Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie

Opublikowano: 16.02.2017
Autor: paulette17
Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie
Smaków z dzieciństwa nie da się zapomnieć! Ciasta, które piekły nasze babcie przyprawiały nas o zawrót głowy, a zapach tych wypieków rozchodził się po całym domu. Dlatego do dziś chętnie korzystam ze starych, rodzinnych przepisów.

"Babcine" przepisy to ciekawe i sprawdzone receptury, które zawsze wychodzą. Są przekazywane z pokolenia na pokolenie, dzięki czemu wychodzą nam fantastyczne wypieki lub potrawy. Często kojarzą nam się z dzieciństwem, ze świętami, gdy babcia szykowała mnóstwo ciast i ciasteczek, z zapachem unoszącym się po całym domu, z podkradaniem kremu lub ucieraniem ciasta, tak jak w moim przypadku. Mimo że nie było wówczas takich unowocześnionych piekarników jak teraz, a zamiast tego stały piece lub małe, pojedyncze piekarniki elektryczne, które można było z łatwością zmieścić w szafie lub wynieść na ganek. Moja babcia, gdy upiekła ciasto zawsze studziła je na ganku. Trudno było się tym wypiekom oprzeć, gdy aromaty tak nas kusiły. Dlatego prezentuję przepisy mojej babci, lekko unowocześnione przeze mnie.

 

PRZEPIS I (ELEGANCKIE)

 

W-Z Z LUSTRZANĄ POLEWĄ

Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie

Ciasto w-z to bardzo klasyczne ciasto. Na pewno było pieczone nie w jednym domu. Niemal w każdej cukierni możemy je znaleźć. Jest to jedno z moich ulubionych ciast, ze względu na jego prostotę, a przy tym dobrze smakuje. Lubię połączenie czekolady ze śmietaną i kwaśną konfiturą.

 

~~Składniki~~
Ciasto:

jaja 5 szt.

cukier puder 1 szkl.

mąka pszenna 3/4 szkl.

kakao 3 łyżki

proszek do pieczenia 2 łyżeczki

olej 1 łyżka

Poncz:

woda przegotowana 1/2 szkl.

koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki

Krem:

śmietana kremówka 36% 400 g.

cukier puder 1 łyżka

koktajl alkoholowy 18% o smaku kawy lub likier 3 łyżki

żelatyna 2 łyżeczki

woda zimna, tylko do pokrycia żelatyny ok. 4-5 łyżek

Polewa lustrzana:

cukier puder 120 g.

woda 80 ml.

kakao prawdziwe 50 g.

śmietana kremówka 36 % 100 ml.

żelatyna 1 i 1/2 łyżeczki +  woda do jej pokrycia ok. 3-4 łyżki

Dodatkowo:

dżem malinowy 5-6 łyżek

 

~~Metoda~~
Ciasto: W mikserze ucieramy jaja z cukrem na najwyższych obrotach ok. 10 minut na puszystą masę. Potem dodajemy olej i trzema partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na niskich obrotach. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15-20 min., najlepiej do suchego patyczka. Upieczony biszkopt schładzamy, kroimy na pół. Jeśli wyrosła górka to ją ścinamy, równamy. Jeden blat przekładamy z powrotem do tortownicy. Nasączamy ponczem ( wymieszana woda z alkoholem ) i smarujemy dżemem malinowym.

 

Krem: W szklance żelatynę zalewamy wodą i mieszamy. Odstawiamy do spęcznienia na ok. 5 minut.

Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy alkohol i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę, którą należy wcześniej po spęcznieniu wstawić do garnuszka z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Po tej czynności musi ostygnąć, aby ze śmietany nie zrobiły się gluty. Miksujemy chwilę tylko do połączenia się składników.

Na blat wysmarowany dżemem wykładamy śmietanę, równamy ciepłą łyżką, przykrywamy drugim blatem i tak samo jak wcześniej nasączamy ponczem.

 

Polewa: W szklance mieszamy żelatynę z wodą, odstawiamy do spęcznienia na 5 min. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem ( musi bulgotać ). Dodajemy kakao i śmietanę. Mieszamy, aż wszystko połączy się. Przelewamy przez sitko, aby polewa była błyszcząca. Dodajemy żelatynę spęczniałą żelatynę i mieszamy, aż rozpuści się. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce co najmniej 2 godziny.

 

PRZEPIS II ( SZYBKIE)

 

SZYBKI UCIERANIEC WIDELCEM Z GRUSZKAMI I KRUSZONKĄ

Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie

Ciasto, które zrobi każdy bez użycia miksera, potrzebujemy jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka.

 

~~Składniki~~
jaja 3 szt.

śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl.

cukier 1 szkl.

mąka 3 szkl.

olej 3/4 szkl.

proszek do pieczenia 3 łyżeczki

owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości)

Kruszonka:

smalec 1 łyżka

margaryna 1 łyżka

cukier 3 łyżki

mąka 5 łyżek

 

~~Metoda~~
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto.

Gruszki obieramy, wydrążamy środek i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście.

Smalec, margarynę, cukier i mąkę razem łączymy. Ugniatamy palcami, aż powstaną grudki. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wstawiamy ciasto na ok. 50 min.

 


PRZEPIS III (DELIKATNE)

 

BISZKOPTOWA SZARLOTKA

Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie

Ciasto z pyszną marmoladą jabłkową i powidłami śliwkowymi. Ciastem jest delikatny biszkopt, który rozpływa się w buzi. Jest to takie ciasto, które dobrze i równo kroi się, dzięki czemu prezentuje się elegancko. Idealne na różne okoliczności, a przy tym proste do zrobienia.

 

~~Składniki~~

jaja 7 szt.

mąka pszenna 1 szkl.

cukier puder 1 szkl.

proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki

 

woda przegotowana zimna 2/3 szkl.

sok z połowy cytryny

cukier puder 1 łyżka

 

marmolada jabłkowa ok. 1 kg

galaretka np. cytrynowa 2 op.

powidła śliwkowe 5 łyżek

cynamon 1/2 łyżeczki

 

śmietana kremówka 150 ml.

mascarpone 250 g.

 

~~Metoda~~

Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić na pianę. Stopniowo dodawać cukier puder cały czas miksując, aż piana będzie sztywna. Dodać żółtka, wymieszać szpatułką. Następnie partiami dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając szpatułką. Masę podzielić na  dwie równe części. Formę 35x 20 cm wyłożyć pergaminem i wylać jedną część ciasta. Piec ok. 12-15 min. w 180 stopniach ( najlepiej do suchego patyczka ). Z druga połową postąpić tak samo.

 

Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem do dna (po to, aby lepiej nasączył się blat) Nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku cytryny i cukru pudru. Wysmarować powidłami.

 

W garnku umieścić marmoladę jabłkową. Dodać cynamon i mieszać, gdy masa zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową przelać na biszkopt. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem.

 

Śmietanę kremówkę ubić ( nie całkiem na sztywno ) dodać mascarpone i dalej ubijać, aż masa będzie sztywna. Wyłożyć na biszkopt ( można przełożyć do rękawa cukierniczego i stworzyć wzorki ). Ciasto umieścić w lodówce na co najmniej 2 godziny.

 

PRZEPIS IV ( KLASYCZNE, PROSTE )

PTYSIE ZE ŚMIETANĄ

Ciasta babci w nowoczesnej odsłonie


Delikatne i niezbyt słodkie ptysie z puszystą bitą śmietaną smakują obłędnie. Na pewno niektórym kojarzą się z dzieciństwem. Ptysie można przygotować w kilku wariantach np. z kremem budyniowym lub kremem bezowym. Moje są proste, szybkie i klasyczne. Ciasto z tego przepisu nigdy mnie jeszcze nie zawiodło.

 

~~Składniki~~

Ciasto:

woda 1 szkl. ( 250 ml.)

mąką 1 szkl. ( szklanka poj. 250 ml.)

masło 100 g.

jaja 4 szt.

Nadzienie:

śmietana kremówka 30 % 700 ml.

cukier puder 1 łyżka

żelatyna 3 łyżeczki

woda  zimna do pokrycia żelatyny

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia

 

~~Metoda~~

Ciasto: Zagotować wodę z masłem. Dodać mąkę i energicznie ucierać, gotując na małym ogniu ( ciasto powinno zgęstnięć i odchodzić od ścian garnka - mąka musi się sparzyć). Ciasto dobrze ostudzić. Gdy będzie zimne po kolei wbijać jaja miksując na średnich obrotach. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Wyciskać ślimaki na blachę wyłożoną pergaminem. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 10-15 min., w zależności od wielkości ptysiów, do złotego koloru.  Ptysie ostudzić.

 

Nadzienie: Żelatynę w szklance zalać wodą i wymieszać. Odstawić na 5 min. do spęcznienia. Po tym czasie żelatynę umieścić w naczyniu z gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem. Dodać strużką zimną żelatynę, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia się składników. Ptysie przekroić na pół i uzupełnić ubitą śmietaną. Schłodzić w lodówce, przed podanie obsypać cukrem pudrem.

prymat