Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwami

Pyszna, chrupiąca z wierzchu i mięciutka w środku bagietka pachnąca ziołami prowansalskimi z wyraźną nutą lawendy. A najlepiej smakuje jeszcze ciepła, maczana w pysznej oliwie, najlepiej ziołowej.

Dlatego ten wpis zaczną właśnie od  przepisu na Aromatyzowane oliwy ziołowe.

Składniki:

Ok. 600 ml oliwy Extra Vergine

Kilka gałązek świeżego rozmarynu

Kilka gałązek świeżego tymianku

Kilka gałązek świeżej lawendy

 

Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania trzech szklanych butelek. Musimy wybrać takie, do których mamy dobre, szczelne korki. Butelki dokładnie myjemy i suszymy- nie może w nich zostać ani odrobina wody.

Zioła myjemy i osuszamy z wody. Zioła powinny być jak najzdrowsze, najładniejsze absolutnie nie mogą być podgniłe, czy spleśniałe!

Do jednej butelki wkładamy rozmaryn, do drugiej tymianek, a do trzeciej lawendę. Możemy oczywiście użyć innych świeżych ziół, ja akurat te lubię najbardziej.

Zioła w butelkach zalewamy oliwą, tak, żeby były przykryte w całości. W przeciwnym wypadku, wystające elementy mogą zacząć pleśnieć. Zamykamy szczelnie butelki i odstawiamy w ciemne miejsce.

Oliwy są aromatyczne już po kilku dniach. Mniej więcej po tygodniu dobrze jest usunąć zioła ze środka, a butelki podpisać, żeby pamiętać jaka oliwa jest w jakiej butelce :-)

Nadają się do sałatek, do marynat do mięs, ryb, czy warzyw, do wytrawnych ciast, lub do jedzenia ze świeżą bagietką :-) 


Ziołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwami 

A jak już oliwy są gotowe, możemy zabrać się za bagietką.

Bagietka ziołowa

 

Składniki:

150g mąki pszennej pełnoziarnistej

250g mąki pszennej

250ml gorącej wody

7g drożdży instant

2 łyżeczki cukru

Łyżeczka soli

Łyżeczka ziół prowansalskich

Ok. 3 łyżek oliwy lawendowej

 

Wykonanie:

Obie mąki mieszamy w misce i zalewamy gorącą, ale nie wrzącą, wodą. Mieszamy łyżką i dosypujemy drożdże, cukier, sól i zioła. Całość mieszamy i wyrabiamy dłońmi przez mniej więcej 10 minut. Jak ciasto będzie już gładkie i jednolite i nie będzie kleić się do rąk, formujemy z ciasta kulę, smarujemy dokładnie oliwą, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej formujemy długi, wąski prostokąt (można zrobić to wałkiem lub dłońmi) i składamy do środka „na trzy” dokładnie zlepiając miejsce złączenia i formujemy kształt bagietki. Bagietki kładziemy zlepieniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub na specjalnej blaszce do bagietek, przykrywamy folią spożywczą i ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (nie dłużej). Ostrym nożem nacinamy ciasto (jak wyrastało zbyt długo, to nacięcia nie rozejdą się ładnie podczas pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut, aż bagietki ładnie się zarumienią.

Ziołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwami 

 

Jak już wszystko mamy gotowe, to możemy zabierać się za jedzenie.

 

Składniki:

Aromatyczne oliwy

Ziołowe bagietki

½ szklanki octu balsamicznego

 

Wykonanie:

Bagietki kroimy na kromki, przygotowujemy sobie też nieduże, płaskie talerzyki.

Ocet balsamiczny wlewamy do rondelka, stawiamy na najmniejszym palniku i gotujemy na maleńkim ogniu przez ok. 30 minut aż ocet nieco zgęstnieje i powstanie pyszny, słodkawy sos balsamiczny.

Na talerzyk wlewamy trochę sosu balsamicznego i aromatycznej oliwy, „wycieramy” bagietką i zjadamy :-)

Ziołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwamiZiołowa bagietka z aromatyzowanymi oliwami 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak