Karnawałowy sernik z migdałami i makiem
Sernik zrobiłam w małej tortownicy by każdy mógł go skosztować i by szybko się skończył i móc zrobić go jeszcze raz..
Do jego przygotowania potrzebujemy:
Na ciasto:
150 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
100 g margaryny
1 jajko
Składniki łączymy w misce .Delikatnie siekamy nożem ,a potem wyrabiamy ręką. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na dno małej tortownicy średnicy około24 cm i lekko rozciągamy palcami po jej dnie. Nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy.
Zaczynamy przygotowywać mase serową ,na którą potrzebujemy :
1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
8 jajek
100 g cukru pudru
100 g tartych migdałów
4 łyżki maku niebieskiego
Rozbijamy jajka oddziejąc żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy do nich powoli ser ciągle miksując.
Do masy z serem wsypujemy migdały i mak. Na koniec łączymy delikatnie z ubitymi białkami.
Przekładamy masę serowa na podpieczony spód. Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.
Po upieczeniu zostawiamy sernik na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ,gdy dobrze wystygnie.
Sernik wyszedł bardzo wysoki i bardzo smaczny. Polecam zrobić go na jeden z karnawałowych wieczorów .