Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MUFFINY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

Proste, szybkie i tanie - mufiiny na każdą okazje.

Często "gęsto" zdarza się tak, że spodziewamy się nagle gości, mamy nagłą ochotę na coś słodkiego lub po prostu szykujemy coś słodkiego na imprezę np. urodzinową, a mamy mało czasu. Dobrym, szybkim sposobem są muffiny!
Muffiny to miniciasta pieczone w specjalnych formach, kokilkach lub papiltach. Są szybkim sposobem i tanim dla zapracowanych. Można je zamrażać i odmrażać, kiedy chcemy.
Nic nie jest w stanie dorównać smakiem domowym ciastom, ciasteczkom i babeczką. Dla wielu osób domowe wypieki to tylko cudowne wspomnienie lat dziecięcych. U mojej babci zawsze po całym mieszkaniu rozchodził się zapach świeżych wypieków, przeważnie były to bułeczki, placki drożdżowe lub ciasta ucierane z owocami. Nigdy nie kupowała, zawsze robiła wszystko sama. Taką cząstkę siebie i swojej kuchni zaszczepiła we mnie.
Do przygotowania muffin nie trzeba zbyt wiele. Czasem nie potrzebny jest nam mikser. Wystarczy miska, trzepaczka i szpatułka. Przyda się także kilka dodatkowych minut spędzonych w kuchni, dzięki którym dom wypełni się ciepłem i cudownymi aromatami np. startej skórki cytryny, przypraw korzennych, ziół - bo muffiny mogą być także wytrawne czy z różnych owoców, po prostu zapach świeżych muffinów i babeczek!
Jak powinna wyglądać idealna muffina:
⦁ powinna mieć zaokrągloną górę,
⦁ złotą skórkę,
⦁ delikatnie wilgotny środek,
⦁ przyjemny zapach,

PRZEPISY NA SMACZNE MUFFINY:
ŚNIADANIOWE KRUCHE MUFFINY OWSIANE
Fajna alternatywa dla zwykłej owsianki. Dla odmiany można zrobić właśnie takie kruche babeczki. Po pierwsze są zdrowe, a po drugie można do nich użyć naszych ulubionych dodatków, może być to dżem, masło orzechowe, czekoladowe lub owoce.

 

MUFFINY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

 

SKŁADNIKI NA 8 MAŁYCH MUFFINEK:

- mąka z płatków owsianych 160 gram
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- cukier brązowy 2 łyżki
- olej z pestek winogron 1/2 filiżanki
- jaja 3 szt.
- rodzynki 1 garść ( ok. 20 gram )
- jogurt naturalny 1 filiżanka
- rum 1 kieliszek
- mąka kukurydziana 1 łyżka
METODA:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, żółtkami, jogurtem i olejem. Wymieszać. Stopniowo dodawać ubite białka delikatnie mieszając.
Rodzynki namoczyć w rumie i odstawić na 15 minut. Następnie oprószyć je mąką kukurydzianą. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do foremek wyłożonych papilotkami ( ja użyłam do nakładania gałkownicy )
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Wstawić muffiny i piec ok. 15-20 minut do suchego patyczka.


MUFFINKI "LEŚNY MECH"
Muffinki nawiązują do popularnego szpinakowego ciasta "Leśny Mech". Są lekkie, puszyste, a smak szpinaku nie jest wyczuwalny lecz nadaje babeczkom piękny zielony kolor.

 

MUFFINY NA KAŻDĄ OKAZJĘ
SKŁADNIKI NA 12 SZT.:
Na 12 szt.:
- 2 jaja
- 220 g. mrożonego szpinaku
- 1/2 szkl. cukru
- 1/2 szkl oleju
- 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g borówek
Dodatkowo do dekoracji:
- 150 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
METODA:
1.
Jaja ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej miksując na małych obrotach. Następnie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników. Szpinak odmrozić i przecedzić z wody. Dodawać stopniowo do masy, mieszając szpatułką. Masa powinna być ani gęsta ani rzadka. Papilotki układamy w formie do babeczek. Do każdej wlewamy łyżkę ciasta. Układamy 3 borówki i ponownie zalewamy ciastem do 3/4 foremki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok 15-20 min. Najlepiej sprawdzić patyczkiem.
2.
Gdy babeczki ostygną udekorować je ubitą śmietaną z cukrem pudrem.


BABECZKI KINDER BUENO
Mięciutkie, wilgotne, ale i kruche muffinki niczym batoniki - kinder bueno.

 

MUFFINY NA KAŻDĄ OKAZJĘ

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:
- 200g masła
- 50g cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 4 łyżki mleka
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 4 łyżki kremu czekoladowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- 170g mąki
- kilka kropel esencji wanilii
Krem:
- 150g serka śmietankowego
- 3 łyżki kremu czekoladowego
Dodatkowo:
- kilkanaście orzechów laskowych
METODA:
1.
Ciasto: Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencje, mleko i miksujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy stopniowo do ciasta. Czekoladę kruszymy w małe kawałeczki. Dodajemy do ciasta. Krem czekoladowy i masło orzechowe na sam koniec i wszystko razem miksujemy na małych obrotach.
2.
Ciasto nakładamy do foremek do połowy i wsadzamy do nagrzanego piekarnika w 160-170 stopni na ok. 20-25 min, do suchego patyczka.
3.
Krem: Do serka dodajemy krem czekoladowy i mieszamy. Następnie przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy wzorki na babeczkach. Na każdej kładziemy orzeszek na czubku kremu.

 

monikaT83 23.02.2016 11:02
Wspaniale małe Słodkości :) uwielbiam muffiny, te wytrawne też :)
Maridka19 22.02.2016 21:30
Ale smakowite muffinki :)
Futka 22.02.2016 10:41
Cudiwne muffinki - jedna piękniejsza od drugiej :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak