Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki na jogurcie

Delikatne, aromatyczne bułeczki, pachnące jogurtem... Przepis pojawiał się tu i tam,był bardzo zachwalany, więc i ja zrobiłam :) Polecam!

Bułki na jogurcie


Składniki na 12 dużych bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 60 g masła

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania
  • sezam do posypania

 

Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (w przypadku drożdży świeżych zrobić rozczyn). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 20 - 25 minut.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak