Wielkanoc za pasem więc trzeba pomyśleć nad menu świątecznym.
Menu świateczne wcale nie musi być nasiąknięte tłuszczykiem ,którego po zimie musimy się pozbyć . Moja pieczeń wygląda jak taka zwyczajna z mięsa mielonego ale to złudne wrażenia. Ma w sobie niskokaloryczne składniki, które w połączeniu dają taką smaczną i nietuczącą pieczeń .Możemy jeść ją do woli bez wyrzutów sumienia, że po odejściu od świątecznego stołu przybędzie nam kolejnych cm.
Pieczeń z jajem

Składniki;
150 g brokuła
100 g kaszy gryczanej
3 surowe jajka
300 g fileta z kurczaka
1 l bulionu
2 duże marchewki
czarny pieprz do smaku
papryka czerwona słodka
sól do smaku
Dodatkowo:
4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem
6 jajek ugotowanych na twardo.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Brokuł gotujemy w osolonym wrzątku.
Filet z kurczaka gotujemy razem z marchewką do miękkości.
Studzimy.
Brokuł razem z mięsem ,marchewką miksujemy blenderem. Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku.
Wsypujemy do "papki" kasze ,wbijamy jajka i doprawiamy do smaku.
Mieszamy.
Małą formę żaroodporną wykładamy folią aluminiową .
Kładziemy na niej kromki chleba.
Wykładamy połowę masy.
Układamy na niej ugotowane jajka i przykrywamy resztą masy.
Delikatnie gładzimy mokrą ręką po powierzchni.
Wstawiamy do piekarnika do 175 stopni i pieczemy z funkcja termoobiegu 45 minut.
Studzimy i wtedy kroimy.
