Zupa gulaszowa z kluskami
KLUSKI ziemniaczane:
4 ziemniaki ugotowane w wodzie około 400 g
4 łyżki mąki pszennej
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/49096/zupa-gulaszowa-moja-wersja-.html
pod tym linkiem jest przykładowy przepis na zwykła zupe gulaszową .
Do takiej zupy możemy zrobić kluski , które dodadzą jej inny niż zawsze wygląd i doznania smakowe.
Z więc :
Międzyczasie , gdy zupa nam się gotuje obieramy ziemniaki i gotujemy je w osolonym wrzątku do miękkości.
Przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.
Dosypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto takie by nie kleiło się bardzo do ręki.
W razie potrzeby dosypujemy odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto kształtujemy w wałek i kładziemy na desce.
Kroimy je na 1 cm placki.
Podczas gotowania zupy wyciągamy połowe użytego mięsa posłuży nam jako farsz.
Mięso rozdrabniamy blenderem i doprawiamy do smaku pieprzem.
Gotowy farsz wykładamy na kółka z ciasta ziemniaczanego.
Zlepiamy w kule. Gotowe kluski wrzucamy do zupy.
Prawda ,że efektownie się prezentują .