Żurawina jej właściwości i zastosowanie

Opublikowano: 10.01.2015
Autor: mysza75
Żurawina jej właściwości i zastosowanie
Żurawina rośnie na niskich krzewach, i ma małe drobne czerwone owoce. Zawiera dużo błonnika, flawonoidy, witaminy z grupy B, C,E oraz dużo minerałów/ wapń, fosfor, miedź, potas, sód, żelazo, magnez, garbniki, taniny.

Żurawina rośnie na niskich krzewach, i ma małe drobne czerwone owoce. Zawiera dużo błonnika, flawonoidy, witaminy z grupy B, C,E oraz dużo minerałów/ wapń, fosfor, miedź, potas, sód, żelazo, magnez, garbniki, taniny/. Polecana jest osobom z anemią, w infekcjach dróg moczowych ponieważ zmniejsza przyczepność bakterii e.coli, w chorobach serca,żołądka.

Ma cierpki smak dlatego częściej zajadamy suszoną żurawinę albo podsmażoną, upieczoną. Posiada ona właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Oczyszcza organizm z toksyn,i pomaga obniżyć cholesterol. Idealna  na przeziębienie, anginy, choroby dziąseł. Żurawina ma właściwości przeciwutleniające podobne do działania czerwonego wina.

Polecana jest kobietom w ciąży na zapalenie pęcherza i żylaki. Jest uważana za naturalny antybiotyk, warto ją jeść przy spadku odporności.
Z żurawiny robimy sosy do mięs, deserów, herbatki, suszymy,robimy syropy, konfiturę, nadziewany mięsa, dodajemy do ciast, batoników, pasztetów .Żurawinę świeżą można przechowywać dość długo kilka tygodni w lodówce, dzięki zawartości kwasu benzoesowego naturalnego konserwantu.Można ją także mrozić i przechowywać w ten sposób rok czasu. Ja najczęściej używam żurawinę do sosów i do mięs, oraz deserów. 

Ryżowe naleśniki z frużeliną żurawinową

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

ciasto
! szklanka mąki ryżowej
2 jajka
3/4 szklanki wody kokosowej
sól szczypta
1 łyżka oliwy

nadzienie
1 puszka mleka kokosowego 70 %
1/2 ananasa świeżego

frużelina żurawinowa:
1 szklanka żurawiny
1 łyżeczka płaska mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1/2 szklanki wody

Puszkę mleczka kokosowego wkładam na noc do lodówki. Nie wstrząsam jej, po otwarciu zbieram łyżką gęste mleczko i odkładam. Posłuży jako nadzienie. Wodę wykorzystam do ciasta naleśnikowego. Mąkę, jaja, wodę kokosową, sól, oliwę miksuję na gładkie ciasto. Wstawiam na 30 minut do lodówki. Naleśniki rożnej wielkości smażę na patelni  z małą ilością oliwy. Ananasa obieram, i kroję na kawałki. Największy naleśnik smaruję mleczkiem kokosowym, układam kawałki ananasa, następny naleśnik smaruje i tak do wyczerpania.

Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier , wlewam połowę wody i na wolnym ogniu duszę do miękkości. Mąkę ziemniaczana rozrabiam w pozostałej ilości wody i dodaję do żurawiny. Chwilę jeszcze gotuję do zgęstnienia. Torcik polewam frużeliną.

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

 

Pieczona gęś z sosem żurawinowym

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie
1 pierś z gęsi
1 noga z gęsi
1 cebula
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju
sól
1 burak pieczony
pietruszka świeża
5 oliwek zielonych
kawałek ogórka zielonego

sos żurawinowy:
15 dkg żurawiny świeżej
1/2 pomarańczy
1 łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki wina czerwonego półwytrawnego
szczypta cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Mięso z gęsi marynuję, dzień wcześniej. Przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulkę, olej, majeranek. Zostawiam na noc. Przekładam do brytfanny, i piekę do miękkości około godzinę.
Po upieczeniu, studzę mięso i kroję na plastry.
Do małego rondelka przekładam umyta żurawinę, dodaję sok z pomarańczy, wino i na wolnym ogniu przesmażam sos. Żurawina ładnie zmięknie i sos zrobi się gęsty. Doprawiam cynamonem, dodaję gałkę muszkatołową i cukier trzcinowy. Całość mieszam i zdejmuję z ognia. Gęsinę podaję z sosem, plastrami buraka pieczonego, dekoruję pietruszką i oliwkami.

 

Wątróbka z królika z żurawiną i śliwką

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

 
2 wątróbki z królika
3 cebule
1 jabłko duże winne
2 łyżki żurawiny suszonej
10 śliwek suszonych
1/3 szklanki wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki mąki
masło klarowane
natka pietruszki

Śliwki i żurawinę zalewam winem i odstawiam na godzinę.
 Cebule kroję w piórka, przesmażam na maśle klarowanym. Przekładam na talerz. Jabłka kroję w cząstki, nie obieram ich tylko pozbawiam nasion. Przesmażam na maśle i przekładam do cebuli. Wątróbkę obtaczam w mące, i smażę, na końcu doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.Dodaję cebulkę z jabłkami i śliwki z winem. Chwile jeszcze duszę. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.

Sałatka z piersią królika i żurawiną

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

 

1 pierś z królika upieczona
1 doniczka sałat mix
1 gruszka
2 figi
4 pomidorki koktajlowe
3 pomidory suszone
1 cebula czerwona mała
1/2 szklanki makaronu kokardki
olej
1/2 krążka sera camembert
natka pietruszki

sos żurawinowy:
1 szklanka żurawiny świeżej
1 pomarańczo
sól, pieprz
1 łyżka cukru
3 łyżki wina czerwonego
gałka muszkatołowa szczypta


Sałatę myję i osuszam na talerzu. Dodaję pokrojoną pierś z królika. Makaron gotuję aldente w osolonej wodzie. Dodaję do sałaty. Pomidorki koktajlowe, kroję na pół, pomidory suszone także. Cebule kroję w krążki. Figi kroję na ćwiartki , gruszkę także. Gruszkę przesmażam na patelni grillowej.Dodaję kawałki sera
Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i chwile przesmażam do miękkości. Dodaję wino, doprawiam solą, pieprzem, gałką. Chwile jeszcze przesmażam. Sos ma być gęsty, polewam nim kawałki królika. Posypuję natką pietruszki.

Jaglane racuchy z kisielem żurawinowym

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

 
ciasto racuchy:
3/4 szklanki mąki jaglanej ( zmieliłam kaszę jaglaną )
1,5 szklanki mąki pszennej
2 dkg drożdży
1 jajko
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
2 łyżki masła
olej

kisiel żurawinowy:
1 szklanka żurawiny świeżej
1/3 ananasa świeżego
2 łyżeczki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Drożdże wykruszam do miski. Dodaję mleka trzy łyżki lekko podgrzane, dodaję dwie łyżki mąki pszennej.Mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia. Kaszę jaglaną zmieliłam młynkiem i w ten sposób uzyskałam mąkę jaglaną. Dodaję ją do wyrośniętego zaczynu razem z resztą mąki pszennej, wbijam jajko, dodaję sól i resztę mleka oraz stopione i przestudzone masło. Ciasto zarabiam mikserem. odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką. Jest dosyć gęste.Ciasto nakładam łyżką zamoczoną w zimnej wodzie, lepiej wtedy odchodzi na rozgrzany tłuszcz. Smażę do zrumienienia się racuchów. Polewam kisielem.

Kisiel:
Żurawinę przekładam do rondelka, wlewam połowę wody, dodaję cukier i przesmażam, dokładam pokrojonego ananasa i dalej przesmażam.Mączkę ziemniaczaną rozrabiam w reszcie wody. Wlewam jak żurawina rozgotuje się.Chwilę jeszcze gotuje.

Królik w sosie żurawinowym

 

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

1 tusza królika
2 cebule
4 ząbki czosnku
3 łyżki przyprawy do dziczyzny
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka majeranku
3 łyżki octu winnego
1 łyżka natki pietruszki pokrojona
10 dkg żurawiny świeżej

sos żurawinowy:
15 dkg żurawiny świeżej
1 pomarańczo
2 łyżki cukru
5 łyżek wina czerwonego
sól, pieprz
gałka muszkatołowa szczypta

gruszki


Królika kroję na kawałki i  mrożę. Po rozmrożeniu,  marynuję go 24 godziny.Cebulę kroję w piórka, czosnek przeciskam przez praskę. Do miseczki dodaję ocet winny, olej, sól, przeprawę do dziczyzny, czosnek, majeranek, natkę pietruszki i mieszam. Kawałki królika nacieram marynatą dokładnie. Przekładam do brytfanny, dodaję cebulę, żurawinę. Wkładam do lodówki na noc. Piekę  około półtorej godziny temp 180 stopni. Trzydzieści minut przed końcem pieczenia odkrywam wieko brytfanny i dalej piekę. Zostawiam go do wystygnięcia w piekarniku.

Żurawinę przekładam do rondelka, dodaję cukier, sok z pomarańczy i duszę na wolnym ogniu. Dolewam wino i sos gotuję aż zgęstnieje. Jak jest za gęsty dolewam odrobinę wody. Doprawiam solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Miksuję blenderem. Królika podaję z grillowaną gruszką.

Sałatka z grilla z żurawiną suszoną

 3 banany
1 owoc khaki
1 kiść winogrono ciemne
1 kiść winogrono zielone
1/2 granatu
3 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka słupki migdałowe
2 gruszki
1/2 cytryny
mięta świeża

Banany, gruszki obieram, skrapiam sokiem z cytryny. Gruszki kroje na ćwiartki, wycinam ogryzki. Na rozgrzanym grillu elektrycznym griluję banany i gruszki. Owoc khaki obieram i kroje na kawałki, winogrono myję i obieram z gałązek. Banana kroję na kawałki po zdjęciu z grilla.Owoce mieszam, dodaję pestki granatu, słupki migdałowe, żurawinę suszoną, oraz miętę.

Żurawina jej właściwości i zastosowanie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

prymat