Karnawał trwa...
Pączki z pomarańczą i krówkami
Do przygotowania takich pachacych pomarańczą pączków potrzebujemy :
1/2 kg mąki pszennej
100 g cukru
100 g roztopionej margaryny
7 żółtek
1,5 szklanki mleka
40 g świeżych drożdży
2 łyżki wódki o smaku mango
skórka otarta z jednej pomarańczy
30 g płatków migdałowych
około 20 cukierków krówek czekoladowych
olej do smażenia
lukier plus motylki cukrowe.
Sposób wykonania:
Pół szklanki gorącego mleka zalewamy pół szklanki mąki. Studzimy. Drożdże rozcieramy z resztąmleka i łączymy z zaparzoną mąką i połową reszty odłożonej mąki.Mieszamy i odstawiamy do podrośnięcia.
Żółtka ucieramy z cukrem, skórką z pomarańczy oraz z pokrojonymi drobno płatkami migdałowymi oraz wódką o smaku mango.
Rozczyn łączymy z masą żółtkową ,wsypujemy resztę mąki i wlewamy roztopioną margarynę . Wyrabiamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie wyjmujemy na blat podsypany mąką ,lekko spłaszczamy ciasto i szklanką wykrawamy kółka.
Na każde z nich kładziemy połowę cukierka krówki. Zlepiamy pączki i układamy na czystej ściereczce.
Zostawiamy na 15 min. by trochę podrosły.
Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron.
Polewamy lukrem i ozdabiamy motylkami.
Smacznego w Karnawale.