Bułki na jogurcie

Składniki na 12 dużych bułeczek:
- 500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
- 1 łyżka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych
- 200 g jogurtu naturalnego
- 120 ml mleka
- 1 jajko
- 60 g masła
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania
- sezam do posypania
Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (w przypadku drożdży świeżych zrobić rozczyn). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180ºC, przez 20 - 25 minut.
Smacznego!