Zupa gulaszowa z indyka

Opublikowano: 05.02.2012
Autor: Koper
Zupa gulaszowa z indyka
Gdy nadejdą wielkie mrozy, dobrze jest zjeść coś rozgrzewającego i sycącego

Idealnym zimowym obiadem jest gęsta zupa gulaszowa, która wcale nie musi być tłusta i ciężka...

Zupa gulaszowa z indyka

Gulaszowa zupa z indyka

Składniki:

Udziec z indyka

4 ząbki czosnku

2 czerwone cebule

Czerwona papryka

2 marchewki

Łyżka mąki

Słodka papryka w proszku

Suszony tymianek

Sól

Pieprz czarny

Pieprz ziołowy

Chili w proszku

Litr wody

Marynata:

Drobiowa kostka rosołowa

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki gorczycy białej

½ łyżeczki płatków chili

Łyżeczka słodkiej papryki w proszku

½ łyżeczki suszonego tymianku

½ łyżeczki suszonego rozmarynu

½ łyżeczki suszonego majeranku

½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

3 łyżki oliwy

 

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia marynaty. Do moździerza wsypujemy kmin, gorczycę, paprykę w proszku, chili, pieprz i suszone zioła. Dodajemy kostkę rosołową i wszystko dokładnie rozcieramy. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy.

Z udźca zdejmujemy skórę i usuwamy kość. Mięso kroimy w kostkę, dodajemy obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek i wszystko dokładnie nacieramy marynata. Odstawiamy na 2 godziny.

Cebulę obieramy i kroimy w pióra, marchewkę po obraniu kroimy wzdłuż na 4 części, a następnie w plasterki.

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Możemy wcześniej obrać paprykę ze skórki, ale nie jest to konieczne.

Teraz bierzemy garnek z grubym dnem, albo dużą patelnię z przykrywką i podsmażamy zamarynowanego indyka, mieszając od czasu do czasu. Jak mięso zetnie się już z każdej strony, posypujemy całość mąką, mieszamy i wsypujemy przygotowane wcześniej warzywa. Doprawiamy łyżką słodkiej papryki w proszku i łyżeczką pieprzu ziołowego. Smażymy przez 5 minut, ciągle mieszając. Wlewamy wodę i całość gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem czarnym ziołowym, suszonym tymiankiem, słodką papryką i chili. Zupa powinna być dość pikantna. Podajemy z bagietką pokrojoną na kromki.

Zupa gulaszowa z indyka

prymat