Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

W kuchni posiadamy wiele przydatnych gadżetów, dzięki którym możemy wyczarować piękne dekoracje. W tym celu możemy wykorzystać owoce, warzywa ale także galaretki.

W kuchni posiadamy wiele przydatnych gadżetów, dzięki którym możemy wyczarować piękne dekoracje. W tym celu możemy wykorzystać owoce, warzywa ale także galaretki.


O tym, że jemy także oczami każdy chyba wie. Przygotowując potrawę warto zadbać także o jej oprawę, czyli dekoracje. Nie trzeba przechodzić żadnych kursów, wystarczą chęci i trochę wyobraźni. Do zrobienia jadalnych ozdób można wykorzystać foremki do pierników, nożyki które są do tego przeznaczone czy chociażby worki do mrożenia kostek lodu. W swojej kuchni posiadam jeden specjalny nożyk do wycinania kwiatków z marchewki i nożyki które wycinają gwiazdki lub serduszka. Robiąc dekoracje kieruję się zasadą, że trzeba korzystać z tego co mamy w domu.

Róże można zrobić z pomidora, ugotowanego buraka i marchewki. Obieramy warzywa jak jabłko, (skórka musi być jak najdłuższa). Czasami zdarzy się, że się przerwie ale można bezproblemowo połączyć kilka kawałków. Zwijamy w rulon nasze skórki i powstaje nam przepiękny kwiatek.Foremkę do pierników wykorzystałam do zrobienia serca z kaszy z sosem.

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

 



Serca, czy gwiazdki można wyciąć z papryki, marchewki i buraka.

Często wykorzystuję foremki do pierników kiedy chce wyciąć różne kształty ze stężałej galaretki. Z pomidorków koktajlowych można zrobić piękne kwiatki. A jak? To proste: kroimy je na pół, z oliwki czarnej robimy środek, płatki z pomidorków, dekorujemy pietruszką i kwiatek gotowy.

Serca z galaretki. Wylewam galaretkę do pojemnika wyłożonego folią spożywcza. Folia ułatwia wyjęcie galaretki . Po stężeniu wyjmuję z workiem galaretkę i foremką do pierników wycinam serca. Truskawki nacinam od czubka do szypułki ale nie do końca przy szypułce, rozkładam i powstają wachlarze truskawkowe.

 

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

 

 
Przydatna jest także łyżka do wykrawania melona.

 

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

Wycinamy nią kulki także z arbuza i możemy zrobić ciekawe owocowe szaszłyki, miseczki z owocami.

 

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

 

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

 

 

 

Woreczki do lodu  idealnie nadają się do zrobienia poduszeczek z galaretki. Po stężeniu nacinamy worek i galaretki wyskakują same. Nadają się do dekoracji tortów czy do deserów.

Ozdoby potraw jak i czym je zrobić

 

 

Z cebuli także powstają bardzo ładne kwiaty. Należy cebulę obrać, odciąć dół i górę. Następnie zrobić nacięcia w kształcie litery V do połowy jej wysokości. Cebulę podważamy albo okręcamy i powstaną dwie połówki. Jak będziemy zdejmować poszczególne warstwy cebuli i układać je ponownie to powstanie kwiat.


Piękne kwiaty powstają z łososia wędzonego, z plastrów. Wystarczy zwinąć plaster w rulon na około, w środek można włożyć winogrona i gotowe.

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak