Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZRÓB TO SAM - majonez

Ciasto w proszku, czy zupa z torebki to produkty raczej dla ludzi, którzy ekstremalnie się spieszą i nie lubią w kuchni przebywać dłużej niż pół godzinki. Są jednak produkty, po które sięgają osoby, które lubią coś tam czasem upichcić, a z powodzeniem mogą je wykonać same. Niedużym nakładem pracy, czasu i pieniędzy. Tak więc zamiast wpisywać na listę zakupów majonez, makaron, czy tez prażoną cebulkę - ZRÓB TO SAM!

  Na pierwszy ogień pójdzie majonez. Bo choć sklepowe półki uginają sie od przeróżnych słoiczków rozmaitych firm, to żaden z nich z domowym majonezem równać się nie ma szans.W dodatku, o dziwo, domowy majonez jest nawet nieco tańszy w przygotowaniu, niż ten gotowy.

 No i przyznaje bez bicia, że bardzo się chciałam z Wami pochwalić patentem, który "sprzedała" mi Mama. Oto on :

  ZRÓB TO SAM - majonez

  Nie, nie mylicie się - to połówka ziemniaka nadziana na widelec. Otóż wg. mojej Mamy ten oto sprzęt sprawia, że ucierany nim majonez nigdy sie nie waży. Pojęcia nie mam, jakaż to zasada miałaby wyjaśniac ten swoisty cud, ale skoro działa ( sprawdzone!) to uzywam go dalej. Taka kuchenna homeopatia :)

  Spróbujcie więc i Wy utrzeć tymże cudem techniki majonez. Jeśli nawet nie do końca wierzycie w jego dopbroczynne działanie, to choćby ot tak, dla "fun'u"

  Mój przepis na majonez:

 SKŁADNIKI:  (powinny mieć temperaturę pokojową!)

2 żółtka
200 ml oleju słonecznikowego (lub innego o niezbyt ostrym smaku)
1 łyżeczka soku z cytryny (może być więcej, jeśli wolicie)
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz do smaku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do dość wysokiego naczynia wrzucamy żółtka, wlewamy sok z cytryny. Ucieramy okrężnymi ruchami naszym magicznym ziemniakiem na widelcu :)  Wlewamy odrobinę oleju i ucieramy chwilkę, aż masa zacznie nieco gęstnieć. Wlewamy olej wąską strużką, powoli i ucieramy cały czas. Nie należy wlewać oleju zbyt dużo naraz, aby jajka ładnie się z nim łączyły. Zauważymy, że wraz z  postępem wlewania oleju do masy, majonez będzie gęstniał coraz bardziej. I właśnie tyle oleju musimy do niego dodać, by konsystencja majonezu nam pasowała. Zatem im więcej oleju-tym majonez gęstszy, im mniej, tym rzadszy. Na koniec doprawiamy majonez solą i pieprzem, jak lubimy. I gotowe. Możecie majonezu używać od razu, lub przechowywać w lodówce kilka dni. Byle nie za długo, bo pamiętać musimy, że nie zawiera on konserwantów, więc psuje się szybciej, niż ten sklepowy.

ZRÓB TO SAM - majonez

 

SMACZNEGO!

P.S. Ciąg dalszy nastąpi....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak