Sernik z kokosem

Opublikowano: 02.03.2014
Sernik z kokosem
To jeden z naszych ulubionych serników. Jest lekki i puszysty. Można go zrobić z samą pianką, jeśli ktoś nie lubi kokosu, wtedy radzimy do białek dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.

Składniki;

1 kg sera
500ml mleka
4 łyżki oleju
2 budynie śmietankowe
30 dag cukru
5 żółtek

Kruchy spód:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 margaryny
1 żółtko,
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie;

Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę. Ser przekręcić przez maszynkę. Budyń rozrobić w mleku, żółtka utrzeć z cukrem. Do żółtek, dodawać kolejno wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach. Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć na ser i zapiec na złoty kolor około 15 -20 minut.

Sernik z kokosem 

prymat