekać. Dodać do ziemniaków. Dokładnie wymieszać. Do brytfanki lub naczynia żaroodpornego wlać trochę masła i rozsmarować. Resztę masła wlać do ziemniaków i wymieszać. Ziemniaki przełożyć do naszej formy. Wstawić do piekarnikanagrzanego do 200 stopni na ok. 35-40 min. W połowie czasu ziemniaki przemieszać, aby równomiernie upiekły się. 

 

 

prymat