Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

Opublikowano: 26.01.2014
Autor: IZABELA29
Karnawałowy sernik z migdałami i makiem
Sernik na Karnawał czemu nie taki zwariowany pomysł na niego. W masie serowej znalazły się tarte migdały i odrobina maku.Doskonały na Karnawałowy wieczór.

                  Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

 

              Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

 

Sernik zrobiłam w małej tortownicy by każdy mógł go skosztować i by szybko się skończył  i móc zrobić go jeszcze raz..

 

 

Do jego przygotowania potrzebujemy:

Na ciasto:

150 g mąki pszennej

50 g cukru pudru

100 g margaryny

1 jajko

 

Składniki łączymy w misce .Delikatnie siekamy nożem ,a potem wyrabiamy ręką. Zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy w lodówce 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na dno małej tortownicy średnicy około24 cm i lekko rozciągamy palcami po jej dnie. Nakłuwamy widelcem.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiekamy 15 minut. Wyjmujemy.

 

Zaczynamy przygotowywać mase serową ,na którą potrzebujemy :

 

1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka

8 jajek

100 g cukru pudru

100 g tartych migdałów

4 łyżki maku niebieskiego


Rozbijamy jajka oddziejąc żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy do nich powoli ser ciągle miksując.

Do masy z serem wsypujemy migdały i mak. Na koniec łączymy delikatnie z ubitymi białkami.

Przekładamy masę serowa na podpieczony spód. Wyrównujemy jego powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 60 minut.

Po upieczeniu zostawiamy sernik na 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kroimy ,gdy dobrze wystygnie.

 

 

Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

 

Karnawałowy sernik z migdałami i makiem

 

Sernik wyszedł bardzo wysoki i bardzo smaczny. Polecam zrobić go na jeden z karnawałowych wieczorów .

prymat