Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bagietki

Z przepisu wyszły mi 4 dłuuuuugaśne bagietki, z których zrobiłam pyszne zapiekanki na kolację. Wszystkim smakowało! Jednak połowy nie daliśmy rady zjeść... Dlatego polecam zrobić je z 1/2 porcji, gdyż następnego dnia nie są już tak pyszne :/ Ehhh..uroki ciasta drożdżowego... Mimo wszystko polecam :)

Bagietki


Składniki (4 sztuki)

  • 750g mąki
  • 25g drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • 0.5 l ciepłej wody

Zrobić rozczyn z drożdży i odrobiny wody. Mąkę wymieszać z solą, a następnie połączyć wszystkie składniki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować podłużną bagietkę ( ok. 40 cm), ułożyć na wysmarowanej masłem i podsypanej mąką blaszce i odstawić do napuszenia na 30 minut. Po tym czasie posmarować bagietki rozkłóconym jajkiem i piec około 25 minut w temt. 180 st.

Smacznego!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak