Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

Idealne na sniadanie do szkoły lub do pracy. Lubię takie zjeść z ciepłym kakao wtedy przypomina mi sie dziecińswo i bułki robione przez moją babcie.

                        
             Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem.

                 Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem



Składniki:

600 g mąki pszennej
250 ml ciepłego mleka
200 g cukru
250 g rozpuszczonej margaryny
100 g masy makowej lub maku niebieskiego
25 g świezych drożdży

 Dodatkowo:
1 jajko do smarowania bułek
wiórka kokosowe do ich posypania

Lukier:
Cukier puder
sok z jednej cytryny

 


Sposób wykonania;

Składniki do przygotowania bułek wyciągamy wcześniej by nabrały temp. pokojowej.
Następnie podgrzewamy mleko i wkruszamy do niego drożdże oraz wsypujemy 1 łyżkę cukru.
Odstawiamy na 10 minut by drożdże zaczęły pracować .

Do dużej miski przesiewamy makę ,wsypujemy resztę cukru .
Margarynę roztapiamy i studzimy.

Do miski z mąką wlewamy podrośnięty rozczyn, wyrabiamy ręką.
 Pod koniec wlewamy margarynę i dalej wyrabiamy około 15 minut.


Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem


Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem



Odstawiamy na 40 minut.

Po tym czasie ciasto wyciągamy na stolnice, dzielimy na równe kawałki. Kształtujemy wałki długości 50 cm i grubości około 2 cm.

Zwijamy od lewej strony trzy razy do środka, a następnie w drugą stronę raz. Końcówkę chowamy pod bułkę, by podczas pieczenia się nierozeszła.

Układamy na blaszce posmarowanej olejem i posypanej mąką .

Kładziemy gdzieniegdzie masę makową na bułkach, smarujemy rozmąconym jajkiem ,a następnie posypujemy wiórkami kokosowymi.

Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 20 - 25 minut do momentu aż bułki nabiorą złotego koloru.

Po upieczeniu i przestudzeniu robimy z cukru pudru i soku z cytryny lukier ,
w razie potrzeby dolewamy trochę wody, gdyby był za gęsty i polewamy po wierzchu bułki.




Zawijane bułki drożdżowe polane lukrem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak