Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaczane łódeczki z boczkiem (z piekarnika)

A to danie podpatrzone w restauracji. Zachwyciło nas swoją prostotą i taką „swojskością”. Nie wymaga żadnych zdolności kulinarnych. Wystarczy parę ziemniaków, boczek, ciut sera i piekarnik ;)

Ziemniaczane łódeczki z boczkiem (z piekarnika)


Składniki na 5 osób:

  • 12 większych ziemniaków
  • ½ kg boczku
  • 4 łyżki sosu  worcestershire
  • Przyprawa do kurczaka
  • Ser żółty do posypania
  • sos czosnkowy

 

 

Boczek kroimy w kosteczkę, przekładamy do miseczki i skrapiamy sosem. Odstawiamy na 2 godziny.

Ziemniaki obieramy, płuczemy.

Piekarnik nagrzewamy do 200st.

Ziemniaki kroimy na pół, układamy na blaszce do pieczenia (u mnie to taka duża piekarnikowa blacha), na każdej połówce układamy boczek, obficie posypujemy przyprawą do kurczaka i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy blachę z piekarnika i posypujemy ziemniaki serem, wkładamy ponownie do piekarnika..

Podajemy z sosem czosnkowym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak