Mięso z kurczaka to delikatna sprawa. Ponieważ zbyt długie pieczenie czy smażenie może przesuszyć mięso. Dobry kurczak powinien być soczysty, z chrupiącą skórką lub mięciutki np. w sosie.
Najlepszy sos jaki bym preferowała to śmietanowy, serowy lub z dodatkiem musztardy czy chrzanu. Kurczak lubi bardzo miód, a więc smaki słodkie, ale i też ostre.
Jest to takie mięso, które nie wymaga zbyt długiego przygotowywania. Jednak wcześniej zamarynowane jest bardziej apetyczne, soczyste i aromatyczne.
Można zamarynować go na sucho obtaczając tylko w przyprawy lub na mokro nacierając przyprawami wymieszanymi z oliwą lub olejem.
Jest główną podstawą bulionów do zup, sałatek lub główny składnik do obiadu podanego z ziemniakami gotowanymi jak i pieczonymi.
Jest wykorzystywany w prawie każdej kuchni świata. Każdy kraj przygotowuje swoją wersję tego smacznego mięsa np. nuggetsy, kurczak po pekińsku itp.
MOJE PROPOZYCJE
KURCZAK PO WŁOSKU FASZEROWANY BROKUŁEM I SEREM
Kurczak to danie odświętne. Zazwyczaj przygotowywany na niedzielny obiad, na święta lub urodziny. Jest to danie pełne elegancji. Każdy przygotowuje go na swoje sposoby. Smaczny jest faszerowany np. warzywami, ryżem, kaszą lub podawany z pieczonymi ziemniakami, warzywami i surówkami.
Najlepsza w kurczaku jest jednak chrupiąca, przypieczona skórka. Jej to nikt się nie oprze. Znika jako pierwsza.
SKŁADNIKI:
- kurczak do 1.5 kg.
- domowa włoska przyprawa do mięs i marynat 3 łyżki ***
- sól 3/4 płaskiej łyżki
- pieprz 1/3 łyżeczki
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
- brokuł kilka różyczek ok. 5 szt.
- ser żółty 100 g.
- pomidory z zalewy 4 szt.
METODA:
Kurczaka dokładnie umyć. Ponacinać delikatnie skórę przy podudziach i skrzydełkach. Natrzeć dokładnie przyprawą pod skórą oraz na wierzchu. Z wierzchu oprószyć solą i pieprzem.
Do środka kurczaka włożyć ser, brokuł i pokrojone na mniejsze części pomidory na przemian. Zaszyć nitką, aby ser nie wypłynął podczas pieczenia. Kurczaka skroplić oliwą z oliwek. Włożyć do naczynia żaroodpornego oraz do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 1 godzinę. Po tym czasie kurczaka przekręcamy i ponownie pieczemy jeszcze 15- 20 min., aż skórka zarumieni się.
KURCZAK W CUKINIOWYM SOSIE WYTRAWNYM
To danie to moja własna kompozycja na danie, które nasyci i będzie przy tym dobrze smakować.
Potrawa składa się z chudego mięsa drobiowego, świeżej, młodej cukinii i makaronu. Sos jest na bazie białego wina wytrawnego i sera feta, dzięki czemu danie jest aromatyczne, apetyczne i dobrze doprawione.
SKŁADNIKI:
Sos:
- cukinia 1 mała, młoda szt.
- bulion 120 ml.
- białe wino wytrawne 1/4 szkl.
- ser feta 100 g.
- filet z kurczaka 2 szt.
- sól, pieprz do smaku
- cebula 1 szt.
- olej winogronowy 2-3 łyżki
Dodatkowo:
- makaron kokardki 2 szkl.
- szczypiorek do posypania
METODA:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Odcedzić.
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli i smażyć, aż się zarumieni.
Cukinie obrać i obieraczką wykroić wzdłuż cienkie pasma. Następnie pasma przekroić na pół.
Do kurczaka wlać wino, poczekać, aż odparuje. Wrzucić cukinie, pokruszoną fetę i wlać bulion. Kiedy sos odparuje, lekko zgęstnieje doprawić pieprzem i ewentualnie solą.
Sos podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem.
*** DOMOWA WŁOSKA PRZYPRAWA
SKŁADNIKI:
- suszona bazylia 4 łyżki
- suszone oregano 4 łyżki
- suszony tymianek 3 łyżki
- suszony rozmaryn 3 łyżki
- czosnek granulowany 2 łyżki
- sól 1 łyżka
- pieprz mielony 1/ 2 łyżeczki
- suszona cebula 1 łyżka
- chili w proszku lub ostra papryka mielona 1 łyżeczka
- suszona natka pietruszki 3 łyżki
METODA:
W moździerzu umieścić rozmaryn i tymianek. Utrzeć. Dodać pozostałe składniki i dalej ucierać, aż składniki będą bardziej miałkie. Przełożyć do szczelnie zamkniętego słoiczka.
MAKARON Z SOSEM GRZYBOWYM ( KURKI, BOROWIKI I PIECZARKI )
Moja propozycja to makaron w kształcie kolanek. Jak wiadomo, makaron bardzo syci.
Dodatek stanowi smaczny sos śmietanowo grzybowy. Delikatny, kremowy i niezwykle aromatyczny. To wszystko to zasługa grzybów takich jak kurki, borowiki i pieczarki duszone na masełku z cebulką. Makaron i sos grzybowe połączenie idealne :)
Składniki:
- makaron kolanka 1 op.
- grzyby ( ja użyłam mrożonych ) kurki, borowiki, pieczarki 300 gram
- filety drobiowe 2 szt.
- śmietana 12 % słodka 200 ml.
- bulion drobiowy 250 ml.
- mąka pszenna 1 łyżka
- natka pietruszki 2- 3 łyżki
- cebula 1 szt.
- masło 2 łyżki
- sól i pieprz do smaku
Metoda:
Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozgrzać na patelni. Wrzucić cebulę i podsmażyć na małym ogniu.
Wrzucić odmrożone grzyby i odcedzone od wody. Dusić na małym ogniu.
Filety umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Wrzucić do duszonych grzybów. Wlać bulion i dusić ok. 15 min. Po tym czasie wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekaną pietruszkę oraz zagęścić mąką. Makaron polać sosem.
PIECZONE ZŁOTE UDKA BEZ SKÓRY
Udka to mięso jedno z najczęściej używanych mięs w kuchni. Pieczone czy smażone smakują rewelacyjnie. Nie pogardzę tymi w sosie. Moja wersja jest bez skórki, dzięki czemu są mniej tłuste. Najpierw zamarynowane, a potem obtoczone w mące kukurydzianej i podsmażone na średnim ogniu, dzięki czemu mięso zachowało swoje soki. Następnie zostały upieczone na złocisty kolor.
~~SKŁADNIKI~~
- udka z kurczaka bez skóry 1 kg.
- sól himalajska 3/4 łyżeczki
- przyprawa gyros 1 łyżka
- suszona natka pietruszki 1 łyżka
- pieprz cytrynowy 1/2 łyżeczki
- mielona ostra papryka 3/4 łyżeczki
- mąka kukurydziana 2 łyżki
- olej 3 łyżki
- masło 1 łyżka
~~METODA~~
Udka myjemy i osuszamy. Umieszczamy w woreczku. Posypujemy solą, przyprawą do gyrosa, suszoną natką pietruszki, pieprzem i papryką ostrą.