Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa cebulowa z biskwitami serowymi

Bardzo sycąca zupa, podana z bułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.

Składniki:

500g cebuli
3 łyżki masła
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki pszennej
2,5 szkl.wywaru z warzyw
2,5 szkl. mleka
2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki
1 liść laurowy
1 marchewka grubo starta sól,
pieprz natka pietruszki

Biskwity serowe

1,5 szkl. mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szkl. masła
4 łyżki startego parmezanu
jajko
1/3szkl. mleka


Wykonanie:

Cebulę pokroić w cienkie plasterki, czosnek rozgnieść. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć cebule i czosnek przez około 10-15 minut, często mieszając,aż będą miękkie. Wsypać mąkę, chwilę zasmażyć, następnie powoli dolać wywar i doprowadzić do wrzenia, często mieszając, wlać mleko, dodać przyprawy i cytrynę i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem przez 25 minut. W międzyczasie przygotować biskwity. Połączyć mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy, wetrzeć masło, aż powstanie masa przypominająca bułkę tartą. dodać parmezan, jajko i odpowiednia ilość mleka, aż powstanie miękkie ciasto. Ciasto uformować w 2-centymetrową tabliczkę i pokroić na plastry. Wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na 20 minut, aż ciasto sie zarumieni. Do zupy wrzucić marchewkę i gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Przybrać natką pietruszki i podawać z ciepłymi biskwitami. Smacznego!!!

Zupa cebulowa z biskwitami serowymi 

Anioły w kuchni 27.02.2014 08:22
o tak znowu blad:(((
Rysia 26.02.2014 17:40
Smaczne biskwity,tylko 14 szkl.masła i 13 szkl.mleka to trochę dużo.Pewnie nie wybiłaś "/".

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak